Sexspäckad boksuccé har kommit till Sverige<br />

EL James har med sin bok "Fifty shades of  Grey" fått kvinnor världen över att gå man ur huse för att införskaffa  egna BDSM-attiraljer.

1 av 3: EL James har med sin bok "Fifty shades of Grey" fått kvinnor världen över att gå man ur huse för att införskaffa egna BDSM-attiraljer.

"Fifty shades of Grey" av EL James (pseudonym för Erika Leonard), har översatts till 40 språk och är den mest snabbsäljande pocketboken i England sedan mätningarna började 1998.

2 av 3: "Fifty shades of Grey" av EL James (pseudonym för Erika Leonard), har översatts till 40 språk och är den mest snabbsäljande pocketboken i England sedan mätningarna började 1998.

Författaren bakom boken, EL James, eller Erica Leonard som hon egentligen heter.

Foto: Michael Lionstar

3 av 3: Författaren bakom boken, EL James, eller Erica Leonard som hon egentligen heter.

Sexspäckade romanen "Fifty shades of Grey" är den mest snabbsäljande pocketboken någonsin. Den slukas av miljontals medelålders kvinnor världen över.

Nu släpps succén på svenska, med titeln "Femtio nyanser av honom".

Andra har också läst

Boken börjar som kärleksromaner brukar göra: En kvinna och en man faller för varandra.

Hon är i det här fallet Anastasia Steel, 21 år, oskuld och student, han är Christian Grey, 27 år, stenrik och affärsman. De första hundra sidorna uppvaktar han henne med dyra presenter, samtidigt som hon börjar misstänka att han har en mörk sida.

Sedan brakar det loss.

Christian avslöjar att han inte har vanligt sex. Eller flickvänner. Han tycker bara om BDSM – och vill att Anastasia ska skriva på ett kontrakt som innebär att hon blir hans undergivna slav.

När han första gången visar sitt ”lekrum” inser hon att han vill binda fast och piska henne.

Författaren E L James är en pseudonym för Erika Leonard, en medelålders tvåbarnsmamma från London.

”Fifty shades of Grey” har inte bara satt historiska försäljningsrekord, den har även orsakat en hätsk debatt. En sida fördömer boken som ofeministisk – kändispsykologen Dr Drew har kallat den ”en våldtäktsfantasi”. Andra hyllar den som livsbejakande i en tid när amerikanska kvinnors sexualitet ifrågasätts av högerkonservativa grupper.

BDSM-utövare anklagar i sin tur boken för att ge en felaktig bild av varför vissa tänder på erotiskt maktutbyte. Och litteratur-kritikerna är inte heller nöjda, de avfärdar historien som tafflig, illa skriven och fylld av upprepningar. Men läsarna – de flesta vuxna, välutbildade medelklasskvinnor – slukar den så kallade mamma-porren.

”Smärta är inte min grej, men jag blev så inspirerad att jag gick ut och köpte en piska. Jag älskar den”, säger en 34-årig konsult från London till ES Magazine.

När ABC News frågar E L James hur en 49-årig hemmafru kan skriva så hänförande sexscener fnittrar hon och säger: ”Jag har bra fantasi.”

Helst vill succéförfattaren inte ge några intervjuer alls, för att hon är så blyg. När brittiska Telegraph gör ett hembesök visar det sig att hennes livsstil ligger ljusår från romankaraktären Christian Greys luxuösa penthouse, hans många sportbilar och finkulturella smak. Själv bor hon i en förortsvilla med en försummad trädgård, kör en Mini Cooper och gillar billigt vitt vin.

Hon kommer heller inte använda sina nyintjänade miljoner till att bygga en egen sexboudoir. ”Kanske kan jag skaffa ett fint kök”, säger hon.

Av Magda Gad

En sexig framgångssaga

– "Fifty shades of Grey" är den mest snabbsäljande pocketboken i historien.
– På bara sex veckor såldes tio miljoner böcker och en miljon e-böcker i USA efter släppet.
– I juli var den totala försäljningssiffran 15 miljoner exemplar.
– I mars betalade Universal Pictures och Focus Features 34,7 miljoner kronor för filmrättigheterna.
– I maj hade författaren E L James tjänat 37,6 miljoner kronor.
– Boken översätts till 40 språk.
– Uppföljarna heter "Fifty shades darker" och "Fifty shades freed".
– Första boken ges ut på svenska i september med titeln "50 nyanser av honom". Del två, "50 nyanser av mörker", kommer i november tätt följd av sista delen, "50 nyanser av frihet" som släpps i januari 2013.

Försäljningen av piskor har dubblerats

Enligt den brittiska otrohetssajten AshleyMadison.com vill 68 procent av deras medlemmar som har läst "Fifty shades of Grey" ha ett BDSM-förhållande.

Sedan april har försäljningen av erotiska romaner ökat med 400 procent i England.

Försäljningen av geishakulor har på en brittisk webbshop ökat från 613 stycken till 2 000.

Antalet sålda piskor har dubblerats, från 300 till 595.

Försäljningen av handbojor har gått upp från 350 par till 548.

Bröstklämmor har ökat mest, från 200 sålda par till 852.

Vad är BDSM?

BDSM står för bondage och disciplin (BD), dominans och underkastelse (dominance and submission, DS) och sadomachosism (SM). BDSM sker alltid i samtycke enligt uppsatta regler och den undergivna kan när som helst avbryta med säkerhetsord.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här