Torra och svaga naglar? Hjälp finns att få.
Torra och svaga naglar? Hjälp finns att få. Foto: Shutterstock

6 vanliga nagelproblem

Nerbitna, mjuka eller gula naglar?
Här är de vanligaste nagelproblemen.

1. Nagelbitare

Nerbitna naglar är ofta skadade och sköra och då behöver de keratin och kalcium för att byggas upp. Fråga en nagelterapeut vilka produkter som passar just dina – blivande fina – naglar. Jobba med naglarna en gång om dagen i början, med olja, nailbutter eller serum. Använd ett underlack för skadade naglar och ta bort lacket efter några dagar. Se upp med att pilla under nageln för huden under nageln förstörs lätt och det försvårar utväxtprocessen. Ju längre och stabilare naglar du får desto mindre smuts tar sig ner under nageln. Och ha tålamod! En nagel växer i genomsnitt fem millimeter per månad.

2. Skivade naglar

Fila försiktigt bort de skivade delarna. Massera in olja på både nageln och nagelbandet, men överdosera inte för då blir naglarna för mjuka i stället. Ett stärkande underlack är extra viktigt för torra naglar. Och smörj in händerna ofta med mjukgörande kräm eller serum, gärna på kvällen så krämen kan verka i lugn och ro medan du sover. Tips! Använd diskhandskar när du diskar! Diskmedel är mycket uttorkande. 

3. Tunna naglar

Använd produkter med keratin, antingen som serum, olja eller kräm. Massera in produkterna ordentligt i några sekunder, ända upp en bit på fingret. Prova en geléförstärkning på salong som du har under tiden som din egen nagel växer/stärks.

4. Fula nagelband

Tea Treeolja är antibakteriell och läker småsår och sprickor jättebra! Finns att köpa på penna och är lätt att ha med sig överallt. Använd ett putsblock och polera på nagelbanden för att skonsamt få bort överflödig död hud.

5. Missfärgning

Den största boven är rökning och – faktiskt – nagellack. Om du redan har missfärgningar kan du pröva att putsa bort det översta hudlagret på nageln med ett putsblock. Det finns blekande, utjämnande pulver att köpa och göra handbad med. Skydda dig mot missfärgningar genom att använda underlack.

6. Nagelsvamp

Är nageln gul och varig och har en starkt söt lukt kan det vara nagelsvamp. Gå till läkaren för undersökning och eventuell behandling. Nagelsvamp behandlas inte på salong.

LÄS OCKSÅ: Hur blir jag av med nagelsvampen?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!