Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 apr 2013 14:15

Uppdaterad 10 jan 2019 15:56

Sju metoder för att bli av med din halsbränna

Halsbränna och sura uppstötningar är ett utbrett problem som drabbar en femtedel av alla svenskar. Reflux, som det heter på läkarspråk, kan vara ett riktigt helvete.

Linda Karlzon från Sävedalen led i 14 år.

– Det kunde kännas som ett vulkanutbrott på nätterna, säger hon.

Halsbränna, sura uppstötningar och en brännande känsla i bröstet, efter maten eller på natten. Symtom som runt 20 procent av alla svenskar känner igen.

- Många kan känna av halsbränna utan att det behöver vara något fel. Det kan handla om att man ätit för stor middag och kanske druckit lite vin, men det är inget farligt, säger Perjohan Lindfors överläkare på Aleris Sabbatsbergs mag- och tarmavdelning.

LÄS OCKSÅ: Mage: 9 vanliga problem och lösningar

Orsaker bakom halsbränna/reflux

Halsbränna, eller reflux på läkarspråk, beror på att magmunnen inte håller riktigt tätt och att saltsyra från magsäcken därmed kommer upp. Hur man reagerar på detta kan vara mycket individuellt. Vissa är mer resistenta än andra och behöver större läckage för att smärta ska uppstå. Vanligtvis går det att koppla halsbränna till livsstil.

Bland annat:

Övervikt

Fet eller stark mat

Sent eller oregelbundet ätande

Rökning

LÄS OCKSÅ: Rätt mat för platt mage – fem recept mot IBS

Tips för att mildra symptom

Om du bara har problem med halsbränna då och då finns saker du kan tänka på för att mildra symtomen, som till exempel att äta långsamt och ta mindre portioner.

Har du däremot halsbränna ofta kan det vara värt att uppsöka läkare för att få en diagnos.

- Den övre magmunnen kanske inte fungerar som den ska, eller så kanske man har ett bråck på magmunnen. Då är hela funktionen med att magmunnen ska hålla tätt satt ur spel, säger Perjohan Lindfors.

LÄS OCKSÅ: Ballongmage? Experten om de värsta bovarna

Halsbränna och sura uppstötningar som gravid

När du är gravid ökar risken för halsbränna. Kroppen genomgår då hormonella förändringar och trycket i buken ökar. För att lindra avstår du från kaffe, te och mat med starka kryddor. Öka intaget av mat med fibrer och drick mycket vatten.

Tänk på att många läkemedel mot just halsbränna är olämpliga under graviditeten. Enligt Apoteket är bland annat Gaviscon, Galieve, Novalucol och Rennie godkända läkemedel.

Dietisten tipsar: Huskur mot halsbränna – Bikarbonat, vitaminer & saltsyra

Hälsolivs dietist Sofia Antonsson har en rad olika knep för att lindra halsbränna, även om det inte handlar om vetenskapligt framtagna mediciner. Bland annat brukar hon rekommendera sina patienter att äta matsmältningsenzymer i kombination med saltsyra.

– Det är lite paradoxalt, men saltsyran kan hjälpa kroppen att sluta överproducera saltsyra som ofta är ett problem vid halsbränna.

Andra huskurer är att blanda ut bikarbonat i ett glas vatten, öka intaget av B-vitamin, zink och magnesium samt pressa lite citron eller lime i ett glas vatten.

– Många tror att citron verkar försurande, men tvärtom blir citron basiskt i kroppen, säger hon.

Att äta precis innan sänggående är också en trigger för brännan. Och för att undvika nattliga uppstötningar kan en extra kudde hjälpa.
– Ligger man högt med huvudet får syran svårare att tränga upp genom strupen, säger Sofia Antonsson.

"Halsbrännan var värst på kvällarna"

Linda Karlzon i Sävedalen hade problem med halsbränna och med magen under 14 år.

- Halsbrännan lade sig som en ballong i mellangärdet. Det var ofta värst på kvällarna och kom om jag hade ätit svårsmält mat som potatis och kött.

Slipp medicin med hjälp av rätt mat

Hon var tvungen att alltid ha medicin för att kunna sova.

- Hade jag inte det var jag tvungen att ligga på ett visst sätt på sidan. Det kunde kännas som ett vulkanutbrott från magen, säger hon.

Sedan två år tillbaka har Linda provat att lägga om kosten och utesluta vissa livsmedel. Det har förbättrat halsbrännan radikalt.

- Jag har fortfarande problem om jag har ätit knäckebröd eller vitt bröd, men jag är medveten om vad jag stoppar i mig för jag vill slippa ta massa mediciner.

Dietisten Sofia Antonssons råd är att skippa snabbmat och undvika livsmedel som är surt. Som vin, apelsinjuice, kaffe och tomatsoppa.

– Och skippa sådant som är stekt, fett och kryddigt om du har problem. Kokt mat är skonsammare mot magen.

LÄS OCKSÅ: "Hur blir jag av med min magkatarr?"

Relaterat