Signaturen Hannah skriver: "Vi har ett lyckligt äktenskap och vill inte gå isär på grund av våra sexproblem".
1 av 2: Signaturen Hannah skriver: "Vi har ett lyckligt äktenskap och vill inte gå isär på grund av våra sexproblem". Foto: Colourbox
Suzanne Lindström är sexolog och svarar regelbundet på frågor i magasinet Söndag och på Hälsoliv.se.
2 av 2: Suzanne Lindström är sexolog och svarar regelbundet på frågor i magasinet Söndag och på Hälsoliv.se. Foto: EXPRESSEN

"Vi behöver hjälp med vårt sexliv"

Jag och min man har under många år haft problem med vårt sexliv, som vi båda tycker vi behöver få hjälp med.

Tyvärr finns det ingen hjälp att få med det i vår kommun. Vet du vart vi kan vända oss? Vi har ett lyckligt äktenskap och vill inte gå isär på grund av våra sexproblem. Vi har varit tillsammans i snart 22 år och vi vill kämpa. Skulle vara väldigt tacksam för svar. 

Hannah

SEXOLOGEN SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR:

Om det inte finns en kommunal rådgivning kan man använda sig av webbsidan "Svensk sexo­logisk förening" för att hitta auktoriserade sexologer. Det finns inte mottagningar i alla orter, men ni kanske kan köra till en större stad som inte ligger så långt ifrån där ni bor. Själv har jag ett par nu i helgen som kör 30 mil för att få hjälp.

Men jag tror att ni kommer väldigt långt genom att söka en parterapeut, även om vederbörande inte är utbildad i sexologi.

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips

"Allt familjearbete kan ha tagit musten och lusten ur er"

Man kan se över hur livet i stort fungerar, hur er vänskap och er arbetsdelning ser ut i stort, men också hur era framtidsplaner ser ut och hur ni får mer roligt tillsammans.

Har ni levt ihop i 22 år kanske ni har barn som hunnit bli stora. Allt familjearbete kan ha tagit musten och lusten ur er som kärlekspar.

Planera för att ha kul ihop

Att börja dejta varandra igen kan vara roligt och spännande. Hitta vad ni tycker är roligt och underhållande. Kanske kan ni hitta ett nytt intresse som ni kan vidareutveckla ihop?

Börja gärna träna, prova något nytt, kanske finns det någon träningsform som passar er båda. Dans, om ni är intresserad av musik, kan vara sensuellt på många vis.

Sen tycker jag att ni kan sätta er ner och prata om när ni hade det som bäst. Vad gjorde ni då? Vilka av de erfaren­heterna kan vi ta lärdomar av nu? Kanske kan ni minnas de fina stunderna i dag, och hitta tillbaka still spår som ni inte vidareutvecklat.

Fråga Suzanne

Suzanne Lindström är leg. barnmorska och auktoriserad sexualrådgivare med steg ett i kognitiv beteendeterapi.

Skicka dina frågor till: sex@expressen.se

LÄS MER: 6 saker du aldrig ska göra före sex

"Var noga med att skilja på ledighet och vardag"

Planera för att ha kul ihop - gå på bio, konsert och teater ihop om ni tycker om det. Ofta behöver inte insatserna vara så stora, man kan titta på vad som finns i närmiljön.

Ställ er frågan: "Hur kan vi utnyttja utbudet i vår lilla stad lite bättre?" Kittla sinnena - synen, doften, hörseln, smaken och känseln på lite nya sätt.

När barnen flyttar ut får man oerhört mycket mer tid tillsammans, men det är lätt hänt att man fastnar framför var sin skärm. Det kanske är så att man ska släcka ner datorn och tv:n och gå ut på en lång och härlig kvällspromenad och kika framåt. "Vad hittar vi på för nåt roligt i helgen?" "Ska vi ta en picknickkorg?"

Var noga med att skilja på ledighet och vardag, annars blir allt bara en grå massa av samma, samma, samma.

LÄS OCKSÅ: Sexologen: 5 vanliga problem vi har i sängen

"Stäm av med varandra var ni befinner er någonstans i livet"

Jag tror att man måste planera för att mer ska hända. Det gäller både sexlivet och andra aktiviteter. Med mina klienter brukar vi göra scheman över när samlivet ska inträffa, det kan vara nödvändigt om man ska bryta ett dödläge.

Måstena och bordena har kanske minskat nu för er. Då hinner du tänka på: Vad behöver du - och önskar du - för att bli lite kåtare på livet?

I mitt arbete möter jag så många som har slutat brinna för saker. Den känslan kan nog många känna igen sig i: "Varför brinner jag inte för nåt?" "Varför har jag inte samma jäklar anamma att ta tag i saker som förut?"

Det kan vara tid att ställa varandra de lite större frågorna.

Och stäm av med varandra var ni befinner er någonstans i livet: "Vad har du för framtidsplaner?" "Vad skulle du kunna brinna för nu?" "Vad önskar du ha ut av ditt liv?" "Finns det något du längtar efter?" Det är jättestora frågor, de är inte så enkla att svara på, men man kan börja i det lilla, i relationen och börja diskutera det med varandra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!