Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 9 mar 2010 15:12

Uppdaterad 10 mar 2010 13:26

Sju procent av alla par har inte sex

Har ni slutat att ha sex? Prata om det! Först då kan ni hitta tillbaka till varandra.
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Har ni slutat att ha sex? Prata om det! Först då kan ni hitta tillbaka till varandra. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: Jupier images

Sju procent av svenskarna lever i sexlösa förhållanden, visar
Demoskops undersökning.
- En del är stressrelaterat. Man är trött och slut och orkar inte hålla den delen av relationen levande, säger terapeuten Eva Sanner.
Bland par som varit tillsammans i över 16 år har elva procent svarat att de aldrig har sex. 27 procent har det mer sällan än en gång i månaden, visar Demoskopundersökningen bland 3 000 svenskar.
I sitt arbete som psykosyntesterapeut träffar Eva Sanner bland annat par som av olika anledningar slutat ha sex. En del är mitt uppe i livet som småbarnsföräldrar, samtidigt som de har krävande karriärer.
– Och så har de hus och sommarstuga och ska åka på långa resor. De vill ha väldigt mycket på en gång. Till slut blir de trötta och prioriterar bort varandra.
Andra par hon möter har varit tillsammans länge och kärleksförhållandet har förvandlats till en vänskapsrelation.
Eller så lever man parallella liv. Har olika arbetstider och går och lägger sig och kliver upp vid olika tidpunkter. Den fysiska närheten har försvunnit helt eller delvis ur relationen
och ”det har bara blivit så” att man slutat älska med varandra.
– Bland dem jag har träffat tycker ofta en att det är okej att ha det så, medan den andra känner sig avvisad och frustrerad. Då är relationen skör, säger Eva Sanner.

Prata om att ni inte har sex

Enligt henne är det ett måste att tala om avsaknaden av sex. Antingen för att nå en överenskommelse, där båda tycker att det är okej att leva utan. Eller så för att försöka finna en orsak och kanske hitta tillbaka till varandra.
Eva Sanner tror att det kan finnas par där båda är tillfreds med sitt vita äktenskap.
– Man kan vara väldigt nära vänner och den vänskapen kan räcka långt.
Är man överens och har valt det aktivt kan båda vara nöjda. Men känslor kan ändra sig snabbt och människor utvecklas olika.
– Det är väldigt viktigt att kommunicera. Om man inte säger vad man känner och tycker är man inte längre känslomässigt nära sin partner.
Eva Sanner, terapeut. Foto: Ulla Montan

Relaterat