Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 7 dec 2004 08:51

Uppdaterad 7 dec 2004 09:00

Silvias nya rynkfria medel är livsfarligt

Drottning Silvia åkte till Brasilien och besökte Ligia Kogos klinik som speciliserat sig på Botoxinjektioner.

Drottning Silvia åkte till Brasilien och besökte Ligia Kogos klinik som speciliserat sig på Botoxinjektioner.

Drottning Silvias föryngringsmedel, det rynkutslätande nervgiftet Botox, kan vara livsfarligt.
Fyra personer som fått medlet injicerat misstänks nu ha drabbats av den dödliga förgiftningen botulism.

Nervgiftet Botox har blivit ett populärt sätt att släta ut rynkor.

Här på Ligia Kogos fick drottning Silvia Botox.

Allt fler svenskar slätar ut sina rynkor med nervgiftet Botox. Medlet försvagar muskulaturen och slätar på så sätt ut rynkorna. Expressen har tidigare berättat att drottning Silvia besökt en klinik i Brasilien som specialiserat sig på Botoxinjektioner.

Vårdas med respirator

Nu misstänks det populära medlet ha orsakat flera fall av den dödliga förgiftningen botulism. Ett par i 50-årsåldern i Florida som fick medlet injicerat är båda allvarligt sjuka och vårdas med respirator. Ytterligare två personer från New Jersey har blivit förgiftade. En av dem Bach McComb, en tidigare läkare som förlorat sin legitimation eftersom han skrev ut knark. McComb misstänks vara den som gett de livsfarliga injektionerna, även till sig själv. Neurologen Charles Schallop, som behandlar Floridaparet, tror att orsaken till förgiftningarna kan ha varit förorenade doser av Botox eller någon annan drog. De amerikanska myndigheterna undersöker förgiftningarna. Alla sjukhus i södra Florida uppmanas vara vaksamma på ytterligare fall.

43-åring dog

Redan tidigare har biverkningar av Botox rapporterats. Förra året dog en 43-årig amerikansk kvinna efter att ha fått en allergisk reaktion. Charles Randquist, plastikkirurg och Botoxexpert, tror att förgiftningarna beror på dåliga "Botoxkopior" från oseriösa företag. – Det är helt osannolikt att de preparat som är godkända i Sverige och USA för kosmetiskt bruk kan vara orsaken.

Relaterat