1 av 2: Doktorn ger dig råd
Slapp halsbrännan. När Linda Karlzons halsbränna var som värst kunde hon inte sova utan medicin. I dag har hon lagt om sin kost och mår hon mycket bättre.
2 av 2: Slapp halsbrännan. När Linda Karlzons halsbränna var som värst kunde hon inte sova utan medicin. I dag har hon lagt om sin kost och mår hon mycket bättre. Foto: Niklas Maupoix

Sju metoder för att bli av med din halsbränna

Halsbränna och sura uppstötningar är ett utbrett problem som drabbar en femtedel av alla svenskar. Reflux, som det heter på läkarspråk, kan vara ett riktigt helvete.

Linda Karlzon från Sävedalen led i 14 år.

– Det kunde kännas som ett vulkanutbrott på nätterna, säger hon.

Halsbränna, sura uppstötningar och en brännande känsla i bröstet, efter maten eller på natten. Symtom som runt 20 procent av alla svenskar känner igen.

- Många kan känna av halsbränna utan att det behöver vara något fel. Det kan handla om att man ätit för stor middag och kanske druckit lite vin, men det är inget farligt, säger Perjohan Lindfors överläkare på Aleris Sabbatsbergs mag- och tarmavdelning.

LÄS OCKSÅ: Mage: 9 vanliga problem och lösningar

Orsaker bakom halsbränna/reflux

Halsbränna, eller reflux på läkarspråk, beror på att magmunnen inte håller riktigt tätt och att saltsyra från magsäcken därmed kommer upp. Hur man reagerar på detta kan vara mycket individuellt. Vissa är mer resistenta än andra och behöver större läckage för att smärta ska uppstå. Vanligtvis går det att koppla halsbränna till livsstil.

Bland annat:

Övervikt

Fet eller stark mat

Sent eller oregelbundet ätande

Rökning

LÄS OCKSÅ: Rätt mat för platt mage – fem recept mot IBS

Tips för att mildra symptom

Om du bara har problem med halsbränna då och då finns saker du kan tänka på för att mildra symtomen, som till exempel att äta långsamt och ta mindre portioner.

Har du däremot halsbränna ofta kan det vara värt att uppsöka läkare för att få en diagnos.

- Den övre magmunnen kanske inte fungerar som den ska, eller så kanske man har ett bråck på magmunnen. Då är hela funktionen med att magmunnen ska hålla tätt satt ur spel, säger Perjohan Lindfors.

LÄS OCKSÅ: Ballongmage? Experten om de värsta bovarna

Halsbränna och sura uppstötningar som gravid

När du är gravid ökar risken för halsbränna. Kroppen genomgår då hormonella förändringar och trycket i buken ökar. För att lindra avstår du från kaffe, te och mat med starka kryddor. Öka intaget av mat med fibrer och drick mycket vatten.

Tänk på att många läkemedel mot just halsbränna är olämpliga under graviditeten. Enligt Apoteket är bland annat Gaviscon, Galieve, Novalucol och Rennie godkända läkemedel.

Dietisten tipsar: Huskur mot halsbränna – Bikarbonat, vitaminer & saltsyra

Hälsolivs dietist Sofia Antonsson har en rad olika knep för att lindra halsbränna, även om det inte handlar om vetenskapligt framtagna mediciner. Bland annat brukar hon rekommendera sina patienter att äta matsmältningsenzymer i kombination med saltsyra.

– Det är lite paradoxalt, men saltsyran kan hjälpa kroppen att sluta överproducera saltsyra som ofta är ett problem vid halsbränna.

Andra huskurer är att blanda ut bikarbonat i ett glas vatten, öka intaget av B-vitamin, zink och magnesium samt pressa lite citron eller lime i ett glas vatten.

– Många tror att citron verkar försurande, men tvärtom blir citron basiskt i kroppen, säger hon.

