Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Musiken går förbi förnuftsdelarna i hjärnan och går direkt till känslohjärnan, och därifrån kan mycket sätta igång som är viktigt för hur vi mår.Musiken går förbi förnuftsdelarna i hjärnan och går direkt till känslohjärnan, och därifrån kan mycket sätta igång som är viktigt för hur vi mår.Musiken går förbi förnuftsdelarna i hjärnan och går direkt till känslohjärnan, och därifrån kan mycket sätta igång som är viktigt för hur vi mår.
Musiken går förbi förnuftsdelarna i hjärnan och går direkt till känslohjärnan, och därifrån kan mycket sätta igång som är viktigt för hur vi mår. Foto: Thinkstock

Sjung! Musiken gör dig lycklig

Musik är bra för hälsan! Sjung, spela, lyssna och njut - och du kommer att märka att du mår bättre. 

- Musiken är en otroligt effektiv metod för att få igång alla  

möjliga positiva saker i kroppen, säger professor Töres Theorell.

FAKTA

Konserter och festivaler i augusti och september


Malmöfestivalen
Späckad musikfestival 20–27 augusti. Här kan du bland andra se melodifestivalvinnaren Anna Bergendahl och populära sångaren Salem Al Fakir.

Augustifamiljen och Miss Li
Husbandet från TV-succén ”På Spåret” ger flera konserter på Liseberg i Göteborg, varav en tillsammans med hyllade sånger-skan Miss Li. 24 september.

Forever young

Nostalgifest! Festival med några av 80-talets mest populära grupper. På scen: Alphaville, Reeperbahn, Jakob Hellman med flera. Festivalen turnerar runt i Sverige under augusti och kommer till Gävle 20 och till Kalmar 21 augusti.

Sting
Superstjärnan kommer till Globen 8 september, garanterat med hits som ”Fields of gold” och ”Every breath you take” i bagaget, och musik från nya skivan ”Symphonicities”.

Gå på en rockkonsert, eller slå på en skiva med lugn, klassisk musik hemma. Eller varför inte sjunga ut själv?

 Vilket sätt och vilken musik som kan påverka just din hälsa positivt är förstås individuellt.

 – Musik som de flesta människor blir glada av kan vara musik som en individ blir arg av. 

Hjälper reparera slitna celler

 Musiken både förstärker och framkallar känslor, säger professor Töres Theorell, som har skrivit boken ”Noter – om musik och hälsa”.

 – Musiken går förbi förnuftsdelarna i hjärnan och går direkt till känslohjärnan, och därifrån kan mycket sätta igång som är viktigt för hur vi mår.

 Töres Theorell berättar om en undersökning som har gjorts på personer som börjat sjunga i kör. De fick en ökning av sådana hormoner som hjälper kroppen att reparera utslitna celler.

 – Det är jätteviktigt för vårt skydd mot skadliga effekter av stress.

 Hormonet oxytycin ger oss lugn och ro i kroppen och lindrar smärta och oro. Försök visar att musiken bidrar till en ökad produktion av just oxytyciner.

Musik viktigt

 Dessutom frigör musiken kroppens eget lyckohormon endorfin, som höjer din fysiska förmåga och gör dig lycklig.

 – Andra studier visar att immunsystemet tycks vara aktiverat när man är på körrepetition.

 Sen passar det förstås inte alla människor att sjunga i kör. Men bara att gå på en konsert kan vara bra. 

 – Om vi rycks med i rytmen på en rockkonsert och rör oss till musiken så är vi i någon mån aktiva. Man måste alltså inte själv sjunga eller spela instrument för att få de positiva effekterna, säger Töres Theorell.

 Musikterapeut Rut Svedberg använder musiken både som hjälp i djupare kriser och i gladare sammanhang.

 – Musik kan vara med både i sorg och i glädje. Den är viktig redan när bebisen ligger i magen, och tänk vad viktig musiken är på en begravning för de anhöriga.

Behöver inte vara vackert eller felfritt

 Rut Svedberg trycker på vikten av att det blir rätt musik för rätt person, vid rätt tillfälle.

 – Vi väljer ju ofta musik efter stämning. När man känner sig nere kan man vilja lyssna på en lugn, skön skiva, och i bilen kanske man vill ha en upptempolåt. Och ibland kan det vara mest rätt att stänga av radion.

 Och allra bäst, menar Rut, är att sjunga eller spela själv. Hur det låter är inte så viktigt.

 – Musik behöver inte vara vackert och felfritt, utan det handlar om att förmedla känslor.

 – Jag brukar uppmana folk att sjunga i duschen och i bilen! Använd rösten! Det har ofta en väldigt postiv effekt på hälsan.