Foto: Robert Thomson

Skäggig? Grattis, det håller dig varm i vinter

Ett skägg är inte bara ett sätt att smycka ansiktet.

Det kan också vara praktiskt – som skydd mot vinterkylan.

– Ett två centimeter långt skägg är allt som behövs för att hålla frosten från hakan borta, säger norske statsmeteorologen John Smits till norska NRK.

Han får delvis medhåll från Björn Eliasson, stabschef på Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur, vars soldater är väl medvetna om vad en barsk vinter kan innebära.

– Jag upplever att det blir en skillnad. Jag personligen har haft skägg under vinterhalvåret bland annat på grund av det här med kylan och varit skäggfri under sommaren. Men det är inte så att jag spar skägg om jag ska ut en vecka.

Isoleras mellan skäggstråna

Förutom kylan kan vinden vara ett problem.

– När det blåser känns det kallare. Det beror på att den luft som kroppen värmer upp försvinner och ersätts av ny, kall luft. Det kommer man runt lite med skägget då luften binds där, säger Björn Eliasson.

Luften isoleras mellan skäggstråna och värms upp av kroppsvärmen.

Ett annat tips är att undvika att tvätta dig i ansiktet precis innan du går ut.

– Kroppens naturliga fettlager gör att det känns mindre kallt. Ska man raka sig gör man det företrädesvis kvällen innan om man kan välja det, säger Björn Eliasson.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!