Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 12 okt 2013 12:00

Självmedkänsla - så blir du din bästa vän

Tysta din inre kritiker och lär dig stå vid din egen sida genom självmedkänsla. Du kommer att bli lyckligare, friskare och starkare.

Vi matas ständigt med uppmaningar om hur vi ska göra för att bli snyggare, rikare, smartare och på så sätt mer populära och älskansvärda. I en elitistisk värld där framgång ger existensberättigande är det svårt att inte dras med. Alla vill vara en vinnare.

- Att vara självsäker handlar om att höja sig över mängden. Vi lär oss att det är bra. När du känner dig lite bättre ökar självkänslan, men det är farligt för vad händer när du inte är det? säger Katja Bergsten, forskare, psykoterapeut och doktor i psykologi vid Uppsala universitet.

 

För vad är egentligen framgång, och vem bestämmer det? När du tillåter dig själv att mätas genom andras ögon, eller hur du tror att andra ser dig, har du förlorat greppet om din egen lycka.

- Självsäkerhet bygger just på att jämföra sig med andra för att känna sig bättre, att känna sig speciell. Det skapar lätt självförakt. En person med självmedkänsla, däremot, är inte lika upptagen med att jämföra sig utan ser sig själv som en del av mänskligheten eller en del av ett större sammanhang. Det gör det mycket lättare att hantera motgångar, säger Katja Bergsten.

Det är vid motgångar och misslyckanden som självsäkerheten krackelerar, och under finns inget skyddsnät. Om din existens bygger på att vara bättre, blir självhatet enormt när du inte är det.

- Man känner sig unikt värdelös, i stället för att visa sig själv medkänsla. Det blir ett onödigt lidande, att först lida för att något är svårt och sen för att man hatar sig själv, säger Katja Bergsten, och tillägger:

- Men många är rädda för självmedkänsla. Ångest driver människor framåt, så visst, du kanske hamnar i toppen. Men det är också en effektiv väg in i depression.