Håravfall kan bero på ärftlighet, men också på hormonrubbningar eller dolda sjukdomar.
1 av 2: Håravfall kan bero på ärftlighet, men också på hormonrubbningar eller dolda sjukdomar. Foto: Shutterstock
2 av 2 Foto: Shutterstock

10 anledningar till att du tappar mycket hår

Är borsten täckt av mer hår än vanligt? Har du fått kala fläckar på huvudet?

Alla tappar hår, men ibland är det kroppens sätt att tala om att något är fel.

Här listar vi tio anledningar till onormalt håravfall.

Ligger det ett mindre pälsdjur i golvbrunnen? Att tappa 50 till 100 hårstrån om dagen, när man schamponerar, borstar och stylar håret hör till det normala. Varje hårstrå har en livslängd på mellan två och sex år, innan det faller av. Men om man vaknar med hårtussar på kudden eller kala fläckar på huvudet kan det bero på att något inte står rätt till. 

Inspirerade av hälsosajten Prevention listar vi några vanliga förklaringar.

1. Telogent effluvium

Ett konstigt namn på ett relativt vanligt tillstånd. Telogent effluvium betyder tillfälligt håravfall och drabbar människor som nyligen utsatts för extrem stress eller ett trauma. Graviditet, snabb viktnedgång och större operationer kan orsaka tillståndet. 

Det som händer är att hårets växtfas förkortas och går snabbare in i vilofasen, innan det lossnar och faller av.

Utmärkande för telogent håravfall är att det inträder sex veckor till tre månader efter själva påfrestningen. 

Det positiva är att håret växer ut igen.

LÄS OCKSÅ: Hårforskaren: ”Så bråttom är det att ta itu med kvinnligt håravfall”

2. Ärftlighet

Den allra vanligaste orsaken till att man tappar hår är faktiskt ärftligt håravfall. Det orsakas av en gen som kan ärvas från både mamman och pappan. Om båda föräldrarna har hår som tunnats ut med åren är det mycket sannolikt att barnen går samma öde till mötes.

Ärftligt håravfall kan sätta i gång så tidigt som i 20-årsåldern, men sker gradvis över åren. Hårlinjen kan flyttas uppåt, det bildas vikar vi tinningarna. Det kan också bildas en kal fläck mitt på hjässan.

Det går inte att göra så mycket för att stoppa håravfall. Det finns en del receptfria läkemedel på apoteket med substansen minoxidil. Det stimulerar hårväxten vid tidigt håravfall, men kräver att man fortsätter att underhålla för att få behålla sin kalufs.

3. Trichotillomani

Trichotillomani är ett psykiskt tillstånd där den drabbade tvångsmässigt rycker ut hårstrån på olika delar av kroppen, som huvudet, ögonbryn eller ögonfransarna. Det upprepade bortryckandet av hår kan resultera i kala fläckar. 

Symtomatiskt för diagnosen är att känna ett påträngande behov (tvång) av att dra loss hårstrået, som sedan följs av en tillfällig lättnad när det är gjort.

Om diagnosen trichotillomani ställs består behandlingen av kognitiv beteendeterapi, KBT, för att förstå vad som triggar och sedan försöka behandla det. Ofta finns en samsjuklighet i OCD (tvångssyndrom), ADHD, depression eller ångestproblematik.

4.  PCOS

Polycystiskt ovarial syndrom, PCOS, är en hormonsjukdom som innebär att man har sparsam eller avsaknad av ägglossning. Till följd av höga nivåer av testosteron i förhållande till de kvinnliga könshormonerna är det också vanligt att hårväxten blir typiskt ”manlig”. Medan grövre behåring i ansikte och på kroppen blir vanligt kan håret på hjässan minska.

Symtombild, ultraljud och blodprover används för att ställa diagnos vid PCOS. Hur man behandlar beror på. Den som vill bli gravid kan få tabletter eller injektioner som stimulerar tillväxten av ägg. Om man inte vill ha barn men regelbunden blödning är p-piller ett alternativ. Hormonerna kan nämligen blockera den kroppsegna produktionen av testosteron. Det här kan göra att hårväxten återgår till det normala, men det kan ta allt från några veckor till månader.

