Maxiklänningen Lillian från Dagmar har lös passform och kort ärm. Hög slits i sida. Förlängande effekt, matchad med klackar för ännu mer längd. 3 195 kronor, Nelly.com.
1 av 20: Maxiklänningen Lillian från Dagmar har lös passform och kort ärm. Hög slits i sida. Förlängande effekt, matchad med klackar för ännu mer längd. 3 195 kronor, Nelly.com.
Markerad midja. Vens printed long dress från Pernilla Wahlgren collection har band i sidorna som knyts framtill i midjan, bak eller runt om för en markerad midja. Ärmen är vid och halvlång. Klänningens v-ringning och mönster ger en förlängande effekt. 1 798 kronor, Provrummet.se.
2 av 20: Markerad midja. Vens printed long dress från Pernilla Wahlgren collection har band i sidorna som knyts framtill i midjan, bak eller runt om för en markerad midja. Ärmen är vid och halvlång. Klänningens v-ringning och mönster ger en förlängande effekt. 1 798 kronor, Provrummet.se.
Visar bysten. Maxi-­klänningen Hope från Only i lös passform, med batikmönster och bred resår i midja. Döljer benen men framhäver bysten. 359 kronor, Nelly.com.
3 av 20: Visar bysten. Maxi-­klänningen Hope från Only i lös passform, med batikmönster och bred resår i midja. Döljer benen men framhäver bysten. 359 kronor, Nelly.com.
Skön vidd. Från Ellos collection kommer denna maxi­klänning i mönstrad, vävd kvalitet i modell med avskärning under bysten och skön vidd i kjolen. Omlottskuren överdel fram och rakskuren rygg samt smala axelband. För dig som vill framhäva byst och dölja benen. 299 kronor, Ellos.se.
4 av 20: Skön vidd. Från Ellos collection kommer denna maxi­klänning i mönstrad, vävd kvalitet i modell med avskärning under bysten och skön vidd i kjolen. Omlottskuren överdel fram och rakskuren rygg samt smala axelband. För dig som vill framhäva byst och dölja benen. 299 kronor, Ellos.se. Foto: / 15158-012
Fin på stranden. Luftig, lätt och härligt mönstrad klänning med öppna sidor och dragsko i midjan och förlängande v-ringning. Perfekt för strandparty i sommar. 399 kronor, Kappahl.com.
5 av 20: Fin på stranden. Luftig, lätt och härligt mönstrad klänning med öppna sidor och dragsko i midjan och förlängande v-ringning. Perfekt för strandparty i sommar. 399 kronor, Kappahl.com.
Följsam trikå. Mönstrad omlottklänning i trikå som smickrar dina former. Tie wrap dress från Pernilla Wahlgren collection har 3/4-ärm och är figurnära. Klänningen går omlott fram och knytes med ett band i midjan. 998 kronor, Provrummet.se.
6 av 20: Följsam trikå. Mönstrad omlottklänning i trikå som smickrar dina former. Tie wrap dress från Pernilla Wahlgren collection har 3/4-ärm och är figurnära. Klänningen går omlott fram och knytes med ett band i midjan. 998 kronor, Provrummet.se.
Vackert fall. Denimklänning med omlottskärning och knytskärp som ger dig snygga kurvor. Från Lindex Better Denim kollektion. 499 kronor, Lindex.com.
7 av 20: Vackert fall. Denimklänning med omlottskärning och knytskärp som ger dig snygga kurvor. Från Lindex Better Denim kollektion. 499 kronor, Lindex.com.
Klockad. Klänning med drapering som döljer. I klockad modell med snygg fuskomlott och drapering fram. Ellos plus collection. 399 kronor, Ellos.se.
8 av 20: Klockad. Klänning med drapering som döljer. I klockad modell med snygg fuskomlott och drapering fram. Ellos plus collection. 399 kronor, Ellos.se.
Slitsar. En enfärgad omlottklänning med knytband i midjan som framhäver fina former. Klänningen har lång ärm och slitsar nedtill. Wera Stockholm. 599 kronor, Åhléns.
9 av 20: Slitsar. En enfärgad omlottklänning med knytband i midjan som framhäver fina former. Klänningen har lång ärm och slitsar nedtill. Wera Stockholm. 599 kronor, Åhléns.
Slanka ränder. Klänning från River Island som med sina längsgående ränder ger en avsmalnande effekt. Ärmlös modell, v-ringad med knappknäppning framtill. Resår i midja med dragsko. 599 kronor, Nelly.com.
10 av 20: Slanka ränder. Klänning från River Island som med sina längsgående ränder ger en avsmalnande effekt. Ärmlös modell, v-ringad med knappknäppning framtill. Resår i midja med dragsko. 599 kronor, Nelly.com.
