Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Drottning Silvia åkte till Brasilien och besökte Ligia Kogos klinik som speciliserat sig på Botoxinjektioner.Drottning Silvia åkte till Brasilien och besökte Ligia Kogos klinik som speciliserat sig på Botoxinjektioner.Drottning Silvia åkte till Brasilien och besökte Ligia Kogos klinik som speciliserat sig på Botoxinjektioner.
Drottning Silvia åkte till Brasilien och besökte Ligia Kogos klinik som speciliserat sig på Botoxinjektioner. Foto: ANNA ANNA

Silvias nya rynkfria medel är livsfarligt

Drottning Silvias föryngringsmedel, det rynkutslätande nervgiftet Botox, kan vara livsfarligt.

Fyra personer som fått medlet injicerat misstänks nu ha drabbats av den dödliga förgiftningen botulism.

FAKTA

Dubbelseende och förlamningar är de vanligaste symtomen om du blivit förgiftad
Botulism är en sällsynt förgiftning som orsakas av toxin från bakterien Clostridium botulinum.
Giftet är ett av de starkaste som finns och dödar en människa redan i doser om någon miljondels gram.

Symtomen är dubbelseende och förlamningar, exempelvis i andningsmuskulaturen.
Botox är en renad form av giftet och används bland annat för att behandla rynkor, spänningshuvudvärk och svettningar.
Botox som används mot rynkor har i Sverige namnet Vistabel.

Nervgiftet Botox har blivit ett populärt sätt att släta ut rynkor.Nervgiftet Botox har blivit ett populärt sätt att släta ut rynkor.Nervgiftet Botox har blivit ett populärt sätt att släta ut rynkor.
Nervgiftet Botox har blivit ett populärt sätt att släta ut rynkor. Foto: DAMIAN
Här på Ligia Kogos fick drottning Silvia Botox.Här på Ligia Kogos fick drottning Silvia Botox.Här på Ligia Kogos fick drottning Silvia Botox.
Här på Ligia Kogos fick drottning Silvia Botox. Foto: - -

Allt fler svenskar slätar ut sina rynkor med nervgiftet Botox. Medlet försvagar muskulaturen och slätar på så sätt ut rynkorna. Expressen har tidigare berättat att drottning Silvia besökt en klinik i Brasilien som specialiserat sig på Botoxinjektioner.

Vårdas med respirator

 Nu misstänks det populära medlet ha orsakat flera fall av den dödliga förgiftningen botulism. Ett par i 50-årsåldern i Florida som fick medlet injicerat är båda allvarligt sjuka och vårdas med respirator. Ytterligare två personer från New Jersey har blivit förgiftade. En av dem Bach McComb, en tidigare läkare som förlorat sin legitimation eftersom han skrev ut knark. McComb misstänks vara den som gett de livsfarliga injektionerna, även till sig själv. Neurologen Charles Schallop, som behandlar Floridaparet, tror att orsaken till förgiftningarna kan ha varit förorenade doser av Botox eller någon annan drog. De amerikanska myndigheterna undersöker förgiftningarna. Alla sjukhus i södra Florida uppmanas vara vaksamma på ytterligare fall.

43-åring dog

 Redan tidigare har biverkningar av Botox rapporterats. Förra året dog en 43-årig amerikansk kvinna efter att ha fått en allergisk reaktion. Charles Randquist, plastikkirurg och Botoxexpert, tror att förgiftningarna beror på dåliga "Botoxkopior" från oseriösa företag. – Det är helt osannolikt att de preparat som är godkända i Sverige och USA för kosmetiskt bruk kan vara orsaken.