Skippat sockret? Här är några andra saker du kan göra med det istället för att äta det.
1 av 2: Skippat sockret? Här är några andra saker du kan göra med det istället för att äta det. Foto: Getty Images
Exempelvis: Gör din egen body scrub!
2 av 2: Exempelvis: Gör din egen body scrub! Foto: Getty Images

8 alternativa saker att göra med socker

Att skippa sockret är lättare sagt än gjort. Men när du väl lyckats innebär det inte att socker är helt oanvändbart för all framtid.

Inspirerade av Prevention listar vi sex smarta och kreativa DIY-lösningar.

1. Gör din egen body scrub

Socker fungerar som en naturlig peeling-produkt och är perfekt när du gör din egen body scrub. Det hjälper lotions och krämer att penetrera huden så den blir mjuk. Mixa en del kokosolja och två delar socker och du är redo!

2. Fixa dina spruckna läppar

Samma scrub går även att använda på torra läppar. Här behöver du inte skrubba riktigt lika hårt.

LÄS OCKSÅ: Lura sötsuget - 9 vardagsfällor att undvika

3. Ta hand om dina armbågar 

Armbågar blir lätt slitna, men har lyckligtvis en naturlig vän i socker. Strö lite socker på en citronhalva och gnugga dina armbågar.

4. Slipp fett

Socker är även grymt mot fett. Häll lite socker i din tvålpump och gnugga händerna efter att du arbetat i trädgården, garaget eller köket. Voilà!

LÄS OCKSÅ: Sex dolda sockerfällor och hur du undviker dem

5. Vattna blommorna

Blommor älskar glukos precis lika mycket som vi gör. Det är därför som socker är en huvudingrediens i växtnäringen du köper i affären. Så varför inte göra din egen? Blanda bara i socker i din favoritvas där dina nyköpta blommor står. Addera lite vinäger så slipper du bakterier som vill åt sockret.

6. Rädda en bränd tunga

Precis fått i dig en svinstark chili eller något annat som bränner hela gommen? Din första tanke är säkert att dränka munnen i mjölk, men även socker kan vara en räddning. En liten nypa på tungan kan motarbeta hettan.

LÄS OCKSÅ: 12 dolda sockerfällor du enkelt kan skippa

7. Säg hej då till läppstiftet

Läppstiftsmärken på vinglaset är inte alltid superlätta att få bort, även med en diskmaskin. Prova att blöta glaset och skrubba lite socker på märket!

8. Slipp insektsbett

Japp, insekter diggar också socker. För att slippa sommarens plågsamma insektsbett kan du lura de små krabaterna ner i en hemmagjord fälla. Gör så här: Skär av en stor plastflaska på mitten och placera lite socker i botten på den nedre halvan. Häll på vatten. Vänd toppen upp och ner så det bildar en tratt och tejpa ihop delarna. Getingar kommer flyga in på jakt efter godsaker och hittar sedan inte ut.

LÄS OCKSÅ: Mygg, geting, fästing – bästa boten för ditt bett

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Halva priset på ToppHälsa! 5 nr för endast 139 kr. Köp nu!