Kom ihåg att fördela schampot ordentligt. Tips: Börja inte på samma ställe varje gång.
Se till att håret är orentligt blött innan du börjar.
1 AV 2
Kom ihåg att fördela schampot ordentligt. Tips: Börja inte på samma ställe varje gång.
2 AV 2
Se till att håret är orentligt blött innan du börjar.
Foto: Lars Zahner

5 schampo-misstag – som nästan alla gör

Du kanske trodde att du visste hur man tvättar håret? Men faktum är att många av oss gör en hel del fel utan att veta om det.

Så nästa gång du står där i duschen och löddrar in håret är det bra om du har de här vanliga misstagen i åtanke.

Frida Anter

Hur svårt kan det vara att tvätta håret, kanske du tänker. En vardaglig rutin som har funnits med oss sedan barnsben och som för de flesta framstår ungefär lika komplicerad som att klä på sig. Men det kanske är för att du aldrig har reflekterat särskilt mycket över hur du utför hårtvättningen. Vi gör som vi alltid har gjort och nöjer oss med det, helt enkelt.

Men det finns ett par misstag som är väldigt vanliga. Kan du undvika dem kommer du att skona både hår och hårbotten från onödigt slitage. Dessutom får du håret att hålla sig rent och fint längre. Här listar vi fem av de vanligaste felen vi gör när vi tvättar håret, med inspiration av sajten Oprah.com.

1. Du använder alltid samma schampo

Det kan kännas fräscht att alltid ha nytvättat hår, men försök att inte tvätta det varje dag. Håll dig till varannan dag om det är möjligt, gärna var tredje. Enligt hårstylisten Mario Russo bör du också byta schamposort med jämna mellanrum, eftersom håret kan vänja sig och inte svara lika bra om du alltid använder samma produkt.

Håret har också olika behov beroende på hur det mår för tillfället. Ibland är det torrare och behöver mer fukt, andra gånger är din hårbotten känslig och behöver ett extra milt schampo. Så var uppmärksam på vad ditt hår behöver.

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med det tråkiga frisset i ditt hår

2. Håret är inte tillräckligt blött

Om du inte har blött ditt hår tillräckligt mycket innan du sätter i gång kommer inte schampot att löddra lika bra. Din lösning kan då bli att använda mer schampo, vilket varken håret eller plånboken blir glad av.

En mycket enklare åtgärd är att stå en längre stund under duschstrålen innan du börjar löddra upp schampot.

3. Du börjar alltid på samma ställe

Om du alltid börjar hårtvätten med att applicera schampot på samma ställe, ofta på hjässan, är det dags att ändra på det. Får samma ställe på huvudet alltid vara den punkt du börjar med kan du efter en tid upptäcka att det området blir torrt eller fjälligt.

Variera din rutin så att du börjar med att schamponera i nacken nästa gång och fördela sedan löddret i håret innan du går vidare till toppen av huvudet, tipsar hårstajlisten Mario Russo.

LÄS OCKSÅ: Frisören svarar på hårfrågor

4. Du skapar för mycket friktion

När du tvättar håret är det viktigt att löddra upp schampot med rätt teknik för att undvika onödig skada av hårstråna, som kan göra håret frissigt. Gnugga inte håret för intensivt, utan ta det försiktigt.

Tänk också på att massera in schampot i håret med mjuka fingertoppar, i stället för att gå loss med handflator och naglar.

5. Du sköljer med hett vatten 

Du kanske är en sådan som tycker om att duscha i riktigt varmt vatten, men om du vill skona ditt hår från onödigt slitage bör du sänka temperaturen något.

Om vattnet är för hett riskerar du nämligen att torka ut både hår och hårbotten. Så satsa på att hålla dig till ljummet vatten – det är också bättre för att bevara din hårfärg.

 

LÄS OCKSÅ: Skippa schampo – nu ska du bara ha balsam