Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Akne i pannan eller på kinderna? Var finnarna dyker upp kan avslöja var problemet ligger, menar vissa.Akne i pannan eller på kinderna? Var finnarna dyker upp kan avslöja var problemet ligger, menar vissa.Akne i pannan eller på kinderna? Var finnarna dyker upp kan avslöja var problemet ligger, menar vissa.
1 AV 2
Ta hand om din hud – 7 saker du bör undvika
2 AV 2
Akne i pannan eller på kinderna? Var finnarna dyker upp kan avslöja var problemet ligger, menar vissa.
Foto: Shutterstock

Experten: Din akne avslöjar hur kroppen mår

Akne i ansiktet kan bero en mängd olika saker.

Men enligt experten John Tsagaris är det inte huden som är problemet, utan en dold obalans i kroppen.

Har du exempelvis problem med finnar i pannan kan allt från dålig sömn till ojämn diet vara boven.

Dessutom tipsar vi om vad du kan göra för att slippa fler finnar.

Expertens tips för en hälsosammare hud

Ät: Squash, gurka, vattenmelon, selleri, morötter, kål, betor. sallad, körsbär, papaja, päron, hallon, alfagroddar, bovete, brunt ris och linser.

Undvik: Onödigt mycket socker, mejeriprodukter, choklad, kaffein, kolsyrade drycker, nötter, frön, skaldjur och fet, friterad mat samt halvfabrikat.

Pormaskar, plitor och akne är något som de flesta får någon gång. För de allra flesta försvinner problemen efter puberteten. Men för vissa fortsätter finnar och utslag dyka upp även i vuxen ålder.

Orsakerna kan vara många. Oftast rör det sig som en hormonobalans, ofta i kombination med något annat. Enligt hälsoexperten John Tsagaris kan det handla om allt från stress, uttorkning, dålig diet och allergier. Han menar att kastar man ett öga åt kinesisk läkekonst är det solklart.

– Inom kinesisk medicin tolkar man akne som ett resultat av obalans i kroppen, säger han till Mail Online.

Enligt kinesisk läkekonst kan också placeringen av din akne avslöja vad felet är, och säga en hel del om hur resten av kroppen mår. Nedan förklarar Tsagaris orsakerna bakom varför du får finnar kring pannan, kinderna, näsan och hakan.

LÄS OCKSÅ: Vanliga hudproblem - så känner du igen dem

Runt munnen & hakan

Utslag kring mun och haka utlöses framför allt av stress. Enligt John är det viktigt att sova ordentligt, hydrera och äta en balanserad och hälsosam diet.

Pannan

Har du problem med finnar i pannan rekommenderar John att du ser över din diet. Att äta mindre halvfabrikat och dra ner på fettmängd är ett alternativ. Drick även mycket vatten och se till att få ordentligt med sömn.

LÄS MER: Därför ska du aldrig klämma dina finnar

Kinderna

Finnar runt kinderna orsakas framför allt av stress, säger John. Rökning och olika typer av allergier kan också vara en skurk. Att öka intaget av grönsaker och dra ner på kött och mejerivaror är också en bra idé.

Näsan

John menar att akne runt näsan kan spåras till dålig diet och matsmältningsproblem.

Huruvida mat och dryck kan orsaka eller förvärra akne är fortfarande omdiskuterat. Det finns dock studier som visar att det finns ett samband mellan produkter med högt GI-värde och akne. Även mjölk uppges ha effekt.

9 anledningar till att du får fler finnar

Om du lider av det akne finns det många olika behandlingar som kan hjälpa dig att få bukt med problemet - som ju oftast kommer inifrån. Precis som John Tsagaris tipsade om viss det vissa belägg för att kosten kan förbättra och förvärra. Men du kan också komma långt genom att se över dina rutiner.

Här är några vanliga misstag som ger fler finnar. 

1. Du tvättar huden för ofta

Att akne beror på dålig hygien är en seglivad myt. Inflammerade talgkörtlar kan bero på många olika saker: hormoner, hudtyp och ärftlighet. Saker som inte går att göra så mycket åt. Men om man går på den där seglivade myten om hygien kan faktiskt orsaka ännu kraftigare akne. Vatten och starka rengöringsprodukter torkar ut huden och göra att talgproduktionen ökar. Dessutom rubbas hudens naturliga syramantel. Tvätta en eller två gånger om dagen och använd milda produkter - det räcker.

