Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 17 maj 2010 15:27

Uppdaterad 17 maj 2010 15:37

Sjuttonårig tjej - vad ska jag väga?

Vad ska jag väga?, undrar den 17-åriga läsaren som tillfrisknat från anorexi.

Vad ska jag väga?, undrar den 17-åriga läsaren som tillfrisknat från anorexi.

Foto: Thinkstock


FRÅGA: 


Hej, jag är en tjej på 17 år som håller på att tillfriskna från anorexi. Jag väger 41,3 kilo och är 164 cm lång. Hur mycket ska en ”normal” 17-åring väga och hur ska jag äta för att hålla vikten när jag gått upp till idealvikten? Jag är jätterädd för att få bull mage och bli tjock.
Med vänlig hälsning 17


ANNA BÄSÉN SVARAR:

Hej 17!

Först - ett mycket stort grattis till att du är på väg att tillfriskna från din ätstörning. Jag förutsätter att du har en fast kontakt med ett anorexi- och bulumicenter, om du inte har det är det mycket viktigt att du snarast får professionell hjälp på vägen mot att bli frisk.

Jag ringde Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska sjukhuset, för att få hjälp att svara på din fråga. Hon säger så här:

- Normalt BMI är mellan 18,5 och 24,9. Du ska minst väga 50-53 kg, då har du ett BMI kring 20. Det är slankt men normalviktigt. De flesta 17-åringar väger betydligt mer. Du skulle kunna väga 67 kilo, med ett BMI på 24,9, och ändå vara normalviktig. Men eftersom du haft anorexi kan du komma att tycka att du är tjock med den vikten (även om det inte är övervikt) och det kan kännas mer överkomligt för dig att nå en vikt i den nedre delen av normalintervallet. Du behöver inte vara rädd för att få bullmage och bli tjock. 17-åringar får inte bullmage. När det gäller vad du ska äta för att hålla din idealvikt behöver du prata med en dietist.

Hoppas du är nöjd med svaret. Det är mycket modigt och klokt av dig att ta tag i din ätstörning och jag önskar dig all lycka!

Hälsar/Anna Bäsén, medicinreporterLäs Anna Bäséns blogg om medicin och hälsa här!

Relaterat