Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
MÅR DU BRA AV ATT SJUNGA?– Jag mår fantastiskt bra av att sjunga och det utlöser adrenalin. Helst sjunger jag rockigt och pop, lite Coldplayaktigt, säger allsångsledaren Måns Zelmerlöw.MÅR DU BRA AV ATT SJUNGA?– Jag mår fantastiskt bra av att sjunga och det utlöser adrenalin. Helst sjunger jag rockigt och pop, lite Coldplayaktigt, säger allsångsledaren Måns Zelmerlöw.MÅR DU BRA AV ATT SJUNGA?– Jag mår fantastiskt bra av att sjunga och det utlöser adrenalin. Helst sjunger jag rockigt och pop, lite Coldplayaktigt, säger allsångsledaren Måns Zelmerlöw.
Lars-Åke Babsan Wilhelmsson, artist och designer:- Jag älskar att sjunga. Om jag skrålar tillräckligt mycket så tappar jag rösten och är tyst ibland. Helst sjunger jag gamla schlagers.Lars-Åke Babsan Wilhelmsson, artist och designer:- Jag älskar att sjunga. Om jag skrålar tillräckligt mycket så tappar jag rösten och är tyst ibland. Helst sjunger jag gamla schlagers.Lars-Åke Babsan Wilhelmsson, artist och designer:- Jag älskar att sjunga. Om jag skrålar tillräckligt mycket så tappar jag rösten och är tyst ibland. Helst sjunger jag gamla schlagers.
Anita Jacobsson, 69, lärare:- Ja, jag mår bra av att sjunga. Helst visor. Just nu barnvisor.Anita Jacobsson, 69, lärare:- Ja, jag mår bra av att sjunga. Helst visor. Just nu barnvisor.Anita Jacobsson, 69, lärare:- Ja, jag mår bra av att sjunga. Helst visor. Just nu barnvisor.
Martina Lindström, 24, redovisningskonsult:- Ja. Verkligen. Man mår bra av att sjunga. Jag sjunger helst soul. Jag är med i en soulgrupp och sjunger.Martina Lindström, 24, redovisningskonsult:- Ja. Verkligen. Man mår bra av att sjunga. Jag sjunger helst soul. Jag är med i en soulgrupp och sjunger.Martina Lindström, 24, redovisningskonsult:- Ja. Verkligen. Man mår bra av att sjunga. Jag sjunger helst soul. Jag är med i en soulgrupp och sjunger.
Gladys Del Pilar, artist:- Jag mår väldigt bra av att sjunga i kör och det vet jag att mina körmedlemmar också gör. Man blir upprymd och lär sig att kontrollera sin andning så självklart påverkar det människors hälsa positivt. Dessutom stärker körsång gemenskapen.Gladys Del Pilar, artist:- Jag mår väldigt bra av att sjunga i kör och det vet jag att mina körmedlemmar också gör. Man blir upprymd och lär sig att kontrollera sin andning så självklart påverkar det människors hälsa positivt. Dessutom stärker körsång gemenskapen.Gladys Del Pilar, artist:- Jag mår väldigt bra av att sjunga i kör och det vet jag att mina körmedlemmar också gör. Man blir upprymd och lär sig att kontrollera sin andning så självklart påverkar det människors hälsa positivt. Dessutom stärker körsång gemenskapen.
1 AV 5
MÅR DU BRA AV ATT SJUNGA?– Jag mår fantastiskt bra av att sjunga och det utlöser adrenalin. Helst sjunger jag rockigt och pop, lite Coldplayaktigt, säger allsångsledaren Måns Zelmerlöw.
Foto: Lisa Mattisson Exp
2 AV 5
Lars-Åke Babsan Wilhelmsson, artist och designer:- Jag älskar att sjunga. Om jag skrålar tillräckligt mycket så tappar jag rösten och är tyst ibland. Helst sjunger jag gamla schlagers.
Foto: Lisa Mattisson
3 AV 5
Anita Jacobsson, 69, lärare:- Ja, jag mår bra av att sjunga. Helst visor. Just nu barnvisor.
Foto: Lisa Mattisson
4 AV 5
Martina Lindström, 24, redovisningskonsult:- Ja. Verkligen. Man mår bra av att sjunga. Jag sjunger helst soul. Jag är med i en soulgrupp och sjunger.
Foto: Lisa Mattisson
5 AV 5
Gladys Del Pilar, artist:- Jag mår väldigt bra av att sjunga i kör och det vet jag att mina körmedlemmar också gör. Man blir upprymd och lär sig att kontrollera sin andning så självklart påverkar det människors hälsa positivt. Dessutom stärker körsång gemenskapen.
Foto: Yessica Thor

Sjung ut! Körsång lika hälsosamt som yoga

Håll i gång – med en sång!

Svenska forskare har kommit fram till att körsång kan göra under för din hälsa.

Det kan vara lika bra som ett yoga-pass.

Gladys del Pilars körfavoriter

"Aint no mountain high enough"

En klassiker med mycket stämmor som gör många glada.


"Oh, happy day"

En gospellåt med stor igenkänningsfaktor.


"Make it happen"

En Mariah Carey-låt som är lite svårare och kräver övning.


"Smile"

En låt med Kirk Franklin som har utmanande fraseringar och tempo.


"Gabriellas sång"

En klassiker där jag brukar involvera publiken. Kan bli en magisk stämning mellan kör och publik.

Forskarna, ledda av Björn Vickhoff på Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet, har undersökt hur musiken påverkar vårt välbefinnande och vilka lugnande effekterna kör- eller gruppsång kan ha. Och det är alltså glada besked för Sveriges alla körsångare. En som ställer sig bakom den teorin är artisten och körledaren Gladys del Pilar.

- Jag mår väldigt bra av att sjunga i kör och det vet jag att mina körmedlemmar också gör. Man blir upprymd och lär sig att kontrollera sin andning så självklart påverkar det människors hälsa positivt. Dessutom stärker körsång gemenskapen.

Gladys del Pilar får medhåll av Allsång på Skansen-ledaren Måns Zelmerlöw.

- Det finns forskning som visar på att det är bra att sjunga. Jag mår fantastiskt bra av att sjunga och det utlöser adrenalin. Helst sjunger jag rockigt och pop, lite Coldplayaktigt, säger Måns Zelmerlöw.

Studien: Unga sjöng psalm

Forskare har undersökt hur musiken påverkar vår hälsa och upptäckt att körsång har lugnande effekter på hjärtat. Kördeltagarna synkar nämligen sina hjärtslag och sin puls, hjärtslagsfrekvensen blir i sin tur jämnare vilket minskar risken för hjärtsjukdomar. Studien visar även att långa sångfraser har samma effekter som andningsövningar i yoga.

- Vår teori är att sång leder till en form av kontrollerad andning, säger Björn Vickhoff, forskare på Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet till tidskriften Frontiers in Neuroscience.

Körsångsstudien utfördes i Sverige där 15 tonåringar fick sjunga hymnen "Härlig är jorden". Förutom körsångens positiva effekter på hjärtat fann forskarna också att körsång är bra för lungorna och humöret eftersom deltagarna har roligt.

Forskarna vill nu undersöka hur körsång kan stärka grupparbeten i skolor.