Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Eric Audras

Sitter du ner ökar risken för cancer med 66 procent

Numera är vi hyfsat medvetna om vad som triggar i gång cancer - processat kött, rökning, luftföroreningar - bara för att nämna några saker. Men det visar sig nu att även sittandet är en katalysator för cancer.

I en studie publicerad i National Cancer Institute, rapporterar forskarna att personer som tillbringar sina vakna timmar sittandes har 66 procents högre risk att utveckla olika typer av cancerformer, rapporterar TIME.

Det här gör att majoriteten av alla hälsorådgivare ger rådet att vi bör vara mer fysiskt aktiva. När forskarna granska 43 studier där deltagarna tillfrågades om deras dagliga aktiviteter och uppkomst av cancer visade det sig att kopplingen mellan cancer och sittande var stark oavsett hur fysiskt aktiva deltagarna var.

 

Med andra ord, även personer som tränade regelbundet, men ändå tillbringade större delen av dagen sittande visade högre grad av cancer än dem som inte satt ner i lika stor utsträckning.

Stillasittande beteende kopplades till 24 procent högre risk att utveckla tjocktarmscancer, och 32 procents högre risk för livmodercancer och 21 procents högre risk för lungcancer.

 

När forskarna gick ännu djupare in på det stillasittande beteendet upptäckte de att sitta och titta på tv kopplades till 54 procents högre risk för tjocktarmscancer och 66 procents risk för livmodercancer. Och lade man till ytterligare två timmars stillasittande varje dag ökade risken för tjocktarmscancer med 8 procent och livmodercancer ökade med 10 procent. Forskarna hittade inga kopplingar till andra cancerformer.

- De här fynden markerar skillnaden mellan att vara fysiskt aktiv och ett stillasittande beteende, det räcker helt enkelt inte att bara att vara aktiv, det är oerhört viktigt att sitta mindre, säger Graham Coldiz, läkare vid Washington University School of Medicine.

 

Att markera skillnaden är viktigt särskilt eftersom den senaste forskningen tyder på att sitta för mycket är skadligt för vår hälsa generellt. En nyligen publicerad studie visade att personer som tog en promenad efter lunchen fick lägre blodsockernivåer och mindre toppar i blodsockernivåerna än personer som bara satte sig direkt efter sin måltid.

Att minska tiden man sitter ner är inte helt enkelt eftersom att de flesta sitter ner framför datorn på ett kontor.

- Men det finns sätt att undvika ett stillasittande beteende. Försök att ta en paus varje timme för en snabb promenad, ät inte lunchen vid skrivbordet, stå upp när du jobbar. Sitt inte ner i tunnelbanna eller på bussen och har du möjlighet promenera hem. Men viktigast av allt sitt inte timtal framför tv:n, säger Graham Coldiz.