Att sätta upp håret i hästsvans kan vara en livräddare vissa dagar. Men det sliter på håret. Försök variera hur du sätter upp håret.
1 av 2: Att sätta upp håret i hästsvans kan vara en livräddare vissa dagar. Men det sliter på håret. Försök variera hur du sätter upp håret. Foto: Getty images
Hur använder du hårtorken?
2 av 2: Hur använder du hårtorken? Foto: Getty images

5 misstag som kan göra att du tappar hår

Håravfall är i de allra flesta fall helt naturligt.

Alla tappar hår dagligen. Men ibland är det mer än vanligt och då kan din hårvård vara boven i dramat.

Inspirerade av Prevention listar vi fem vanliga misstag.

En genomsnittlig person tappar omkring 25-100 hårstrån varje dag.

Det kan variera mellan årstiderna, men om du märker att du tappar mer än vanligt bör du se över din stylingrutin. Det kan låta oskyldigt men hår är skört och behöver omvårdnad. Med hjälp av stylisten Danielle Allyson listar sajten Prevention några vanliga misstag som gör ditt hår till en mardröm.

Är håravfallet extremt bör du givetvis vända dig till en läkare.

LÄS OCKSÅ: Frisyrer 2017 - experten tipsar om årets trender 

Du använder hårtorken vid fel tillfälle

– Att använda hårtork när håret är drypande vått är ett av de största misstagen jag ser, säger frisören Danielle Allyson.

Vått hår är nämligen extra skört. När du torkar det aggressivt med en handduk, utsätter det för värme och börjar borsta innan det har lufttorkat är det som upplagt för katastrof.

Håret behöver inte vara snustorrt, enligt Allison räcker det med 70 till 80 procent torrt. Då behöver du dessutom inte blåsa lika länge.

LÄS OCKSÅ:  5 hårmisstag som gör att du ser äldre ut  

Du använder plattången utan värmeskydd

Att platta eller locka håret utan skyddande produkter är ett säkert sätt om du är sugen på håravfall. Håret torkas ut, kan gå av och blir bräckligare. Därför är det viktigt att använda värmeskyddande produkter, i form av sprejer, krämer eller serum. Använd bara plattången två dagar i veckan för att vara på den säkra sidan.

LÄS OCKSÅ: Här är hårmissarna som förstör ditt hår 

Du borsta håret för ofta

Att kamma eller borsta för mycket irriterar din hårbotten vilket kan leda till att håret går av och i sin tur håravfall. Borsta håret en gång på morgonen och en gång på kvällen.

– Om du inte har extremt trassligt hår behöver du inte borsta oftare, säger Danielle Allyson. 

Du går bananas med torrschampot

Namnet till trots så är torrschampo inget schampo i ordets rätta bemärkelse. Det tvättar inte håret utan har som huvuduppgift att suga upp olja och fett vilket fräschar upp håret. Fantastiskt för en stressig morgon, men se till att inte överanvända produkten. Ingredienserna fastnar i dina hårsäckar och kan störa ditt hårs naturliga livscykel vilket kan skapa irritation, infektion och håravfall. Torrschampo är inget substitut för att tvätta ditt hår. För att vara på den säkra sidan bör du använda det max två gånger i veckan.

Du går ALLTID i hästsvans

Du som har långt hår vet att hästsvansen är en livräddare. Men att konstant bära den typen av frisyr drar gradvis ut håret från rötterna. Och har du otur kan håravfallet bli permanent. Försök att variera din frisyr. Låt det hänga fritt eller i en väldigt lös knut. Om det känns som om ditt ansikte dras bakåt när du knyter håret så är det definitivt för tajt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!