LÄS OCKSÅ: Fyra gånger du ska ta ditt håravfall på allvar

5. Cellgiftsbehandling

En vanlig bieffekt vid behandling med cytostatika är håravfall. Det beror på att cellgifterna inte bara angriper snabbt växande cancerceller utan också påverkar friska celler. 

Om man ska genomgå behandling med cytostatika och mår dåligt av tanken på att tappa håret finns det något som kallas för frysmössor. Genom att kyla ner hårbotten i samband med behandling kan håravfallet minska, eftersom blodkärlen dras ihop och blockerar vägen för cytostatika till just det området.

Det ska dock nämnas att inte all cytostatika orsakar håravfall, och att håret växer tillbaka igen efter avslutad behandling.

6. Lupus

Lupus, eller SLE, är en reumatisk sjukdom som primärt drabbar kvinnor. När cellerna angriper det egna immunförsvaret är de vanligaste symtomen trötthet, huvudvärk, sår i munnen, ont i lederna och fjärilsliknande hudutslag i ansiktet. Men en del som insjuknar upplever också problem med håravfall och utslag i hårbotten. 

Vid misstanke om SLE utgår läkare utifrån symtombild. Det finns elva kriterier varav minst fyra måste uppfyllas för diagnos. Utöver det tas också olika prover.

Det går inte att bota lupus, men det går att lindra på olika sätt. Just håravfallet är inget som behandlas för sig.

7. Klimakteriet

I klimakteriet sjunker östrogen och follikelstimulerande hormon i kroppen. Förutom humörsvängningar, vallningar och andra vanliga symtom är det vanligt att håret tunnas ut. Det beror på att hårväxten inte stimuleras i samma utsträckning som innan menopausen.

Östrogenbehandling kan lindra många klimakteriella besvär, men ges inte specifikt för att bromsa håravfall. Däremot kan man försöka att förebygga genom att inte ha för hög värme på hårfönen eller använda värmetänger under perioden.

8. Sköldkörtelproblem

Sköldkörtelrubbningar kan innebära att sköldkörteln är överfunktion (hypertyreos) eller undefunktion (hypotyreos). Även om rubbningarna är varandras motsats är många av symtomen de samma. Trötthet, nedstämdhet och håravfall, till exempel.

Det går att ta reda på om man har problem med sköldkörteln genom blodprov, och därefter sätts behandling in för att balansera den. 

LÄS OCKSÅ: Bäst i test: Vårda kalufsen med näringsrika håroljor

9. Alopeci

Alopeci är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret attackerar hårfolliklarna, vilket resulterar i håravfall. 

Man brukar tala om tre former:

Alopecia areata innebär att man får kala fläckar på huvudet, på benen, i ögonbrynen eller fläckvis tappar ögonfransarna.

Alopecia totalis kallar det när man tappar allt hår på huvudet.

Alopecia universalis innebär att håravfallet drabbar hela kroppen.

Det finns inget botemedel mot alopeci i dag, även om det forskas. Vissa menar att, precis som vid ärftligt håravfall, kan läkemedel med minoxidil hjälpa till att stimulera hårväxten. Många får tillbaka hårväxten av sig själv. 

10. Anemi

Anemi, blodbrist, orsakas ofta av järnbrist eller brist på vitamin B12. Anemi innebär att de röda blodkropparna är för få, och därför kan inte kroppens organ syresättas ordentligt. Förutom symtom som huvudvärk, trötthet och blekhet är det inte ovanligt att tappar mer hår än vanligt.

På vårdcentralen kan blodprov tas och kroppsundersökning göras. Beroende på vad som visas kan det bli aktuellt med koloskopi och gastroskopi för att undersöka magsäck och tarmar.

Behandlingen består ofta av tillskott i form av tablett eller injektioner.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!