11 skönhetsprodukter du aldrig ska dela med någon

Foto: Shutterstock

1 av 2

Foto: Shutterstock

2 av 2

Att låna ut en rougeborste eller mascara till en vän i nöd kan ju inte vara så farligt, eller?

Faktum är att det kan vara dåligt för både din hy och hälsa att dela vissa skönhetsprodukter med någon annan.

Här är 11 saker i necessären du ska hålla för dig själv.

Andra har också läst

Rakhyvel

Att hoppa in i duschen för att inse att din rakhyvel inte är där är irriterande. Och att då låna din partners eller väns rakhyvel som ligger där så fint kan verka harmlöst, men så är inte fallet.

– Rakblad överför bakterier och virus, förklarar dermatologen Adil Scheraz, för Independent.

Hårborste

Du hörde det säkert många gånger när du var barn, låna inte någon annans hårborste – särskilt i lösstider. Men nu när man är vuxen kan det vara lätt att ignorera det, för hur ofta har du och dina vänner löss nu förtiden? Just det, aldrig. Men förutom problemet med löss finns det faktiskt andra anledningar till att du inte ska låna någon annans (eller låna ut din) hårborste.

– Du kan nästan tänka på din hårborste som din tandborste. Hudcellerna på skalpen flagar, men utsöndrar också den skyddande oljan talg, säger Nathan Walker, internationell teknisk chef för hårvårdsmärket Trevor Sorbie.

Walker varnar också för att mjäll kan orsakas av en typ av bakterieinfektion, som kan överföras genom att dela hårborste med någon.

LÄS MER: Hårolja och serum: Stort test av årets bästa produkter 

Ansiktskräm

Ansiktskrämer som kommer med pump är helt okej att dela med varandra, då hudkontakt inte sker förrän produkten är ute ur flaskan, men ansiktskrämer som kommer i burk kan vara riktigt dåligt att dela med sig av.

– Det kan bli ohygieniskt när du doppar fingrarna i burken, eftersom du inte kan garantera att dina fingrar eller undersidan av dina naglar är rena från bakterier. Detta kallas korskontaminering, berättar Diana Jimenez, utvecklingschef vid Cowshed Spa, och fortsätter.

– Till exempel, om du doppar dina fingrar i en ögonkräm och delar den med annan person kan du orsaka känslighet vid ögonen eller till och med orsaka en infektion på grund av bakterier som har förts vidare från användare till användare.

Om du verkligen behöver låna en ansiktskräm ska du alltså satsa på en med pump! Då är det, relativt, bakteriefritt.

Mascara, ögonskugga, eyeliner och ögonfransböjare

En bra regel att gå efter när det gäller ögonmakeup-produkter är att hålla dem för dig själv. Huden runt ögonen är tunn, och skyddar därför lite sämre. Dessutom är ögoninfektioner väldigt smittsamma, så det är bäst att vara på säkra sidan. Men med det sagt går det att dela vissa produkter för ögonen – det gäller bara att vara varsam.

Kajalpenna går bra att låna ut, så länge man desinficerar och vässar den innan, och efter.

En ögonfransböjare riskerar att nudda vattenlinjen. Därför ska man vara noggrann med att även desinficera den innan man lånar ut den.

Det allra bästa är dock om alla har sin egen ögonmakeup.

LÄS MER: Bäst i test: Tre vattenfasta mascaror som sitter där de ska 

Sminkborstar

Undvik att använda varandras borstar och svampar. Bakterien Propionibacterium acnes, som är en av orsakerna till att finnar, pormaskar och andra utslag dyker upp, kan uppstå om man lånar varandras sminkborstar.

Sminkborstar med gammalt smink i är överlag en bra grogrund för bakterier, så se till att tvätta dina borstar en gång i veckan för att hålla dem fräscha och rena.

Läppglans, läppstift, läppbalsam

Precis som men ögonmakeup är läpprodukter bäst att hålla för sig själv. Dr. Sheraz varnar att genom att dela läpprodukter riskerar man att sprida vidare munsår och förkylningar.

– Man tror att ungefär två tredjedelar av världens befolkning bär på herpes viruset HSV-1). Några kanske inte vet om att de har det med andras är aktiva utan att de förstår det. Det finns vid munnen så att dela läppstift och läppbalsam kan sprida viruset.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här