Tove Fall, docent i epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet med sin vorsteh Ikka.
Astma uppträder vanligtvis under barn- och ungdomsåren.
1 AV 2
Tove Fall, docent i epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet med sin vorsteh Ikka.
2 AV 2
Astma uppträder vanligtvis under barn- och ungdomsåren.
Foto: Colourbox

Skaffa hund – lägre astmarisk för ditt barn

Nu kan det vara dags att lyssna på barnen när de tjatar om att skaffa hund.

Barn som växer upp med hundar har nämligen en 13 procent lägre risk att utveckla astma än dem som växer upp utan.

Det är en grupp svenska forskare vid Uppsala universitet som kommit fram till den slutsatsen.

Mer än en miljon barn ingick i den omfattande studien där man använde totalt nio olika nationella register.

Bland annat har man använt personnumren i folkbokföringsregistret som samkörts mot register för hundägare. Man har även utnyttjat patientregister och databaser över diagnoser och utskrivna läkemedel.

Forskning med syftet att koppla ihop till exempel astma och allergier med husdjur har gjorts tidigare, men slutsatserna har aldrig varit lika avgörande

Mycket friskare

Tidigare studier har visat ganska enhälligt att barn som växer upp på lantgård är mycket friskare när det gäller astma och allergier.

– Då ställde vi oss frågan hur det är med andra djur, om man till exempel har en hund eller katt hemma, säger Tove Fall, docent i epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet.

Tove Fall, som är veterinär i bakgrunden, menar att det här området kan vara ganska svårstuderat.

– Om man lever i en familj där någon är allergisk så kanske man undviker att köpa en hund. Man måste vara lite klurig när man studerar det här.

Som veterinär visste Tove Fall att alla hundar måste registreras hos jordbruksverket, men även ägarna registreras med sina personnummer.

Genom personnumren kunde Tove och hennes kolleger identifiera alla barn som var födda mellan 2001 och 2010, men även deras föräldrar.

Största studien i världen

Därefter tittade man vilka av föräldrarna som var registrerade hundägare.

– Sen kunde vi även se vilka barn som fått diagnosen astma eller allergi hos en specialist.

Det här är den största studien i världen som gjorts på det här temat. Den var möjligt tack våra omfattande register där personnumren förekommer.

– Slutresultatet var att vi såg att barn som hade hund hemma under första levnadsåret hade en 13 procent lägre risk för astma oavsett om föräldrarna hade astma eller inte.

Sen kan det vara svårt att säga om det beror på hunden i sig eller om det är något annat.

– Det skulle till exempel kunna vara så att om man har hund så är man ute och rör på sig tillsammans med barnen. Man kanske dessutom har en annan syn på vad som är smutsigt och inte smutsigt, säger Tove Fall.