Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Att skiljas vid sextio kan vara ett hårt slag för den som blir övergiven.
Att skiljas vid sextio kan vara ett hårt slag för den som blir övergiven.
Att skiljas vid sextio kan vara ett hårt slag för den som blir övergiven.
Att skiljas vid sextio kan vara ett hårt slag för den som blir övergiven. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Skilsmässa värre än dödsfall för äldre

Antalet par som går skilda vägar minskar överlag - men inte för alla åldersgrupper. Nu är det par över 60 som väljer att gå skilda vägar, skriver Timesonline. 

 - Men en så sen skilsmässa kan vara värre än ett dödsfall, säger familjeadvokat Marilyn Stowe.

En ny undersökning från Storbritannien visar att antalet skilsmässor för människor över 60 ökar, och har ökat sedan 1998. Men en skilsmässa vid den åldern kan bli mycket  smärtsam, mer smärtsam än för ett yngre par. Bland annat för att barn och barnbarn ofta  drabbas som vuxna och för att det är extra tungt att plötsligt bli lämnad av sin livspartner så sent i livet.

En blir ensam kvar

 - För äldre klienter är en skilsmässa nästa värre än ett dödsfall, säger familjeadvokaten Marilyn Stowe till Timesonline. Den som blivit övergiven får leva som ensam pensionär medan den andra kanske lever livets glada dagar.   

  - Barnen väljer nästan alltid att stötta den som blivit övergiven och barnbarnen tenderar att följa sina föräldrars mönster, säger Marilyn.  Det här innebär att bandet mellan en föräldrar och barn och barnbarn kan bli mycket splittrat. 

Får mer tid över

 Orskakerna till skilsmässorna ligger i tiden menar experterna. I dag nöjer man sig inte med att leva i ett otillfredsställande förhållande. Och pensionen i sig kan innebära en belastning för förhållandet då den innebär stora förändringar i vardagslivet, till exempel spenderar man mycket mer tid tillsammans än man tidigare gjort på dagtid.