Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 25 dec 2007 14:25

Uppdaterad 27 dec 2007 09:28

Ska ensamstående kvinnor få rätt till insemination?

Centerpartiet
Ja. Oavsett familjebildning bör alla ges möjligheten till insemination.
Folkpartiet
Ja, vi vill att ensamstående ska kunna få insemination och annan assisterad befruktning. Eftersom ensamstående får lov att adoptera är det logiskt att de också får tillgång till denna möjlighet att bli biologiska föräldrar. Det viktiga i alla lägen är att barnet får en trygg och kärleksfull uppväxt.
Kristdemokraterna
Nej, ett barn har rätt till två föräldrar. Vi vet att verkligheten inte ser ut så alla gånger, men att stifta en lag som utesluter att barnet får växa upp med båda sina föräldrar är kristdemokraterna emot. Det är ingen rättighet att få barn, men barn har rätt till föräldrar.
Moderaterna
Nej, men vi följer frågan rörande ensamståendes tillgång till assisterad befruktning noga. När det gäller homosexuella personer är vår åsikt att en människas sexuella läggning inte avgör hennes eller hans lämplighet som förälder. Vi anser att lesbiska par bör
tillåtas att insemineras vid
allmänna sjukhus.
Miljöpartiet
Ja! Vi har i flera omgångar motionerat om detta.
Socialdemokraterna
Ja, få vuxna vill avstå från att uppleva glädjen att bli förälder och det spännande livet tillsammans med barn. Men ibland blir det ingen graviditet trots många försök och ibland tar livet en sådan vändning att man inte har någon partner när barnlängtan är stark.
Vänsterpartiet
Ja! I dag är det möjligt att adoptera ett barn som ensamstående kvinna eller man. Det är många ensamstående kvinnor som söker behandling i till exempel Finland och Danmark och därför föds det redan i dag barn som tillkommit genom insemination av ensamstående kvinnor.
Genom att ge kvinnorna samma rätt till behandling i Sverige får barnen rätt att i vuxen ålder ta reda på vem som är deras biologiska pappa. Den rätten saknar dessa barn ofta i dag till följd av utländsk lagstiftning.

Relaterat