Om du äter en näve nötter kommer tio procent av dem avgå som värme från levern, vilket gör att kalorierna inte når ut i fettcellerna. Samtidigt försvinner ytterligare 10-15 procent av innehållet ner i toaletten, enligt Fredrik Paulún.
– Det är ett av de mest mättande livsmedel som finns. Det gör att man lätt står över kexchokladen eller chipsen när man äter nötter.
I hasselnötter finns krom som skyddar mot diabetes samt magnesium som är bra för att bygga muskler. Paranötter innehåller selen och bygger dessutom upp kroppens egna antioxidanter.
Bra som mellanmål
Shervin Torkian, 23, har gått ned från 107 kilo till 74 kilo på två år med hjälp av nötter.
– Det blir mycket sötmandlar, jordnötter och cashewnötter. Jag tycker att det ger bra energi. Antingen äter jag det som mellanmål eller så kompletterar jag en måltid med det. Om jag gör en sallad toppar jag den gärna med nötter, säger hon.
Men det är inte bara nötter som hjälper:
– Även frön är jättebra. I pumpafrön finns mycket protein som gör att fettförbränningen ökar. I linfrön finns omega 3 och i sesamfrön finns sesamin som är bra för leverns energiförbrukning, säger Fredrik Paulún.
Blanda i salladen
Han rekommenderar även att man ska äta mycket bär. Gärna 100-200 gram bär om dagen. Särskilt lingon är bra om man vill gå ned i vikt.
– Lingon sänker GI-värdet på det man äter. Blodsockerhöjningen blir långsammare och genom det mår vi bättre. Ett sätt att få i sig lingon kan vara att ha det i exempelvis en viltgryta, blanda ned det i fruktsalladen eller en vanlig sallad. Det går också att göra egen lingonsylt med mycket bär och råsocker i stället för vanligt socker.
Bra för hjärtat
Mullbär är ett annat superbär. Det innehåller resveratrol, som ökar fettförbränningen.
Och även populära bär som jordgubbar och hallon kan boosta dig. En studie från Harvard School of public health visar att kvinnor som äter tre portioner av jordgubbar och blåbär per vecka minskar sin risk att drabbas av hjärtattack med upp till 32 procent.