Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 4 sep 2012 13:52

Skippa vetet och bli av med mjuka bullmagen

"Brödberoende" (Optimal förlag, med originaltiteln "Wheat Belly")

"Brödberoende" (Optimal förlag, med originaltiteln "Wheat Belly")

1/3

Läkaren och LCHF-förespråkaren Andreas Eenfeldt.

Läkaren och LCHF-förespråkaren Andreas Eenfeldt.

2/3

Foto: Mikael Sjöberg

Det är inte fettet eller sockret som orsakar fetmaepidemin - utn vetet, menar den amerikanska hjärtläkaren William Davies. De senaste 30 patienterna på hans klinik som uteslöt vete gick i genomsnitt ner 12 kilo på sex månader.

Det är inte fettet eller sockret som orsakar fetmaepidemin - utn vetet, menar den amerikanska hjärtläkaren William Davies. De senaste 30 patienterna på hans klinik som uteslöt vete gick i genomsnitt ner 12 kilo på sex månader.

3/3

Foto: Wavebreakmedia Ltd

Vetemagen är den nya ölmagen. Att utesluta vete gör magen snabbt plattare, enligt läkaren och LCHF-förespråkaren Andreas Eenfeldt.

- Redan de första dagarna kan det märkas på byxorna eftersom magen blir mindre svullen. Efter en vecka kan det börja märkas på vågen, säger han.

Är vete den stora boven bakom vår ökande övervikt, och att allt fler upplever sig ha problem med magen? Ja!­menar den amerikanska hjärtläkaren William Davis. Hans bok "Brödberoende" har blivit en enorm succé i USA, där den snabbt hamnade etta på New York times bestsellerlista.

Davis, som bland annat möter många patienter med övervikt och diabetes, har kommit fram till att det vare sig är fettet, sockret eller stillasittandet - utan vetet - som är orsaken till västvärldens fetmaepidemier. Och många andra, särskilt förespråkare för LCHF (low carb high fat), är inne på samma linje.

Höjer blodsockret

Den största anledningen till att just vete gör oss så tjocka är, enligt Davis, att det har ett så högt glykemiskt index - GI - vilket är det jämförande måttet på kolhydraters blodsockerhöjande effekt. Veteprodukter höjer blodsockret mer än nästan alla andra kolhydratrika produkter. När vi äter två skivor vetebaserat fullkornsbröd stiger vårt blodsocker exempelvis snabbare än om vi hade valt en chokladkaka. "Ju högre blodsockret stiger efter en måltid, desto mer stiger insulinnivån och desto mer fett lagras in", skriver han.

Den svenska läkaren och LCHF-experten ­Andreas Eenfeldt håller med om att vete gör oss tjocka.

- Du höjer ditt blodsocker snabbare genom att äta bröd än genom att dricka läsk. Vete är alltså ingenting för diabetiker eller för den som har problem med vikten, säger han.

När blodsockret stiger fort dalar det också snabbt igen. Det gör att vi får hungerkänslor kort efter att vi ätit. Det blir en berg- och dalbana av hunger och mättnad som återupprepas under hela dagen och som får oss att äta för mycket. Att ständigt dra i gång dessa höga insulinnivåer ökar särskilt fettinlagringen i de inre organen i buken. Våra bilringar, kalaskulor och kärlekshandtag är yttre tecken på detta. Vi får vad Davis kallar en vetemage.

Exakt varför den insulinframkallade fettinlagringen främst orsakar just bukfetma, och inte gäddhäng eller knubbiga lår, vet man ännu inte.

Gör magen svullen

Står en platt mage på din önskelista gör du alltså kanske rätt i att testa att dra ner på vetet. Inte bara för att bröd och bullar tenderar hamna runt midjan, utan också för att vete kan göra magen svullen, ­gasig och orolig. Det beror ­förmodligen främst på att vete innehåller mycket olösliga fibrer som kroppen inte tar upp utan som jäses till gas av bakterier i tjocktarmen.

- Många får problem med magen av vetemjöl. Att vara gluten­intolerant är inte helt ovanligt. Då får man diarré, buksmärtor och näringsbrist. En större grupp får gasbildning, magknip och känner sig uppblåsta. För dem brukar besvären mer eller mindre försvinna inom tre dagar när de slutar med vete, säger Andreas Eenfeldt.

I USA har antalet glutenintoleranta fyrdubblats de senaste 50 åren, skriver Davis. Ännu fler lider av IBS, halsbränna och sura uppstötningar, besvär som han menar att man kan minska eller eliminera helt genom att sluta äta vete. I boken kopplar han också vår vetekonsumtion till en lång rad andra hälsoproblem, som sämre lungfunktion, hudproblem, påskyndat åldrande och reumatiska besvär.

Andreas Eenfeldt tycker att Davis tar ut svängarna väl mycket på en del punkter, bland annat då han praktiskt taget jämför suget efter bröd med ett drogberoende. Att vara brödberoende handlar nog snarare om att man älskar bröd och att det är en stor del av vår kost i dag, än om att ett uteslutande skulle ge riktiga abstinensbesvär, tror Eenfeldt. Däremot tycker han att det kan vara rimligt att prova att utesluta vete för att minska besvären med inflammatoriska sjukdomar som reumatism.

- Är man glutenintolerant ska man förstås också undvika vete så långt som möjligt. Vill man bara bli av med sin bullriga mage och gå ner några kilo i vikt tror jag det räcker långt att ta bort de stora bitarna, att inte äta en massa mackor helt enkelt.

Relaterat