1 AV 2
Japansk encefalit kan leda till allvarlig hjärninflammation
2 AV 2
Foto: Shutterstock / Hälsoliv

Ska du ut och resa? Här är farliga sjukdomar som kan spridas via myggor

Flera sjukdomar kan överföras via stick av myggor. Här får du koll på vilka som finns och hur du kan skydda dig på långresan. 

Har du bokat resa till Afrika, Asien eller Sydamerika? Innan du ska ut på långresa kan det vara bra att kolla upp vilka förberedelser som behövs. I storstäder och på charterresmål är oftast behoven mindre, men ska du till fjärran stränder eller vandra på landsbygd behöver du förmodligen tänka igenom ditt vaccinationsskydd och reseapotek mer noggrant. Här listar vi några myggburna sjukdomar som du kan drabbas av under resor i andra länder. 

Malaria

Malaria är en infektion som orsakas av parasiter som överförs till människor via myggbett. I Sverige rapporteras några 100 fall av malaria årligen. Samtliga är smittade utomlands, de flesta i Afrika. Om du ska resa till områden där risken att smittas av malaria är stor, kan du ta läkemedel mot malaria i förebyggande syfte. Du kan också skydda dig med hjälp av myggmedel, myggnät och täckande kläder.

Symtom: Återkommande feber och frossa, illamående, huvudvärk och muskelvärk. I allvarliga fall: medvetslöshet, diarréer och chock.

LÄS MER: Guide: Allt du behöver veta om resevaccin

Japansk enfacelit

En virusorsakad hjärnhinneinflammation med hög dödlighet som främst finns i Sydostasien, exempelvis i Thailand, Filippinerna, Vietnam, Bali, Indien, Maldiverna, Japan och Sri Lanka. Vaccination rekommenderas till den som ska vistas en längre tid i ett land eller åka till landsbygden i områden där sjukdomen är vanligt förekommande.

Symtom: Feber, huvudvärk, illamående och kräkningar. I svåra fall kan patienten bli omtöcknad/medvetslös, ibland ses även kramper och förlamningar. Dödligheten är hög, och flera överlevande patienter blir aldrig helt återställda.

Chikungunyavirus-infektion

Chikungunyavirusinfektion orsakas av ett virus som överförs till människa via myggor. Virusinfektionen förekommer i Östafrika, Indien och Sydostasien. Det finns inget vaccin mot sjukdomen, men genom att skydda sig mot myggstick kan man minska risken att bli smittad. Skydda dig med hjälp av myggmedel, myggnät och täckande kläder. 

Symtom: Intensiv smärta i leder, muskler, rygg samt huvudvärk samt hög feber. Man kan även få hudutslag och små blödningar i näsa och tandkött. Den svåraste effekten av sjukdomen är ledinflammation, dessa besvär kan vara mycket långdragna.

Gula febern

En allvarlig virussjukdom med hög dödlighet som sprids via myggor. Sjukdomen förekommer i mellersta Afrika, norra Sydamerika och Centralamerika och vaccination kan vara aktuellt vid resor till länder som Costa Rica, Guatemala, Tanzania, Kenya, Sydafrika, Venezuela, Brasilien och liknande. Tänk på att flera länder kräver intyg på gula febern-vaccination vid inresa i landet.

Symtom: Många personer som smittas med gula febern virus får inga symptom eller endast milda sådana. De som får symptom insjuknar oftast akut med feber, huvudvärk och muskelvärk. Allmäntillståndet försämras efterhand, ibland efter några dagars förbättring. Efter några dygn kan patienten bli gul om levern påverkas (så kallad gulsot) och få blödningar, framför allt från mag-/tarmkanalen. Om man utvecklar svår sjukdom är dödligheten hög, omkring 50 procent. 

Packa malariatabletter och myggnät

Tänk även på att förbereda din packning inför resan. Är man i områden där det finns malaria, packa ner förebyggande malariatabletter.  

Myggnät är också en självklarhet att packa med till dessa områden. Täckande klädsel är ett vanligt råd, som kan vara svårt att leva upp till i praktiken när termometern passerar 30 grader.

Myggmedel kan minska risken för smitta, men det är oklokt att helt förlita sig på dem. Ofta går de att köpa både här hemma och på resmålet. Antihistaminer kan vara bra att ha för att mildra besvär med klåda efter myggbett.

LÄS MER: Så skyddar du dig och familjen mot turistmage

Källor: Netdoktor, Folkhälsomyndigheten