Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Torr, irriterad hy? Då kan det vara dags att byta till vinteranpassad hudvård. Läs mer här.
Torr, irriterad hy? Då kan det vara dags att byta till vinteranpassad hudvård. Läs mer här.
Torr, irriterad hy? Då kan det vara dags att byta till vinteranpassad hudvård. Läs mer här.
Annica Joensuu, hudterapeut.
Annica Joensuu, hudterapeut.
Annica Joensuu, hudterapeut.
1 AV 2
Torr, irriterad hy? Då kan det vara dags att byta till vinteranpassad hudvård. Läs mer här.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Annica Joensuu, hudterapeut.
Foto: Pressbild/Smile for the camera

Expertens guide: Slipp torr hy i vinter

Tycker du att din hy blivit glåmig och torr?

Det kan vara hög tid att du byter till produkter som passar årstiden.

Hudvårdsexperten Annica Joensuu har koll på hur du ger huden lyster i höst och vinter.

– Många tror att man kan ha samma hudvårdsrutin året om, säger hon.

När hösten och vintern är i antåg kommer blåst och kyla. När temperaturen sjunker gör luftfuktigheten detsamma, utomhus som väl i hemmets vrå. Det här är en påfrestning för huden, särskilt för ansiktet som inte skyddas av kläder. Fnasig hud och torrfläckar är vanliga besvär som drabbar oss. Men mycket kan avhjälpas med rätt hudvård.

– Många tror att man kan ha samma hudvårdsrutin året om och förstår inte att man måste anpassa sig efter årstid, förklarar Annica Joensuu, hudterapeut. 

Så vad behöver du göra för att hålla huden i schack när Nordanvinden drar in över landet? 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du "dubbeltvätta" ditt ansikte 

Använd en fetare rengöring 

Huden skriker alltid efter fukt, men under de kallare månaderna vill den även ha fett. Enligt Annica kan man börja återfetta huden redan när man tvättar ansiktet.

 – Det som är grunden för all hudvård är rengöringen. Där kan man tänka på att ha en lite fetare rengöring, som är mindre uttorkande.

Hon säger att om man har en rengöringsgel hemma börjar det bli hög tid att byta ut den mot skonsamma produkter. Det är vanligt att geler innehåller tensider, de aktiva ämnena som får tvättmedel, diskmedel och schampon att löddra. Tensider rengör bra, men är extremt uttorkande.

I stället ska du investera i mildare produkter.

– Då finns det till exempel rengöringsmjölk och rengöringskräm som är fetare än en gel.

På senare tid har även så kallade balms, oljebaserad rengöring, blivit populärt. De ska vara skonsamma mot huden, men Annica råder att vara försiktig med att använda för mycket olja, eftersom fett löser fett.

– För mycket olja kan göra huden torrare.

Ansiktsrengöring som passar på vintern

BRA PRODUKTER

• Rengöringsmjölk

• Rengöringskräm

• Rengöringsbalm

• Mild rengöringsmousse

• Rengöringsolja

PRODUKTER DU SKA UNDVIKA

• Rengöringsgel

• Rengöringsvatten

• Stark rengöringsmousse

Micellärengöringar

Tänk på hur du tvättar ansiktet

Det är inte bara produkterna som påverkar hyn, utan även vilken rengöringsrutin man har. Vatten har en uttorkande effekt på huden och drar med sig naturliga fuktighetsbindare i huden.  

Många dermatologer menar att vi inte borde duscha så ofta som vi gör. Enligt Annica Joensuu gäller samma för ansiktet. Om man har som rutin att tvätta ansiktet två gånger om dagen tycker hon att man ska skära ner och bara tvätt ansiktet på kvällen.

– Om man är ute väldigt länge i många minusgrader så kan vattnet frysa på huden.

Det finns också andra saker man kan göra för att skona hyn. När man har masserat in sin rengöring kan man tvätta bort den från ansiktet genom att fukta en ren handduk. På så sätt utsätts inte huden för lika mycket vatten.

LÄS OCKSÅ: Fnasiga läppar? Bli kvitt dem med expertens bästa tips

Byt till en fetare ansiktskräm och rikare serum

Ett annat måste i hudvårdsrutinen är en bra ansiktskräm.

