Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Skönhet

Publicerad 16 jul 2015 08:30

Akne – så blir du av med jobbiga finnar

Foto: Evgeny Atamanenko

Akne är ett stort problem för många.

Men det finns behandling - allt från receptfri aknelösning till mycket stark roaccutan. Här ger vi dig råd till hur du blir av med dina finnar och guidar dig dessutom till hur du på ett bra sätt täcker finnar med smink.

Akne - så blir du av med dina finnar

 Akne har ingenting med oren hy att göra. De orsakas av inflammerade talgkörtlar. Därför hjälper det inte att tvätta sig extra mycket. Det räcker med att du tvättar dig i ansiktet morgon och kväll. Använd en mild tvål med Ph omkring 6,5 eller ansiktstvätt för fet hy, gärna utan parfym.

 Du kan även badda med aknelösning eller massera med aknegel. Medlen är receptfria och innehåller salicylsyra vilket gör att talgkörtlarna inte täpps till så lätt.

 Undvik feta krämer och oljor. De kan täppa till talgkörtelns mynning och förvärra aknen. Ifall huden blir torr kan du använda en fettfri gel för att återfukta huden.

 Kläm inte på finnen. Då riskerar du att skada talgkörteln vilket kan förvärra inflammationen. Du ska heller inte sticka eller skära i finnen. Då riskerar du att få ärr.

 Att sola kan göra så att finnarna blir färre eftersom solen minskar inflammationen i huden. Men det gäller att inte bränna sig. Välj en solskyddsprodukt som inte är fet. Fråga på apoteket vilket solskydd som är bäst för just din hudtyp.

Foto: Piya Sarutnuwat

LÄS MER: Sminkar sig - för att visa något väldigt viktigt.

Akne - behandling

 Om receptfria läkemedel - som exempelvis basiron (med bensoylperoxid) – inte ger effekt efter sex till åtta veckors användning kan du söka läkare. Grundbehandlingen är utvärtespreparaten aberela eller differin som innehåller A-vitaminsyra.

 Vid övrig måttlig akne, som inte domineras av pormaskar, finns det andra utvärdes medel som kan provas. Till exempel: Brevoxyl, stioxyl (med beonsoylperoxid).

Skinoren, finacea (med azelainsyra).

Epiduo (med bensoylperoxid och utvärtes A-vitaminsyra)

Duac (med bensoylperoxid och klindamycin)

Acnatac (klindamycin och tretinoin)

 Diane och zyrona är hormonläkemedel och kan minska akne hos kvinnor. Detta genom att hämma effekten av de könshormoner som ofta sätter igång akne i tonåren. Män ska inte använda hormonläkemedel mot akne.

 Vid svår akne kan långtidsbehandling (tre månader) med antibiotika (vanligen tetracykliner) sättas in. Den behandlingen ska alltid kombineras med utvärtes läkemedel som inte innehåller antibiotika. Annars finns risk att aknebakterien kan bli resistens mot antibiotikan.

 Vid svårare akne med cystbildningar kan behandling med isotretonin, en A-vitaminsyra i tablettform, sättas in. Behandlingen pågår vanligen i sex månader.

 Vid mycket svårartad akne brukar roaccutan användas. Läkemedlet - inom gruppen retinoider - får enbart förskrivas av legitimerade hudläkare på licens. Det tas i kapselform och kuren brukar pågår i cirka ett halvår.

 Det finns också olika ljusbehandlingar mot akne - framför allt blått ljus och laserterapi. I nuläget rekommenderar inte svensk hudläkarexpertis dessa behandlingar. Effekten anses vara för klen.

LÄS MER: 14 billiga krämer - som är lika bra som dyra.

Akne - biverkningar

Medicinerna mot måttlig och svår akne har olika biverkningar. De vanligaste är:

 Torr hud.

 Ömtålig hud.

 Ljuskänslig hud.

 Torra slemhinnor.

De flesta av medicinerna innehåller A-vitamin och kan skada foster. En gravid bör noga rådgöra med sin läkare angående aknebehandling.