LÄS OCKSÅ: Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling 

Annons: Hitta bästa priset på antibakteriell rengöring just nu – se Prisjakt (extern länk)

2. Du peelar med för grova korn

Om man har akne kan det vara bra att peela huden emellanåt. Det innebär att man skalar bort gamla döda hudceller och på så sätt hindrar dem från att täppa till porer. Medan kemiska peelingar, som AHA-, mjölk- och salicylsyra, brukar fungera bra för personer med akne kan det vara kinkigare med mekaniska peelingar, det vill säga peeling med korn i.

Varför? Well, det är en behandling som rispar upp huden och bidrar till att sprida aknebakterierna runtom i fejset. Som att bädda för fler finnar.

Annons: Hitta bästa priset på populära peelingar just nu  – se Prisjakt (extern länk) 

3. Du slarvar med att byta sängkläder

Påtal om att bädda.

Örngottet är en grogrund för bakterier och smuts. Rester från hårprodukter, olja och hudavlagringar samlas där och kan orsaka acne mechanica, en typ av akne som uppstår vid värme och friktion.

Om du är aknebenägen kan det vara en idé att se över dina örngottsrutiner. Även om finnarna inte försvinner helt kan det bli bättre.

Här kan du läsa om hur ofta du ska byta sängkläder för att undvika acne mechanica. 

LÄS OCKSÅ: Akne och knottror runt munnen - det kan vara perioral dermatit 

4. Du rengör inte dina make up-borstar

Bakterier frodas i smutsiga sminkborstar och beauty blenders, och när du drar dem över huden riskerar du att trigga inflammationer i huden. Inte så trevligt, eller hur?

Make up-verktyg kan man ha kvar ganska länge, bara man rengör dem på rätt sätt. Att tvätta sina borstar och svampar ett par gånger i månaden är ett bra sätt att öka livslängden och minska risken för oönskade hudtillstånd.

Borstar i silikon kan tvättas med ljummet vatten och diskmedel. Till borstar med äkta hår fungerar schampo bra. Svampar kan rengöras med en blandning av olivolja, diskmedel och vatten. Så här rengör du din beauty blender i mikron - på två minuter.

5. Du återfuktar inte

Många produkter som marknadsförs som anpassade för akne och fet hy är inte alltid de bästa för att behandla finnar, eftersom de innehåller uttorkande ingredienser som alkohol. Visst kan det i stunden fungera att torka ut finnarna, men en anledning till att man kan få finnar är just att huden är fuktfattig.

Skyldig? Kanske kan du det vara värt att ändra inställning till huden: Skäm bort den med fuktgivande serum och krämer istället för att för att kriga mot den på grund av aknen. 

6. Du punktbehandlar med tandkräm

Vaknade du med en otäck och oklämbar inombordare på hakan? Aj, aj, aj. Inte roligt! Men även om det gör dig frestad att göra som sträcka sig efter Colgate-tuben så bör du låta bli. Det gamla husmorsknepet att smeta tandkräm på finnarna är inte alls vägen till en klar och vacker hy.

Tandkräm torkar nämligen ut huden, och du har ju redan läst hur ”effektivt” det är mot akne...

LÄS OCKSÅ: Pormaskar? Det här kan du göra åt dem

7. Du använder produkter med olja i

Medan det är viktigt att återfukta huden när du lider av akne (äh, det är alltid viktigt!) är fett inte något du behöver tillsätta. Har man akne har man ofta en hudtyp som är fet eller kombinationhy med vissa fetare partier. Att då laborera med produkter som innehåller oljor kan vara en dålig idé, då vissa oljor är komodogena och således täpper till porerna.

Annons: Hitta bästa priset på populära oljefria ansiktsrengöringar – se Prisjakt (extern länk) 

8. Du byter hudvårdsprodukter för ofta

När man tampas med akne är tålamod A och O. Visst vore det najs om man fick fantastisk hy direkt, men det kan ta allt från ett par veckor till två månader för huden att vänja sig vid en ny hudvårdsrutin eller nya produkter. Det är också vanligt att man får fler finnar, pormaskar och plitor i början, men det brukar lägga sig efter ett tag.

LÄS OCKSÅ: Knottror på huden? Det kan vara milier

9. Du klämmer dina finnar...

K-A-R-D-I-N-A-L-F-E-L! 

Få saker är så tillfredsställande som att trycka fingertopparna mot en mogen finne och känna hur den ger vika med ett litet ”plopp!”. Mindre kul är det när talget far som en projektil och träffar badrumsspegeln med ett splash.

Och ännu tråkigare blir det nu: Att klämma en finne är skönt i stunden (om du nu lyckas...) men du riskerar att skada talgkörteln och få fula ärr. Dessutom kan inflammationen spridas i huden och ge upphov till ännu mer akne.

Svårt att stå emot? Kanske kan det här hjälpa.