– Man brukar prata om att på vintern ska man ha yllebyxor på sig. Man kan säga att en fetare kräm är ansiktets yllebyxor, förklarar Annica.

Krämen ska vara fetare än den man har på vår och sommaren, och ska inte innehålla lika mycket vatten. Det här är särskilt viktigt om det är minusgrader och man befinner sig utomhus under stora delar av dagen.

Om man använder serum under sin dag- och nattkräm ska man satsa på ett vitaminrikt oljeserum framför fuktserum.

Vad som passar bäst för dig beror på vilken hudtyp du har.

– Om du har fet hy ska du kanske inte använda lika feta produkter. För att veta vad du ska välja är det bäst att fråga en hudterapeut. De vet vad du ska ha, säger Annica.

LÄS MER: Därför ska du använda serum

Ha inte fuktkräm om du ska ut i kylan

Vi får ofta höra att torr hud måste återfuktas, så visst låter det märkligt med en uppmaning om att hålla tassarna borta från fuktkrämerna? Under vår, sommar och tidig höst passar fuktkrämer utmärkt på de allra flesta. Men när det är kallt ute ska man se upp.

– Det finns ämnen i fuktkrämer, humektanter, som hjälper huden genom att dra fukt till den från luften. Men när luftfuktigheten sjunker på vintern, då funkar de här krämerna tvärtom. Då drar de fukt från huden till luften i stället, förklarar Annica.

Byt gärna till en fetare ansiktskräm för att bevara fukten i huden. Foto: Shutterstock

Huden behöver fortfarande fukt, men det är viktigt att hålla koll på produkterna. Enligt Annica kan hudkrämer vara fuktgivande (tillföra fukt), fuktighetsbevarande (hålla kvar fukten) eller fuktbindande (tillför fukt nere i hudlagret). Fuktkrämer innehåller ofta alla tre egenskaper. Men om man är ute mycket på vintern ska man undvika fuktgivande krämer.

– Fuktighetsbevarande är ofta fett, som lägger sig som ett lock ovanpå huden och håller kvar fukten. Detta går utmärkt att använda på vintern. Fuktbindande går också bra, eftersom det redan finns naturligt i huden håller kvar fukten i yttersta hudlagren.

Om man är inomhus rekommenderar Annica att använda fuktsprej på ansiktet då och då, särskilt om man sitter mycket vid datorn.

LÄS OCKSÅ: Multimasking: Därför ska du använda flera masker samtidigt

Peela huden, men gör det lagom

Har din hud blivit trist och glåmig? Yttorrhet är vanligt på vintern. För att få tillbaka sitt glow och ge huden en boost behöver man avlägsna död hud och ge hudcellerna en chans att förnya sig. Vintern är en ypperlig årstid att ägna sig åt att peela, eftersom den inte utsätts för sol på samma sätt.

Man kan välja en kemisk eller mekanisk peeling. Medan kemiska peelingar innehåller syror eller enzymer som exfolierar huden innehåller de mekaniska små korn som skrubbar bort döda hudceller.

Men man ska peela max en gång i veckan, tycker Annica.

– Överhuvudtaget ska man inte peela för mycket. Vi har fått en hud för att den ska skydda oss, att göra det för ofta är inte bra.

LÄS MER: 7 vanliga misstag du gör när du tvättar ansiktet

Skydda huden mot sol

Tänkte du att solskydd bara är något man ska ha på sommaren? Då är det dags att tänka om. Även i det mörka Norden ska man se till att använda produkter som skyddar året om. Särskilt om du peelar ansiktet.

– Om du är ute mycket ska du använda solskydd. Solljuset reflekteras i snön, säger Annica.

Genom att använda skolskyddfaktor minskar du risken för både rynkor och cancer.

LÄS OCKSÅ: Rosacea gör huden kroniskt inflammerad 

Skäm bort huden med masker

Ett annat sätt att boosta huden är att lägga ansiktsmasker oftare. Gärna masker som är långtidsverkande och går att ha över natten.

– Sheetmasks och liknande ger inte så mycket. Satsa i stället på riktigt feta krämmasker, som blir som en inpackning på huden, säger Annica Joensuu.

Om du har torr hy kan du med fördel göra det här flera gånger i veckan.