Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
2 AV 2

Därför doftar parfym olika beroende på vem som bär den

Har du funderat på hur en parfym kan dofta annorlunda på dig mot vad den gör på din vän?

Det kan verka märkligt, hud som hud ju. Eller?

Nej, din hud har faktiskt en stor påverkan på hur en parfym doftar.

Många vet nog om att det är smart att spraya på sig parfym i butiken och sedan gå runt med den lite innan man bestämmer sig för att köpa den. Detta eftersom doften inte luktar likadant i flaskan som på huden, och heller inte luktar samma på alla. Det är alltså en ganska dålig idé att gå och köpa en parfym du inte testat förut bara för att du tyckte den doftade gott på en vän som bar den. Men vad är det egentligen som gör att parfym luktar olika beroende på vem som bär den? Jo, en massa olika faktorer tydligen.

– Var och en av oss har vårt eget ”doftavtryck” som kommer påverka utvecklingen av parfymen, berättar skönhetsexperten Leighton Denny för Metro UK.

– Denna doftidentitet är ett resultat av våra gener, vår hudkemi, kost, medicinintag, stressnivåer och, förmodligen den viktigaste faktorn, hudens temperatur. Värmen på vår hud är avgörande. Vissa människor har fler porer per centimeter än andra, eller fler fettlager. Detta och andra faktorer påverkar hudens värme, vilket i sin tur påverkar doften av en parfym, förklarar Denny.

LÄS MER: Populäraste dofterna: Parfymerna du inte vill missa 

Kost och mediciner kan ändra hudens lukt

Andra saker som kan påverka parfymen är exempelvis vad du äter och antibiotika. Din kost kan påverka på så sätt att om du äter en fettfattig kost tenderar oljenivåerna på din hud att sänkas och då kan du märka att parfymen inte sitter kvar lika länge. Och antibiotika kan påverka din parfym på två sätt.

– För det första förändrar många antibiotikasorter hudens lukt. Och för det andra tar det bort bakterierna på din hud vilka i sin tur blandar sig med hudens oljor för att producera en doft som är specifik för dig. Viss medicin kan förändra din favoritparfym, så släng den inte om det händer utan vänta tills medicinen lämnat ditt system och testa parfymen igen, råder Denny.

LÄS MER: De största skönhetstrenderna 2019 – smink, hudvård, naglar, hår 

Applicera parfym på rätt sätt

Att applicera parfym kan ju verka superenkelt, men det är faktiskt väldigt många som gör fel. Parfym ska sprayas på, så undvik att gnugga ihop handlederna eftersom det kan förstöra doften. Applicera på dina pulspunkter; under öronsnibbarna, armvecken, i knävecken, på anklar och insidan av handlederna. Denny tipsar dock om några andra ställen också.

– Andra bra ställen att spraya parfym är i klyftan, på axlarna och i nacken precis vid hårfästet. Spraya din parfym med ungefär 20 centimeters avstånd. Ett jämnt spray över ett större område kommer hjälpa din parfym att hålla i sig längre än ett generöst sprut på ett litet område.

Och på tal om hur länge parfymer håller är det nog längre än många kan tro. Denny berättar att en parfymflaska håller i allt från 12 till 35 månader, men att det beror på vilket typ av parfym det är, dess ingredienser och hur den förvaras.