LÄS MER: Hudvårdsterapeutens bästa råd för hur du ska ta hand om din hy vid 30, 40 och 50.

Akne - läkarråd

Christina Oprica är överläkare vid diagnostiskt centrum hud i Stockholm. Angående de olika aknebehandlingarna säger hon:

– Det brukar alltid vara bra att starta med en receptfri kräm med benzoylperoxid. Det brukar funka bra vid lindrig akne. Men en person med svår akne behöver tablettbehandling redan från början. Den bästa behandlingen som finns mot svår akne är den med isotretinoin.

Christina Oprica menar att kosten kan ha betydelse för akne och ger följande råd:

– Ät nyttig mat med mycket långsamma kolhydrater och undvik mejeriprodukter. Vissa mindre studier talar för att kost som innehåller mycket snabba kolhydrater - choklad, pasta, potatis, och bröd - kan förvärra akne. Detsamma gäller för mejeriprodukter. Mjölk innehåller tillväxtfaktorer och hormoner som påverkar huden. Vi kan självklart inte rekommendera en viss typ av kost som aknebehandling, men det kan vara värt att prova, säger hon till netdoktor.se

Helen Torsgården.

Foto: Youtube

Akne - smink

Det går att dölja finnar med smink. Då är det viktigt att tänka på att inte använda fett smink. Såna produkter kan täppa till hudens porer och förvärra aknen. Ett bra alternativ är att använda ett särskilt täckstift, som är anpassat för fet och finnig hy. Täckstiftet finns både på apotek och går också att hitta i vanliga affärer.

Makeupartisten Helen Torsgården ger följande råd i sin blogg när det gäller att täcka finnar:

 Är finnarna röda - använd en gul eller gul/grön concealer ovanpå finnen. Men endast där det är rött. Kläm aldrig en finne innan du ska sminka över den. Då kan den vätska vilket kommer göra det supersvårt att få sminket att fästa. Kläm inte finnar överhuvudtaget. Det gör dem till sår och det gör det också svårare att sminka över dem då sminket fastnar ojämnt i "skorpan".

 Börja med att applicera din foundation, innan din concealer. Då riskerar du inte att gnugga bort den när du applicerar foundation över. Använd en lätt/medel foundation och använd concealer där du vill täcka mer så slipper du ett tjockt och kakigt smink.

 Det viktigaste är att dölja en finne på rätt sätt. Att ''neutralisera'' bort en finne med färg är bättre än att lägga tjocka lager med smink. På en röd finne ska en gul- eller gröntonad concealer appliceras. När du använder en gul/grön färg på rött så dämpar du eller tar bort den röda färgen finnen har - neutralisera kallas det. Ifall du i stället hade applicerat en hudfärgad foundation i samma mängd hade det röda fortfarande lyst igenom.

 Det är också viktigt att bara applicera på finnen och inte runtom. En grön/gul concealer på en röd finne syns knappt. Men en grön/gul concealer på hudfärg blir gul/grön. Använd en liten pensel så att di inte riskerar att måla bredvid.

 Det är viktigt att pudra ovanpå en foundation eller concealer. Då håller det mycket bättre. Dutta på puder på områden där du applicerat concealer så att det inte gnuggas bort av borsten.

 En hy med finnar är ofta fet. Därför kan det vara bra att ha med ett puder och bättra på under dagen så att huden inte blir så oljig att sminket rinner bort.

 Täck bara finnar med concealer/foundation när du känner att det är viktigt. Att sminka över och dölja dem med smink ger en ond cirkel som inte får bort dina finnar utan i stället kan göra dem värre. Om du känner att du inte kan vara utan smink så är mineralpuder det absolut bästa. Det täpper inte igen huden, det är lugnande, läkande och antiinflammatoriskt och passar bra för fet hy. Tikea mineral makeup som jag använder har även concealers i mineraler. Här finns en som heter Mint-mineral concealer. Den lämpar sig perfekt på finnar eftersom den är svagt gröntonad.

 

Källa: 1177.se, netdoktor.se, hiilen.blogg.se