Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 8 jun 2012 09:02

Sexlivet stort problem för småbarnsföräldrar

Sex och sensualitet är viktigt för att lyckas hålla ihop en relation.

Sex och sensualitet är viktigt för att lyckas hålla ihop en relation.

Många par är missnöjda med sexlivet så länge som åtta år efter spädbarnstiden, visar ny forskning.

Kramar och hjälpsamma vänner kan hjälpa par att hålla liv i sin kärleksrelation de första jobbiga åren som föräldrar.

I åtta år efter att de fått sitt första barn har forskare vid Göteborgs universitet följt flera hundra Göteborgsföräldrar för att se hur deras relation utvecklas.

– Alla vi som träffar småbarnsföräldrar kan hjälpa dem så att de får tid för varandra, säger relationsrådgivaren Tone Ahlborg.

Sex och smekningar blir med åren allt mera sällsynta. Föräldrarna upplever att det sensuella i förhållandet stadigt blir sämre. Det sexuella blir inte heller bättre med tiden, visar resultaten.

Kittet i relationen

– Det är oroväckande, för sensualiteten och sexualiteten är kittet som håller ihop relationen, säger Tone Ahlborg om studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Sexual & Reproductive Health Care.

Majoriteten av alla föräldrar som separerar eller skiljer sig gör det redan medan barnen är små. Brist på tid för sig själv eller på tu man hand med sin partner är troligen faktorer som gör att relationen kan börja knaka.

För att orka med föräldraskapet och inte riskera en separation måste småbarnsföräldrar må bra med barnen och varandra och kunna njuta av sitt samliv, påpekar Ahlborg, som tillsammans med blivande doktoranden Malin Hansson ligger bakom undersökningen.

Barnvakt behövs

Vänner och släktingar kan göra en stor insats genom att ta hand om barnen en stund och ge föräldrarna avlastning.

– Ge dem möjligheten att bara få vara med varann ett par timmar på lördag eftermiddag, till exempel. Om de sedan åker till Ikea eller låser in sig i badrummet, tänder ljus och bara myser under tiden har vi inte med att göra, säger Tone Ahlborg.

Det finns en tendens att samlivet nedprioriteras till förmån för barnen, jobbet, hushållsarbete och olika aktiviteter.

– Man ska tänka på att den här perioden i livet är väldigt kort. Därför är det viktigt att prioritera samhörigheten inom hela familjen och särskilt med varann som kärlekspartner, säger hon.

 

Av: TT