Varför dyker det upp svarta, grova hårstrån på hakan?
Att det då och då tycker upp ett enstaka grövre strå är helt normalt. Men det kan också finnas en underliggande orsak.
1 AV 2
Varför dyker det upp svarta, grova hårstrån på hakan?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Att det då och då tycker upp ett enstaka grövre strå är helt normalt. Men det kan också finnas en underliggande orsak.
Foto: Shutterstock

5 skäl till att det växer svarta hårstrån på hakan

Alla kvinnor har hår i ansiktet.

Men ibland dyker det upp hårstrån som är grövre och mörkare än de andra.

Vad beror der här på? Och kan man göra något åt det? 

Hälsoliv reder ut.

Cornelia Thomasson

De flesta säger inte nej till tjockare hår på huvudet och längre ögonfransar, och med tanke på hur trendigt det är, lite fylligare ögonbryn. Men när det plötsligt dyker upp fler hårstrån på andra, oväntade ställen är glädjetjut inte den första reaktionen. 

Om du läser det här har du kanske just upptäckte ett mörkt, grovt hårstrå på hakan och undrar om du håller på att få skägg. 

Antagligen inte. Alla har hår i ansiktet. Hos kvinnor löper ofta mjuka ljusa hårstrån längs med kinden och käkbenen, så kallade persikofjun. Att det då och då tycker upp ett enstaka grövre strå är helt normalt. Oftast är det androgenerna, ett förstadie till könshormoner, eller testosteron som är boven. Även om det kallas för manliga könshormon förekommer lägre nivåer av dem också hos kvinnor, och när det blir en obalans kan stimulering av hårväxt i ansiktet bli en av följderna. 

Obalans kan låta obehagligt, men det finns många normala förklaringar till att den här typen av hormonrubbning kan ske, som mens, graviditet eller klimakteriet.

Om de mörka stråna blir många och påminner om så kallad ”manlig” behåring, kan du ha något som kallas för hirsutism – ett tillstånd där de mjuka fjunen förgrovas och blir mörka. 

Hirsutism – vad är det?

Hirsutism är ett en störning av hårproduktion som gör att kvinnor har hårväxt på ställen som är typiskt manliga, som haka, överläpp, bröst, mage. Det är vanligt att det uppkommer i samband med puberteten eller graviditet.

Om så är fallet kan det vara läge att boka tid hos läkaren Tillståndet beror antingen på att halterna av androgener är för höga, eller att hårsäckarna har en ökad känslighet för hormonet. Ibland går det inte att förklara varför det är så, men ofta finns det en bakomliggande orsak. Inspirerade av Women's Health listar vi några bakomliggande orsaker.

1. PCOS – polycystiskt ovariesyndrom

Den vanligaste bakomliggande sjukdomen vid hirsutism är PCOS, ett ärftligt syndrom som drabbar mellan 6 och 13 procent av världens kvinnor. De flesta upptäcker att de har PCOS när de försöker bli med barn och det inte fungerar, eftersom sjukdomen rubbar äggproduktionen.

Eftersom de drabbade ofta har en förhöjd andel manliga könshormoner är ökad hårväxt också ett vanligt symtom.

2. Insulinresistens eller diabetes

Vid insulinresistens svarar inte kroppen ordentligt på insulin, det hormon som hjälper kroppen att omvandla socker till energi. Det här är inte samma sak som diabetes, men de förhöjda sockernivåerna kan leda till Typ 2-diabetes. Insulinresistens kan också höja testosteronhalten i kroppen, och då även kropps- och ansiktsbehåring.

LÄS OCKSÅ: Sex, vikt och hormoner: Allt du behöver veta om din 40-plus-kropp

3. Cushings syndrom

Cushings syndrom är en hormonsjukdom som innebär att kroppen producerar att överskott av stresshormonet kortistol. Precis som vid PCOS är det vanligt med mensrubbningar. Sjukdomen kännetecknas också av så kallades fettanhopningar i ansiktet, nacken och bålen. Hårväxt är ett annat symtom.

4. Tumörer

Det är sällsynt att det är en tumör som ligger bakom hirsutism, men det händer. Tumörer och utväxter på äggstockarna kan öka kroppens utsöndring av androgener. I de här fallen förändras hårväxten väldigt fort, i jämförelse med till exempel PCOS där det kan ta flera år. Andra symtom är oregelbundna blödningar och smärta i livmodern. I mer sällsynta fall sitter tumörerna i binjurebarken. Förutom hårväxt kan tumörerna ge symtom som akne, ökad benägenhet att få blåmärken, viktuppgång och högre blodtryck. Det är inte alltid man märker av symtom alls, men om man gör det är det viktigt att låta läkare ta prover. I vissa fall behöver de opereras bort, även om de är godartade.

LÄS OCKSÅ: Guide: Så blir du av med oönskat hår – på kropp och ansikte

5. You're having a baby!

Det pratar mycket om morgonillamående, melasma och humörsvängningar när det kommer till graviditeter. Men det är inte det enda som kan hända när hormonerna går bananas.

När man väntar barn går både testosteronet och östrogenet i kroppen upp, vilket gör att de allra flesta inte kommer stå framför badrumsspegeln och plockat skäggstrån med pincett. Men för en del kan det ske en viss obalans mellan testosteron och östrogen, vilket kan resultera i ökad manlig hårväxt.