Citron har många användningsområden utanför köket.
1 av 2: Citron har många användningsområden utanför köket. Foto: FOTOLIA
Citron är fullt av C-vitamin, en ingrediens som finns i många skönhetsprodukter.
2 av 2: Citron är fullt av C-vitamin, en ingrediens som finns i många skönhetsprodukter. Foto: SHUTTERSTOCK

Boosta hud och hår med citron i sommar

Den är god i både dryck och mat, men citroner har många andra användningsområden? Bland annat kan den sura, gula frukten användas i din skönhetsrutin. Här är tre förslag på hur du kan du använda citronen för att ge hud och hår extra lyster i sommar.

Vill du ge hud och hår lite extra omtanke utan att lägga ner enorma summor pengar? Det går att ge kroppen en skönhetsboost utan att det tär på plånboken – med citron.

Citron har blekande egenskaper som bland annat kan hjälpa till att jämna ut hudton och minska rodnad. Frukten är också extremt rik på C-vitamin och har antibakteriella egenskaper som kan användas för att bekämpa akne och reducera pormaskar.

Här är tipsen på hur du bäst nyttjar citronens skönhetsgivande egenskaper för hud, hår och naglar.

LÄS MER:  4 råd – så får du ordning på ditt sommarhår 

1. Peela ansiktet och få bukt med finnar

C-vitamin, eller askorbinsyra, är en flitigt använd ingrediens i professionell hudvård. Men den finns också naturligt i citrusfrukter. Sajten 1mhealthtips.com har publicerat ett enkelt recept som ger ansiktet ordentligt med lyster och fukt.

Askorbinsyra kan användas i den dagliga hudvårdsrutinen för att ge huden lyster och jämnar pigmentering. Foto: FOTOLIA

Det här behöver du

■ 2 teskeder saft från en citron

■ 2 teskeder honung

■ Bomullsrondeller

Blanda citronjuicen och honungen. Använd bomullsrondeller för att applicera blandningen över ditt ansikte och halsen. Låt masken sitta i 15 till 20 minuter innan du sköljer med vatten.

Den här blandningen kan upprepas som en del av den dagliga hudvårdsrutinen, både morgon och kväll.

2. Gör ljusa slingor i håret

Sugen på att ljusa upp håret med lite naturliga slingor i sommar? Varför lägga pengar på att gå till frisören när du kan göra det hemma – enkelt och billigt. Citron är känd för sina blekande egenskaper.

Det här behöver du

Saft från en citron

2 matskedar av ditt bästa balsam eller inpackning

Sol!

Citron kan användas för att ljusa upp håret. Foto: FOTOLIA

Blanda en pressad citron med ditt vanliga balsam eller en inpackning. Fördela i fuktigt hår och gå sedan ut i solen och njut i en timme. Resultatet kommer inte att bli iögonfallande efter första gången, utan behöver upprepas för synbart resultat. Behandlingen bör dock göras med försiktighet då citron torkar ut håret. 

 LÄS MER: Skippa kniven – håll rynkorna på avstånd 

3. Få snyggare naglar

Har dina naglar fått en gulaktig ton? Det finns olika anledningar till att dina naglar gulnar. Det kan vara ett tecken på sjukdom, men oftast beror det på att dina naglar missfärgats av nagellack eller liknande produkter. Ofarligt men inte särskilt snyggt. 

Lyckligtvis är det lätt åtgärdat med en huskur.

Flitigt användande av nagellack kan ge naglarna en gul missfärgning. Foto: FOTOLIA

Det här behöver du

■ En halv citron

Dela en citron på mitten och gnid den över naglarna. Låt verka i några minuter. Skrubba naglarna försiktigt med en nagelborste eller tandborste och skölj sedan bort. Smörj naglar och nagelband med en mjukgörande olja efteråt.

Så vad väntar du på? Bunkra upp med citroner från närmaste mataffär. Det som blir över kan du göra citronglass på!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!