Att äta precis innan sänggående är också en trigger för brännan. Och för att undvika nattliga uppstötningar kan en extra kudde hjälpa.
– Ligger man högt med huvudet får syran svårare att tränga upp genom strupen, säger Sofia Antonsson.

LÄS OCKSÅ: Magnesium viktigare att få i sig än du tror

"Halsbrännan var värst på kvällarna"

Linda Karlzon i Sävedalen hade problem med halsbränna och med magen under 14 år.

- Halsbrännan lade sig som en ballong i mellangärdet. Det var ofta värst på kvällarna och kom om jag hade ätit svårsmält mat som potatis och kött.

Slipp medicin med hjälp av rätt mat

Hon var tvungen att alltid ha medicin för att kunna sova.

- Hade jag inte det var jag tvungen att ligga på ett visst sätt på sidan. Det kunde kännas som ett vulkanutbrott från magen, säger hon.

Sedan två år tillbaka har Linda provat att lägga om kosten och utesluta vissa livsmedel. Det har förbättrat halsbrännan radikalt.

- Jag har fortfarande problem om jag har ätit knäckebröd eller vitt bröd, men jag är medveten om vad jag stoppar i mig för jag vill slippa ta massa mediciner.

Dietisten Sofia Antonssons råd är att skippa snabbmat och undvika livsmedel som är surt. Som vin, apelsinjuice, kaffe och tomatsoppa.

– Och skippa sådant som är stekt, fett och kryddigt om du har problem. Kokt mat är skonsammare mot magen.

LÄS OCKSÅ: "Hur blir jag av med min magkatarr?"

Detta är halsbränna:

  • Halsbränna uppstår när ventilen mellan matstrupen och magsäcken, den övre magmunnen, inte sluter tätt.
  • Då läcker magens sura innehåll upp och irriterar matstrupen. Det kan också ge sura uppstötningar.
  • Det kan vara lätt att förväxla halsbränna med ont i hjärtat. Om du får en brännande och svidande känsla bakom bröstbenet beror det oftast på att magsaft trängt upp i matstrupen. Om problemen verkligen skulle komma från hjärtat brukar smärtorna öka när du anstränger dig fysiskt.

Källa: Apoteket.se

8 METODER MOT HALSBRÄNNA

1. Tänk på hur du äter

Hur du äter spelar troligtvis större roll än vad du äter. Se till att sprida ut måltiderna och ät mindre och oftare.

2. Håll koll på vikten

Övervikt är en faktor som kan påverka halsbränna. Om man har ett stort buktryck så har man lättare att läcka upp saltsyra.

3. Håll huvudet högt

Om du har problem med halsbränna på nätterna kan du prova att ligga lite högre med huvudet, till exempel genom att ha fler kuddar.

4. Ät inte mat för sent på kvällen

Ät inte för sent på kvällen, om det är mindre mat i magen så blir den mindre aktiv. Och därmed blir det också mindre saltsyreproduktion.

6. Ät mindre och mer långsamt

Om du har lätt att för att få halsbränna kan du undvika att äta för stora måltider. Ta mindre portioner och ät långsamt.

7. Fimpa nikotinet

Det kan finnas en viss koppling till tobak. Om du snusar sväljer du hela tiden något som i sig irriterar magen. Att sluta snusa och röka är ett bra hälsoråd i allmänhet.

8. Mediciner för olika tillfällen

När det kommer till mediciner finns det några olika varianter:

  • Mediciner som minskar saltsyran i magsäcken, som Omeprazol och Losec. De gör att saltsyrepumparna i vissa celler stängs av. Får man bort syran får man bort irritationen, och på så sätt slipper man symptomen.
  • Neutraliserande preparat som Novalucol, Samarin och Gaviscon, det är mindre effektivt än de mediciner som minskar saltsyran, men kan hjälpa för stunden.
  • H2-blockerare är lite äldre preparat som också är effektiva syrahämmare, de påverkar histaminreceptorer i magslemhinnan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!