Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 22 sep 2012 14:00

Sexspäckad boksuccé har kommit till Sverige

EL James har med sin bok "Fifty shades of  Grey" fått kvinnor världen över att gå man ur huse för att införskaffa  egna BDSM-attiraljer.

EL James har med sin bok "Fifty shades of Grey" fått kvinnor världen över att gå man ur huse för att införskaffa egna BDSM-attiraljer.

1/3

"Fifty shades of Grey" av EL James (pseudonym för Erika Leonard), har översatts till 40 språk och är den mest snabbsäljande pocketboken i England sedan mätningarna började 1998.

"Fifty shades of Grey" av EL James (pseudonym för Erika Leonard), har översatts till 40 språk och är den mest snabbsäljande pocketboken i England sedan mätningarna började 1998.

2/3

Författaren bakom boken, EL James, eller Erica Leonard som hon egentligen heter.

Författaren bakom boken, EL James, eller Erica Leonard som hon egentligen heter.

3/3

Foto: Michael Lionstar

Sexspäckade romanen "Fifty shades of Grey" är den mest snabbsäljande pocketboken någonsin. Den slukas av miljontals medelålders kvinnor världen över.

Nu släpps succén på svenska, med titeln "Femtio nyanser av honom".

Boken börjar som kärleksromaner brukar göra: En kvinna och en man faller för varandra.

Hon är i det här fallet Anastasia Steel, 21 år, oskuld och student, han är Christian Grey, 27 år, stenrik och affärsman. De första hundra sidorna uppvaktar han henne med dyra presenter, samtidigt som hon börjar misstänka att han har en mörk sida.

Sedan brakar det loss.

Christian avslöjar att han inte har vanligt sex. Eller flickvänner. Han tycker bara om BDSM – och vill att Anastasia ska skriva på ett kontrakt som innebär att hon blir hans undergivna slav.

När han första gången visar sitt ”lekrum” inser hon att han vill binda fast och piska henne.

Författaren E L James är en pseudonym för Erika Leonard, en medelålders tvåbarnsmamma från London.

”Fifty shades of Grey” har inte bara satt historiska försäljningsrekord, den har även orsakat en hätsk debatt. En sida fördömer boken som ofeministisk – kändispsykologen Dr Drew har kallat den ”en våldtäktsfantasi”. Andra hyllar den som livsbejakande i en tid när amerikanska kvinnors sexualitet ifrågasätts av högerkonservativa grupper.

BDSM-utövare anklagar i sin tur boken för att ge en felaktig bild av varför vissa tänder på erotiskt maktutbyte. Och litteratur-kritikerna är inte heller nöjda, de avfärdar historien som tafflig, illa skriven och fylld av upprepningar. Men läsarna – de flesta vuxna, välutbildade medelklasskvinnor – slukar den så kallade mamma-porren.

”Smärta är inte min grej, men jag blev så inspirerad att jag gick ut och köpte en piska. Jag älskar den”, säger en 34-årig konsult från London till ES Magazine.

När ABC News frågar E L James hur en 49-årig hemmafru kan skriva så hänförande sexscener fnittrar hon och säger: ”Jag har bra fantasi.”

Helst vill succéförfattaren inte ge några intervjuer alls, för att hon är så blyg. När brittiska Telegraph gör ett hembesök visar det sig att hennes livsstil ligger ljusår från romankaraktären Christian Greys luxuösa penthouse, hans många sportbilar och finkulturella smak. Själv bor hon i en förortsvilla med en försummad trädgård, kör en Mini Cooper och gillar billigt vitt vin.

Hon kommer heller inte använda sina nyintjänade miljoner till att bygga en egen sexboudoir. ”Kanske kan jag skaffa ett fint kök”, säger hon.

Av Magda Gad

Relaterat