Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
pretty young woman in despair. isolated on white.pretty young woman in despair. isolated on white.pretty young woman in despair. isolated on white.
pretty young woman in despair. isolated on white.

6 recept mot fett hår och kluvna toppar

Har varma verktyg, felaktig hårvård och för intensiv styling satt sina spår i ditt hår?

Lugn, bara lugn. Fett hår, trasiga toppar, glanslösa längder och en hårbotten som stramar går att rädda - med rätt knep och produkter.

TEXT: Emelie Simonsbacka

1. Fett hår

I varje hårsäck sitter talgkörtlar som genom sin blandning av fett och andra nyttiga komponenter skyddar håret och ger det lyster. För mycket talg kan dock leda till det omvända - flottigt hår. Ofta tar det två, tre dagar innan håret börjar se fett ut, men vissa hinner knappt ut ur duschen innan kalufsen är oljig. En fet hårbotten förvandlar snabbt nytvättat hår till en sorglig historia, men det går att undvika.

 

 

Lösning: En framgångsrik kur mot flottigt hår börjar med rätt och regelbundna tvättrutiner. Tvätta håret med ett milt schampo, ett schampo för fett hår eller ett örtschampo två till tre gånger i veckan. Fördela jämnt över din hårbotten och massera försiktigt in det i huden. Skölj alltid av med ljummet vatten i stället för hett och undvik föntorkning på hög värme. Denna procedur tar bort befintligt talg från huden och förhindrar att din hårbotten snabbt blir oljig igen. När du har bråttom är ett torrschampo din räddare i nöden. Spraya produkten vid hårrötterna och gnugga bort fettet med fingrarna. Vips ser ditt hår renare, friskare och mer voluminöst ut!

Produkten: Torrschampo "Dryclean spray" från Lernberger Stafsing, 135 kronor.

LÄS OCKSÅ: 6 hårtips som ger dig en yngre look direkt

 

 

2. Mjäll

Mjäll är ett resultat av att hårbotten gör sig av med döda hudceller för tidigt och i överdrivet antal. Det drabbar både personer med torr och fet hårbotten, och påverkas av en rad olika faktorer. Stress, dåliga matvanor, hormonförändringar eller fel hårvårdsvanor är några bovar i dramat. Vi vet hur du blir av med de vita flingorna för gott.

 

 

Lösning: Mjäll behandlas med ett mjällschampo innehållande aktiva ingredienser som octopirox eller zinkpyrition. Låt schampot sitta i ungefär två minuter innan du sköljer av det, för att ingredienserna ska ha tid att verka, och undvik att irritera hårbotten ytterligare genom att hålla dig borta från färgning och varma redskap. Tvätta håret i ljummet vatten, torka håret och huvudet försiktigt med handduken och använd mjuka borstar. En hair tonic, som friskar upp hårbotten efter varje tvätt, optimerar resultaten.

Produkten: Mjällschampo "Scalp purifying­ anti-dandruff ­schampoo" från Kiehl's, 150 kronor.

LÄS OCKSÅ: Här är hårmissarna som förstör ditt hår

 

 

3. Känslig hårbotten

Blir du galen på din röda, torra, brännande, kliande och strama hårbotten? För vissa kan väder och vind, dåliga produkter och stress rubba huden och hårbottens balans. För andra dyker problemen upp då och då, oavsett yttre faktorer. Så här lindrar du den osköna känslan och får din härliga hy tillbaka.

Lösning: En oljeinpackning är rena drömmen för en känslig hårbotten. Massera in en växt­olja, till exempel mandel- eller ­arganolja, i hårbotten och låt verka över natten (undvik eteriska oljor, då dessa kan öka irritationen). På morgonen masserar du in schampo i ditt torra hår, arbetar upp ett lödder med några droppar vatten och sköljer sedan grundligt med ljummet vatten. Undvik värmande stylingredskap som torkar ut ännu mer och välj en borste med täta strån i naturmaterial, inte i plast eller metall.

Produkten: Hårolja "Oil treatment" från Amika, 125 kronor.

 

4. Kluvna toppar

Ditt hår utstår en hel del. Som slav under heta stylingverktyg och ovarsam skötsel är effekterna till slut ett faktum - stråna går av och delar sig. Panik, tänker du. Går det verkligen att laga kluvna hårtoppar?

Lösning: En creme eller kur med silikonolja motverkar stripigheten, försluter trasiga toppar och kan ge lystern tillbaka - åtminstone tillfälligt. Arbeta in några droppar av produkten i ditt handdukstorkade hår och låt det sedan självtorka. Att linda de kluvna topparna runt en rundborste, medan du fönar håret torrt, hjälper även det mot den stripiga looken. Om dina toppar fortsätter att dela sig är den enda ­lösningen att gå till frisören och förfina frisyren.

Produkten: Hårolja "Exquisite oil" från Matrix, 179 kronor.

 

5. Torrt & risigt hår

Sprött, glanslöst och ostyrigt hår är ingen dans på rosor, men en följd av dåliga hårvårdsrutiner och produkter som inte passar. Vill du få tillbaka din gamla lyster och dina silkeslena testar? Läs vidare.

Lösning: För det första: tvätta håret skonsamt och avsluta alltid med ett vårdande balsam för att slippa trassel och tovor. För det andra: vill du ge håret extra näring, gör en leave in-kur med viktiga vitaminer och antioxidanter som skyddar håret mot uttorkning, skador och värmestyling. För det tredje: är ditt hår riktigt skadat stavas ­lösningen keratin. Produkter med keratin söker sig till de skadade strukturerna i håret, fyller igen sprickor och ger håret dess ursprungliga struktur tillbaka.

Produkten: Hårinpackning "Mask almond & lineseed" från Korres, 198 kronor.

 

6. Frissig frisyr

Ett uttorkat och skadat hår har svårt att ta åt sig och behålla fukt och blir då ­automatiskt frissigt, särskilt när det är kallt utomhus och torrt inomhus. Bli av med ditt yviga barr med rätt rutiner!

Lösning: Investera i produkter som ger ditt hår en riktig fuktboost - anpassat schampo och balsam, inpackningar (gör minst en i veckan!) och hårserum som tämjer frissiga hårstrån. Tänk även på hur du torkar ditt hår. Det bästa är att låta det självtorka men om du har bråttom torka med fön på medium­värme och svag effekt. Håll ­fönen minst 15 centi­meter från huvudet, jobba med en rundborste och blås i riktning från rötterna mot topparna.

Produkten: Stylingolja "Repairing ­macadamia oil treatment" från Marc ­Anthony True ­Professional, 159 kronor.