Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Till och med hårborsten sliter på håret. Därför ska du undvika att borsta håret när det är blött – om borsten inte är anpassad för det.Till och med hårborsten sliter på håret. Därför ska du undvika att borsta håret när det är blött – om borsten inte är anpassad för det.Till och med hårborsten sliter på håret. Därför ska du undvika att borsta håret när det är blött – om borsten inte är anpassad för det.
Till och med hårborsten sliter på håret. Därför ska du undvika att borsta håret när det är blött – om borsten inte är anpassad för det. Foto: Shutterstock

5 oväntade tips för mjukare och friskare hår

Slitet hår och kluvna toppar?

Även om du vårdar håret med balsam och inpackningar finns det en del dolda hårfällor där ute.

Ta del av de här tipsen för ett friskare, vackrare hår.

Varje dag utsätts håret för slitage utan att vi tänker på det: Strama uppsättningar, nitiskt borstande, värmeverktyg och misstag när du ska torka håret kan leda till frissighet och hårstrån som lätt går av. Därför tipsar Hälsoliv om fem saker du kan göra för att minska slitaget och samtidigt få vackrare hår.

1. Låt huvudet vila mot silke och satin

Vaknar du med trassligt? Det här är ett vanligt problem, i synnerhet om du rör dig mycket i sömnen. Friktionen mot kudden sliter på hårstråna och kan göra håret både tovigt och frissigt. Det kan kännas onödigt att byta upp sig till ett örngott i silke eller satin, men faktum är att det är mycket snälla mot håret än vanlig bomull. Det glatta materialet minskar friktionen och gör att håret glider över det utan att förvandlas till ett fågelbo.

LÄS MER: Test av håroljor: För mjukt och glansigt hår

2. Styla med balsam

Beroende på vilken look du är ute efter kan de vårdande produkterna på badkarskanten vara precis vad du ska styla med. En inpackning eller ett balsam kan till exempel användas i stället för gel om du är ute efter en slickad look. Om du har lockigt hår kan du krama in balsam i hela håret för att återfukta och få dem att hålla ihop bättre. Torra toppar? Klappa in lite balsam i för en mjuk finish, eller blanda med vatten i sprejflaska och fräscha upp hela håret. 

3. Välj en scrunchie

Hästsvansen och knut är både snygga och praktiska håruppsättningar, men tajt virade hårsnoddar är inte direkt mums för håret. Byt ut snoddar med metallplatta mot mjuka scrunchies, gärna i silkiga mjuka material som minimerar slitaget. Eller varför inte hålla håret på plats med en snygg sjal eller snusnäsduk?

4. Gör olika håruppsättningar

Om man har hittat en uppsättning man gillar känns det antagligen tryggt att köra på den så fort håret ska sättas upp, men vill man vara hårvänlig är det bättre att variera sig eftersom hårsnodden annars sliter på samma ställe dag ut och dag in. Läkare har också konstasterat att strama uppsättningar kan leda till en typ av håravfall, traktionsalopeci, som främst drabbas hårfästet. Så, varva den höga hästsvansen med en fläta då och då.

5. Torka håret med en t-shirt

Frottéhanddukar är hejare på att suga upp vatten, men inte alltid det bästa valet till håret. När håret är blött är det också extra sårbart och gnuggande med frotté kan därför ställa till det ordentligt, med kluvna toppar och frissiga hårstrån. Elle.se tipsar om att i stället göra en klassisk handduksturban av en gammal (ren!) t-shirt som får sitta i tio till 15 minuter. En metod och ett material som är betydligt skonsammare mot nytvättat.

Tips! Sex snygga håraccessoarer som är snälla mot håret

1. Elegant mönstrad scrunchie från By Malina. 

Annons: Läs mer och köp eleganta scrunchien här (extern länk)

2. Läckert senapsgul hårsnodd från Pieces by Bonbon. 

Annons: Läs mer och köp senapsgula hårsnodden här (extern länk)

3. Superlyxig scrunchie i siden från Hermine Hold som finns i flera fina färger. 

Annons: Läs mer och köp sidenscrunchien här (extern länk)

4. Sommarfin, randig hårsnodd i vävd bomull från Ellos Collection. 

Annons: Läs mer och köp randiga hårsnodden här (extern länk)

5. Fluffiga tofsen ”Liv” från Gina Tricot finns i massor av färger. 

Annons: Läs mer och köp den här (extern länk)

5. Paiselymönstrad scrunchie med scarf från Lindex. 

Annons: Läs mer och köp scrunchien med scarf här (extern länk)