<p>Skapa rutiner som passar dig. Prova till exempel lägga fram kläder kvällen innan jobbet. </p>
1 av 2: <p>Skapa rutiner som passar dig. Prova till exempel lägga fram kläder kvällen innan jobbet. </p> Foto: Ninamalyna / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
<p>Känns det som att du aldrig har något att ha på dig? Då är det läge att tänka om redan när du handlar kläderna. </p>
2 av 2: <p>Känns det som att du aldrig har något att ha på dig? Då är det läge att tänka om redan när du handlar kläderna. </p> Foto: Georgerudy / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

7 garderobsknep som kan förenkla vardagen

Varje morgon står vi inför samma val: Vad vi ska ha på oss. Vissa trivs i det första de drar på sig. Andra hittar tvärtom aldrig något som passar.

Tillhör du den senare skaran? Då finns det några enkla knep som kan förenkla klädbesluten, och morgonrutinerna, avsevärt.

Tisdag morgon. Du stirrar in i garderoben, börjar famla efter någon bortglömd skatt och testar och ratar plagg i hopp om att hitta den perfekta outfiten. Efter en snabb titt på klockan rusar du ut genom dörren – bara för att vända och byta om igen.

Känns situationen bekant? Förmodligen. Enligt en undersökning genomförd av klädkedjan Marks & Spencer spenderar en kvinna i genomsnitt 17 minuter per dag på att bestämma vad hon ska ha på sig. Det kanske inte låter speciellt mycket, men utslaget på ett arbetsliv blir det ungefär 6 månader.

Om situationen dessutom ökar stressnivån, och resultatet inte riktigt blir som önskat, kan det ha en negativ påverkan på resten av dagen. För hur irriterande är det egentligen inte med en kjol som konstant glider upp, en tröja som är snäppet för liten eller en skjorta med en glipa på helt fel ställe?

Med inspiration av sajten telegraph.com listar vi sju knep som kan förenkla dina morgonrutiner.

1. Hitta din vardagsuniform

Lär känna din stil och din kropp och hitta plagg som du känner dig snygg och bekväm i. På så har du några säkra kort som aldrig gör dig besviken. Ta dig tid att identifiera nyckelplagg‚ som sedan kan kombineras på olika sätt. Då behöver du inte fundera ut matchningar tidigt på morgonen när ögonen är fulla av grus. Om du vill ha lite extra hjälp på vägen kan du ta hjälp av butiksbiträden eller anlita en personal shopper.

Redan när du står i butiken bör du också fundera över om plagget passar att bära på jobbet – och om det verkligen är ännu en kjol du behöver eller kanske ett par nya kostymbyxor.

LÄS OCKSÅ: 7 smarta modeknep som trollar bort åren

2. Organisera – om och om igen

Enligt en tidigare undersökning innehåller en kvinnas garderob i genomsnitt 152 plagg. Av dessa kommer endast 44 procent till regelbunden användning – bland annat för att garderoben inte är tillräckligt välorganiserad.

Om du vill utnyttja plaggen till max finns därför några bra saker att tänka på. Till exempel ska allt vara synligt och enkelt att nå. Om du behöver en stol för att ta ner något kommer du inte göra den ansträngningen när du är stressad. Det som ligger gömt bakom en hög med andra kläder tenderar dessutom att bli kvar där – ibland med prislappen kvar. Placera därför vardagsplaggen där du enklast når dem, och vice versa.

Kategorisera kläderna efter typ av plagg (byxor, tröjor, kjolar), tillfälle (jobb eller fritid) och färger. Då kan du snabbt se vad du behöver fylla på och vad du köper för mycket av. Och semesterkläderna eller vinterkläderna behöver faktiskt inte ta upp plats i garderoben året om. Så försök packa undan dem så fort en ny årstid närmar sig.

Har du saker du inte använder längre? Släng, sälj eller skänk bort.

Lägg krut på accessoarerna på helgen och kör på säkra kort under vardagarna. Foto: Moustachegirl / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

3. Tänk på accessoarerna

Smycken kan höja vilken outfit som helst. Men om du är lite osäker på hur du ska bära dem och till vad – avstå hellre och vänta till helgen.

När det kommer till skor är det bra att rada upp olika typer av skor bredvid varandra, till exempel sneakers, boots, sandaler och ballerinaskor. Då kan du direkt glida i de skor som passar till de kläder du valt.

När det gäller väskor kan du försöka satsa på en mellanstor som rymmer allt du behöver.

LÄS OCKSÅ: 7 sminkmisstag som gör att du ser äldre ut

4. Investera i baskläder

Det tjatas om det hela tiden, baskläder. MEN av en god anledning. Ett par välskräddade byxor eller en smickrande kjol gör att du kan lägga ner mer tid på att fixa frisyren eller sminket. Har du redan hittat drömbyxorna? Köp gärna i flera färger eller i två exemplar, så blir inte veckan förstörd om just det paret går sönder. Ett par svarta, enkla kostymbyxor eller en pennkjol är dessutom klassiker som fungerar år efter år och kan matchas med det mesta – från skjortor och blusar till stickade tröjor och sweatshirts.

Försök tänka ut eventuella matchningar redan i provhytten. Fungerar plagget enbart ihop med ett annat plagg i garderoben? Då kanske du kan skippa det. Men kan du se det framför dig tillsammans med minst fem till sex andra plagg är det värt att investera i.

Kom ihåg: När du köper något nytt ska det inte bara passa resten av garderoben – utan förbättra den.

LÄS OCKSÅ: 9 smarta hårknep som får dig att se yngre ut

5. Färgmatcha!

Passar du bra i alla färger? Grattis, då är det bara att köra. Om inte kan du försöka identifiera färgerna som får dig att stråla. Plagg som du enbart köpt för den fina modellen, men som egentligen är fel färg, kommer du troligtvis inte använda.

6. Var rädd om dina kläder

Plagg som används flera gånger i veckan bör vara av bra kvalitet för att de ska hålla – men då måste du också göra en ansträngning och sköta om dem. Följ tvättråden noga och förvara dem på ett sätt som förhindrar skador. Köp en klädpåse till plagg du är extra rädd om och medel som håller skadedjur borta. Var noga med att allt du lägger in i garderoben är nytvättat och helt. Då slipper du upptäcka ett hål i byxorna på morgonmötet.

Hitta en bra kemtvätt på vägen till jobbet. Då kan du snabbt och smidigt lämna in och hämta upp sådant som behöver lite extra omsorg.

7. Skapa rutiner som passar dig

Alla tips eller metoder kanske inte passar alla personer. Så försök hitta en rutin som fungerar för just dig. Kanske ska du prova lägga fram kläder redan kvällen innan jobbet? Det kommer du tacka dig själv för på morgonen.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du ställa dig naken framför spegeln

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!