Skidåkning bäst i längden

Ännu ligger snön i stora delar av landet. 

Passa på att prova längdåkning på skidor - bättre motion finns inte. 

- Man använder hela kroppen, det är varierat och kul, säger skidforskaren Hans-Christer Holmberg.

Att spänna på sig skidorna och glida iväg i ett bra preparerat spår är verkligen motion med guldkant.

 Hundratals mil av uppkörda skidspår gör att det är bara att sätta i gång för den som vill ha kondition och samtidigt få styrketräning för hela kroppen.

 - Skidåkning är bra motion. Du använder både armar och ben. Du kan också vara ute rätt så länge och belasta hjärtat och musklerna utan att det känns jättejobbigt, jämfört med löpning där det är mer stötar, säger Hans-Christer Holmberg, professor i idrottsvetenskap vid Mittuniversitetet i Östersund.

Liten skaderisk

 Risken för skador är betydligt mindre än när man joggar. Träningsvärken i ljumskarna är visserligen närmast obligatorisk för den otränade men går snart över.

 Längdskidåkning kräver mycket energi och är därför alldeles utmärkt för den som vill hålla vikten. Och man behöver inte alls åka lika fort som Charlotte Kalla eller Marcus Hellner för att kilona ska rasa. Om man hasar runt sex–sju kilometer på en timme går det åt ungefär 600 kalorier, alltså en normal lunchportion. I och med att en skidåkare orkar hålla på längre än en joggare ger också tiden i sig extra träning.

Variation i spåret

 Belastningen ändras hela tiden från första till sista stavtaget. Pulsen stiger i uppförsbackarna och när det bär av utför får man vila.

 - Det speciella med skidor är att det är väldigt varierat. Man åker uppför och man åker utför och man svänger och ibland är det lite platt. Skidåkningen innehåller många variationer som gör att det är kul att hålla på. En del andra motionsformer är ju rätt så monotona, säger Hans-Christer Holmberg.

 

 Frisk luft och härliga naturupplevelser får man på köpet.

 Vill du uppleva något alldeles extra ska du sticka ut i skogen en tidig morgon under vårvintern när skaren är hård och bär dig överallt.

 Eller när fullmånens starka sken lyser din väg mellan träden.

 En sådan skidtur glömmer du aldrig.