Sju saker som alla bör känna till om vaginan

Det har skrivits dikter, skapats religioner och myntats svordomar med vaginan som inspiration.

Här är sju saker både män och kvinnor bör veta om vaginan.

Vad är vaginan?

Vagina och slida är samma sak, och utgör bara en mindre del av kvinnans könsorgan. Utsidan heter vulva och där ingår klitoris, mellangård och blygdläppar. På insidan sällskapar vaginan med bland andra äggstockar, livmodern och äggledarna.

 

Njut av den!

G-punkten, är omtvistad, men brukar sägas sitta på framväggen av slidan. Nyligen hittade franska läkare bevis för den via ultraljud. De flesta känselkropparna finns närmare slidmynningen.

Klitoris har mer än 8000 nervändar för sexuell njutning, mer än dubbelt så många som mannens penis.

 

Stärk den!

Runt vaginan finns kraftiga muskler som behöver motion. Knipövningar kan hjälpa kvinnor att få starkare orgasmer. Starkare bäckenbottenmuskler kan också hjälpa mot träningningar och urinläckage.

Gör övningarna regelbundet, varje dag.

 

Älska med den!

Sex är bra för vaginan - inte minst för äldre. Östrogen hjälper till att hålla slidväggarna fuktiga, men med stigande ålder ökar risken för torra slemhinnor och förtunning - särskilt om den sällan "används". Ta hjälp av glidmedel eller östrogenkrämer vid behov.

 

Håll balansen!

Vänliga bakterier kan hjälpa till att hålla ph-balansen, men om en kvinna verkligen drabbas av svampinfektioner finns det receptfria preparat på apoteket. Att äta mindre socker kan också förebygga svamp.

 

Tvåla lagom!

Som sagt, det är viktigt med ph-balansen. spruta inte in i vatten i vaginan med duschen, den håller sig ren på egen hand. Och det räcker att tvåla in de naturligt hårbeklädda delarna av vulvan.

 

Ta med vaginan till doktorn

Kommer det konstiga flytningar, luktar det skarpt och ovanligt, eller gör det ont? Boka en tid hos din gynekolog.

 

Läs mer här

 

Av: Expressen Hälsa & Skönhet