Effektfull drapering. Klänningen Nice02Co från Ilse Jacobsen är tillverkad i följsam stretchtrikå. Ärmlös modell med v-ringad hals som förlänger och effektfull drapering mitt fram. Fastsytt band i sidorna som knyts bak ger markerad form. 1 150 kronor, Ellos.se.
11 av 20: Effektfull drapering. Klänningen Nice02Co från Ilse Jacobsen är tillverkad i följsam stretchtrikå. Ärmlös modell med v-ringad hals som förlänger och effektfull drapering mitt fram. Fastsytt band i sidorna som knyts bak ger markerad form. 1 150 kronor, Ellos.se.
Tar fram formerna. Mönstrad klänning i orange och rosa. Med lite vidd i kjolen och en smickrande längd som passar dig med former. 399 kronor, Lindex.com.
12 av 20: Tar fram formerna. Mönstrad klänning i orange och rosa. Med lite vidd i kjolen och en smickrande längd som passar dig med former. 399 kronor, Lindex.com. Foto: Kerry Traenk / Kerry Traenk
Passar bredare höfter. Klänningen Fiori short Paisley Lilac från Camilla Thulin har en båtringning som smickrar dig med smala axlar och bredare höfter. Litet skärp i midjan ger fin form. 1 999 kronor, Camillathulin.se.
13 av 20: Passar bredare höfter. Klänningen Fiori short Paisley Lilac från Camilla Thulin har en båtringning som smickrar dig med smala axlar och bredare höfter. Litet skärp i midjan ger fin form. 1 999 kronor, Camillathulin.se.
Rymlig. Dra uppmärksamheten till mönstret. Blå, mönstrad klänning i rymlig modell gör jobbet. I viskos. 399 kronor, Kappahl.com.
14 av 20: Rymlig. Dra uppmärksamheten till mönstret. Blå, mönstrad klänning i rymlig modell gör jobbet. I viskos. 399 kronor, Kappahl.com.
Figursydd. Våga ett modernt mönster som tar fokus! Klänning i multifärg och mönster som sticker ut. En knälång klänning i mullbärssiden med tryckt mönster. Klänningen är figursydd och har kort ärm. 799 kronor, Hm.com.
15 av 20: Figursydd. Våga ett modernt mönster som tar fokus! Klänning i multifärg och mönster som sticker ut. En knälång klänning i mullbärssiden med tryckt mönster. Klänningen är figursydd och har kort ärm. 799 kronor, Hm.com.
Med vidd. Från Camilla Thulin collection kommer klänningen Emelie Paisley Green. Det är en trikåklänning med vidd och klädsamma veck lagda mitt fram vid midjan och över bysten. Det breda skärpet markerar midjan ytterligare och kan varieras genom att knytas antingen fram eller bak. 2 099 kronor, Camillathulin.se.
16 av 20: Med vidd. Från Camilla Thulin collection kommer klänningen Emelie Paisley Green. Det är en trikåklänning med vidd och klädsamma veck lagda mitt fram vid midjan och över bysten. Det breda skärpet markerar midjan ytterligare och kan varieras genom att knytas antingen fram eller bak. 2 099 kronor, Camillathulin.se.
Grafiskt. En ärmlös klänning i strukturvävd kvalitet med grafiskt mönster som ger en smaleffekt. Klänningen är figurnära och avskuren i midjan. Synlig dragkedja i ryggen. 399 kronor, Hm.com.
17 av 20: Grafiskt. En ärmlös klänning i strukturvävd kvalitet med grafiskt mönster som ger en smaleffekt. Klänningen är figurnära och avskuren i midjan. Synlig dragkedja i ryggen. 399 kronor, Hm.com.
Draperad. Blå, draperad klänning som effektivt döljer en liten mage. Långa ärmar för dig som inte vill visa armarna 399 kronor, Åhléns.
18 av 20: Draperad. Blå, draperad klänning som effektivt döljer en liten mage. Långa ärmar för dig som inte vill visa armarna 399 kronor, Åhléns.
Visa benen. Vid, grön och mönstrad klänning med kort ärm och knappknäppning baktill. För dig som vill visa dina snygga ben men effektivt trolla bort valkar kring magen. 399 kronor, Åhléns.
19 av 20: Visa benen. Vid, grön och mönstrad klänning med kort ärm och knappknäppning baktill. För dig som vill visa dina snygga ben men effektivt trolla bort valkar kring magen. 399 kronor, Åhléns.
Döljande veck. En kort, a-linje skuren klänning i spets med lagda veck som effektivt döljer. Klänningen har lång trumpetärm och öppning med knapp i nacken. 399 kronor, Hm.com.
20 av 20: Döljande veck. En kort, a-linje skuren klänning i spets med lagda veck som effektivt döljer. Klänningen har lång trumpetärm och öppning med knapp i nacken. 399 kronor, Hm.com.

