För Marita och Freja var kursen i schamansk kroppskännedom ett sätt att säga ja till sig själva. Orgasm för dem är inte att få utlösning, utan att vara närvarande och avslappnad i kropp och själ.
För Marita och Freja var kursen i schamansk kroppskännedom ett sätt att säga ja till sig själva. Orgasm för dem är inte att få utlösning, utan att vara närvarande och avslappnad i kropp och själ. Foto: Magnus Jönsson

"Sexkursen gav oss lust igen"

Freja använde sex för att få kärlek.
Marita hade ingen lust alls.
En kurs i schamansk kroppskännedom gav dem nya insikter - och lärde dem att njuta på ett helt annat sätt.

De vet inte riktigt i vilken ända de ska börja när de berättar om de 15 omtumlande dagarna på Ängsbacka kursgård i Värmland.


– En väninna som jag inte sett på länge hade gjort schamansk de-armorering och det fullkomligt lyste om henne. Jag kände att detta ville jag också uppleva, förklarar Freja Fabrin, 40, som tidigare arbetat som make-up-artist.


”Hade ingen lust alls”

40-plussaren och sjukgymnasten Marita Jacobson hade opererat bort en tumör och var sjukskriven för utmattningssymptom.


– Jag var väldigt, väldigt långt ifrån lust och hade ingen aptit på livet, minns hon.


– Sedan såg jag Freja springa runt och ta för sig av livet. Hon hade tillgång till njutning i sin kropp och det inspirerade mig.


2006 gick Freja kursen som ska bryta ner kroppens ”muskelpansar” av bland annat skuld och skam för att frigöra livsenergin och i år vågade Marita anmäla sig.


– Det var förstås lite nervöst innan. Man är så oerhört naken och det krävs både tillit och mod för att man ska våga möta ”livets juice”, menar Freja.


Schamanska riter från andevärlden, yoga och praktiska andningsövningar hjälpte kursdeltagarna att bearbeta det förflutna.


– I en ceremoni kunde man till exempel klippa den osynliga navelsträngen till ett gammalt ex eller till föräldrarna, berättar Marita.


Med en vibrerande maskin på magen och stimulans av så kallade triggerpunkter på exempelvis benen skulle det som hindrade kroppen att njuta skakas bort.


Vid en av lektionerna fick Marita och Freja lära sig var hur könsorganen är konstruerade och hur det påverkar en sexuellt.


– Tidigare var jag mera ”pang på”. Numera vill jag ha hjärta i akten också, förklarar Freja, som på kursgården kallas ”Mamma Ängsbacka” och månar om kvinnokraft.


Freja säger att hon numera inte behöver stimulans från någon annan för att njuta.


Inga mer komplex

– Nej, det räcker med att gå barfota i gräset för att jag ska må bra och känna livskraft. Och när jag är med min partner är det inte orgasmen som är målet, utan själva mötet i lek och kreativitet. Jag använder heller inte sex för att få kärlek.


Komplexen för kroppen är i princip borta och Freja känner inte längre att hon måste prestera när hon älskar.


– Det räcker med att jag är där och är i min kropp. Närvaro är sexigt.


Marita fyller i:


– Och med närvaro menar vi att man får ett djupare möte. Du blir sårbar på ett helt annat sätt och kan känna ovillkorlig kärlek. Det är motsatsen till bilden av det mekaniska sex som medierna ofta förmedlar till oss.


Båda betonar att kursen inte handlade om att jaga orgasm i bemärkelsen sexuell utlösning.


– Den hade ingenting med den sexstress som medierna skapar att göra, tvärtom, påpekar Freja.


Har börjat på nya projekt

– För mig är sexualiteten livskraften, glädjen och kreativiteten. Att sjunka in i en total mjukhet och ha tillgång till njutning på en helt annan nivå i sin kropp, att vara ett med moder jord. Livet flödar i mig.


De-armoreringen har inspirerat Freja att utveckla sin så kallade tempelmassage, som helar kvinnor. Marita har fått kraft att börja skriva på en roman. Hon har även kommit till insikt med att hon sökt sig till ”fel sorts” män.


– Jag har börjat upptäcka lusten och känner mig nyfiken på en annan typ av män. I dag är jag glad i min kropp, även om den har lite celluliter och några extrakilon, berättar Marita.


– Jag loggar in mig på livet och känner mig som en tonåring på nytt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!