Läsaren Denise undrar hur hon kan skydda sig istället för att använda p-piller – Suzanne Lindström svarar.
Läsaren Denise undrar hur hon kan skydda sig istället för att använda p-piller – Suzanne Lindström svarar. Foto: Getty Images

”Vilket preventivmedel vågar jag använda?”

Hej, jag får inte äta p-piller eftersom min syster fick en propp i benet när hon gjorde det. Tycker det är svårt att hitta något alternativ som fungerar i längden och funderar på om det vore ok med spiral? Spelar det någon roll om det är en kopparspiral eller en hormonspiral?

Denise

SVAR FRÅN SEXOLOGEN SUZANNE LINDSTRÖM:

Hej Denise, det är helt rätt, du får inte äta p-piller eftersom din syster fick en propp i benen. Det är det första vi frågar eftersom det kan ge dig en höjd risk att drabbas av samma sak. Då ska man inte ha ett kombinerat p-piller med östrogen, men du kan däremot ha ett gestagenbaserat p-medel.

Gestagen finns i bland annat hormonspiraler, och en sådan tycker jag att du ska satsa på.

Numera finns det tre varianter med lite olika hormonstyrka och varaktighet. Två av dem kan sitta i fem år, den tredje sorten har man i tre år.

Gestagen är ett kvinnligt könshormon som verkar lokalt på slemhinnan i livmodern och tas upp väldigt lite i kroppen. 

Kom överens med din barnmorska om vilken sort som kan passa bäst för dig. Man får ett recept och köper ut den på apoteket. Den kostar cirka 1000 kronor, men vissa landsting har rabatter för unga.

Där jag arbetar i Skåne, får man de här spiralerna helt gratis upp till 26 års ålder. 

Myter om spiraler

En annan sak jag vill ta upp är att det finns en myt att kvinnor som inte har fått barn inte skulle kunna ha spiral. Men det går alldeles utmärkt! De flesta kvinnor kan få en spiral oavsett ålder.

Folk är så rädda för smärtan, det ryktas om att det gör så ont, men det är inte så farligt. Man ordineras två Alvedon och en Voltaren eller Ipren en timme före. Jag kan dessutom lägga en bedövning, pcb, på dispens och helbedöva livmoderhalsen.

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips  

Eftersom jag är slemhinnornas guvernant och inte tycker att vi kvinnor ska ha mens alltför ofta, så tycker jag att Guds gåva till kvinnan är en hormonspiral. Två av tio kvinnor blir helt blödningsfria med den spiralsorten som heter Mirena. Då slipper slemhinnorna stora blödningar och du får oftast en lite fuktigare miljö på insidan. Om man har stora blödningar, kan det ibland bero på ett myom (en godartad muskelknuta). Då är hormonspiralen ett förstahandsalternativ innan man opererar för att minska blödningarna.

Förändringar av pH-värdet i vagina vid exempelvis mens eller sexuell aktivitet med utbyte av kroppsvätskor kan innebära mer irritation i slemhinnorna och för en del kvinnor upprepade svampinfektioner.

Försiktig med p-stav på unga kvinnor

Det säkraste p-medel vi kan ha är att sätta in en spiral eller en stav i en kvinna. P-piller ger inte bara en viss ökad risk för proppar, framför allt är det lätt att få en dålig skyddseffekt, risken finns ju hela tiden att man glömmer att ta sina piller. Och p-stav är jag försiktig med på unga kvinnor, det kan ibland göra redan humörpåverkade personer mer deppiga.

Väljer man en kopparspiral får man räkna med lite större och tätare blödningar men också mer mensvärk.

LÄS MER: Orgasm – 7 oväntade orsaker till varför du inte får det

Min erfarenhet är att, speciellt kvinnor i 40-årsåldern, beskriver att mirenan (hormonspiralen med mest gestagen) har ökat deras sexlust och att den dessutom i många fall mörkar övergången till menopaus.

Om du skulle behöva tillskott av östrogen i övergångsåldern så låter vi mirenan sitta kvar för att hindra slemhinnan inne i livmodern att växa till.

Jag har också en yrkesmässig erfarenhet av att man blir lite jämnare i humöret när den har suttit i ett halvår och jag har så pass stor erfarenhet av många patienter, ja även väninnor och barnmorskekollegor som anser att en hormonspiral är det enda alternativet.

Sedan när de kommer för att ta ut den - när de är 50+ - och inte tycker att de behöver den, då har de värsta omställningsbekymren redan blåst förbi.

FRÅGA SUZANNE

Suzanne Lindström är leg. barnmorska och auktoriserad sexualrådgivare med steg ett i kognitiv beteendeterapi.Skicka dina frågor till sex@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!