Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sju skäl till varför du ska unna dig orgasm

Orgasmen ger dig längre liv, högre oxytocinhalter, får dig att slappna av och vidgar kärlen. Här är sju skäl till att unna sig fler.

1. Toppar må bra-hormonerna

I samband med orgasmen rusar det ut hormoner och kemikalier ut i blodet. I hjärnans belöningssystem, är aktiviteten efter orgasm lika stor som efter kokainintag. Nivåerna av hormonet oxytocin femdubblas vid orgasm hos män och ökar ännu mer hos kvinnor.

 

2. Tjejollon

Ja, klitoris har ett ollon - med  6 000 – 8 000 nervändar. Dessutom finns det förhud och skaft - och två nio centimeter långa skänklar som löper längs slidans väggar. Som bonus löper det nerver mer än en decimeter ner längs lårens insida.

 

3. Tre sorters orgasm 

a.) Klitorisorgasmen - skarp och intensiv.

b) G-zonsorgasmen - enligt studier mer diffus men också långvarig och djup. G-zonen befinner sig på slidans framvägg.

c) Livmodersorgasmen. Minst studerad och kanske också mer sällan upplevd.

 

4. Släpp loss fontänorgasmen

Fontänorgasmen är en vätska, det kan bli upp till en tesked och smakar sött. Fakta: Den utgår från kvinnans prostatakörtlar som utmynnar i urinröret och har inte något med andra vätskor att göra.

 

5. Igen och igen och igen?

Ungefär var tredje kvinna och var tjugonde man har erfarenhet av multipla orgasmer. Som man behöver man hitta den utlösningsfria orgasmen. Enligt Kinsey-rapporten kan hälften av alla prepubertala pojkar uppleva två orgasmer i följd.

 

6. Vad händer i kroppen när det går?

Strax innan själva orgasmen är pulsen, blodtrycket och andningen på ett maximum, och musklerna är fullständigt spända.

Hos kvinnan sker snabba sammandragningar i livmodern och slidan, med mindre än en sekunds mellanrum.

Hos mannen sker det sammandragningar i musklerna i urinröret, i bäckenbotten och omkring penis, och detta medför att säden sprutas ut.

 

7. Rekordorgasm

Världsrekordet i onani avslutad med orgasm är 6 timmar och 30 minuter för en kvinna och åtta timmar och 30 minuter för en man. Någon som känner sig lockad att försöka slå det?

 

 

Källor: Ottar, »Orgasmologi« av hjärnforskaren och sexualupplysaren Fredrik Johansson, Lunds universitet, Wikipedia, Cosmopolitan, Sexolog