21 snygga klänningar – med smaleffekt

Möt våren i en fin klänning som ger dig en smickrande silhuett. Med rätt skärning, längd eller mönster kan du förlänga, framhäva eller dölja. Välj mellan färgglatt, grafiskt eller härligt blommigt. Här är 21 favoriter för alla smaker.

Visst älskar man en bekväm och snygg klänning! Med rätt modell kan du också framhäva dina favoritdelar av kroppen och dölja det du är mindre nöjd med. Helt enkelt bli ditt bästa jag!

Även kändisarna gillar fina klänningar, en del så mycket att de designar dem själva, som sångerskan Pernilla Wahlgren, som har en egen kollektion där klänningarna gärna även får vara praktiska.

– Jag är en klänningsmänniska och det var så det började med mitt eget klädmärke. Jag ville göra den ultimata klänningen du kan ha både till vardags och till fest. Gärna med fickor som man kan stoppa ner bilnycklar, kort och smågrejer i. Det går så fort att klä på sig en klänning. Du behöver inte hålla på och matcha en massa olika plagg utan du tar på dig och så är det klart, har hon tidigare sagt till Expressen.

Pernilla Wahlgren. Foto: Cornelia Nordström

LÄS MER: Trolla bort extrakilon – med rätt underkläder

"Jag har med mig elva klänningar för tre dagar"

En annan som älskar väl­sittande klänningar är designern och författaren Camilla Thulin. Hon bär själv i stort sett alltid klänning.

– Jag känner mig utklädd i byxor och skjorta. Jag vill att det ska gå fort att klä mig och gå på damrummet, det gör det inte om man ska ha byxor, skjorta och kavaj. Jag är stolt över att vara kvinna. Från det att vi är små klär vi ut oss i kläder. För min del får man tillhöra och klä sig som vilket kön man vill, men jag klär hellre ut mig till kvinna än till man, sa hon i en intervju med Expressen förra året.

Författaren Martina Haag är också förtjust i klänningar, på Bokmässan 2013 hann hon med tre stycken på en dag. Hon checkade in i en röd klänning, signerade sedan böcker i blommigt innan hon minglade vidare i leopardmönstrat.

– Jag har med mig elva klänningar för tre dagar, ja jag vet, det är inte klokt, sa hon till Expressen då.

En annan klänningsälskare är vintageexperten och program­ledaren Elsa Billgren, som helt har ratat byxor till förmån för klänningar. Hon bär helst second hand-fynd och syns ofta i 50-tals­inspirerade klänningar med vida kjolar.

LÄS MER: Så här ser en "perfekt" kvinna ut i 18 olika länder

Martina Haag, författare. Foto: Anna Hållams

Vilken kroppstyp har du?

Timglas.

Känns igen på: Markerad smal midja.

Du passar i: Rund och djup urringning, omlottskuret, figurnära.

Atletisk.

Känns igen på: Brett axelparti och rak kropp och höfter.

Du passar i: Smalt axelparti, V-ringat, kort längd.

Päron.

Känns igen på: Smalt axelparti, breda höfter och lår.

Du passar i: Accentuerat axelparti, båtringning, knälångt.

Äpple.

Känns igen på: Avsaknad av midja och smala ben.

Du passar i: Rund och låg urringning, mörk överdel, vidd i kjolen.

Stiltips som ger smaleffekt:

En draperad klänning med lång ärm smickrar figuren.

Satsa på v-ringat om du har en stor byst.

En knälång klänning med vidd i kjolen döljer breda höfter medan en smal, kort klänning framhäver höfterna.

Båtringning, sjalkragar och axelvaddar balanserar en kropp som har smalt axelparti och breda höfter.

Mörka sidostycken på klänningen ger en slankare silhuett.

Dra uppmärksam­heten till överdelen med hjälp av färg och välj en mörkare underdel om du vill tona ner höfterna.

Ljust upptill och mörkt nertill ger ett smalare intryck.

Bär skor med klackar så blir sil­huetten smäckrare.

Markera midjan med figursydda klänningar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!