Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 9 feb 2018 06:00

"Varför kan hon inte ge mig orgasm?"

Solveig lyckas inte får orgasm trots att hon blir både upphetsad och våt.

Solveig lyckas inte får orgasm trots att hon blir både upphetsad och våt.

1/2

Foto: Shutterstock

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

2/2

Foto: / Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bil / EXPRESSEN

Hej  

Jag är en kvinna på 58 år som har ett problem angående min orgasm. 

Jag har varit tillsammans med min kvinna i ett år och vi har det jättebra när vi är tillsammans. Det är bara det att jag aldrig får orgasm när hon smeker mig med handen eller oralt. 

Jag blir väldigt upphetsad och våt när vi inleder sexet. Vi kan hålla på i 4-5 timmar. Jag kommer bara med min vibrator men det är ju inte så roligt varje gång. Inte så roligt för henne heller. Vi funderar på om det kan vara mitt östrogen som är lågt för jag är ju i klimakteriet eller vad kan det bero på tror du? Behöver jag söka upp en gynekolog? Tacksam för ett svar

Hälsningar Solveig 

LÄS OCKSÅ: Orgasm - 10 skäl för att unna dig den ofta 

SEXOLOGEN SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR

Hej Solveig,

Jag träffar väldigt många kvinnor som oavsett sexuell läggning har det här bekymret med sin orgasm, att de kan komma när de är själva men har svårt tillsammans. Det är så mycket som kan krångla till det, från tillit till pressen att prestera. Att nästan vilja för mycket kan skjuta upp orgasmen som ju sker på två plan, både som själslig upplevelse och fysisk händelse.

Det står inte hur du har haft det i tidigare relationer? Har du minnen av att det har fungerat med andra partners tidigare och har du själv analyserat vad som var skillnaden då?

Rent fysiologiskt beskriver en del kvinnor att orgasmen kan kännas annorlunda efter menopaus. Visst kan östrogennivån ha en viss betydelse, men jag tror inte att det är östrogenet som är svaret på din problematik. 

LÄS OCKSÅ: 6 saker du aldrig ska göra före sex 

Vänd dig till en gynekolog

Om du går till en gynekolog, vilket jag tycker att du ska göra, kan du diskutera dina övriga klimakteriella problem ser ut, om du har några. Där skulle du kunna diskutera att under en period få prova någon form av hormonellt tillskott. Då finns det olika alternativ.

En del kvinnor kan må väl av Livial, men det beror på hur länge du har varit i menopaus. Du skulle kunna bli hjälpt av att tillföra lite hormoner under en period.

Du tänder, du blir blöt, men du kommer inte hela vägen och det tror jag faktiskt är psykologiskt. Om du tänker att ”nu kommer det inte att gå”, kan det försvåra, kanske har du kört in dig i ett mönster som krånglar till det litegrann. 

Att ni håller på så länge som 4-5 timmar, kan möjligen göra att du blir lite bedövad till slut och då kan det vara svårare att nå klimax. 

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips 

"Orgasmjakten kan förstöra så himla mycket.

Samtidigt: Om det fungerar med en vibrator så är det väl jättebra att det fungerar. Den utlösande orgasmkänslan upplevs så olika från kvinna till kvinna. Den med rytmiska kramper i vagina och spänningar i kroppen är det inte alla som känner.

Den här orgasmjakten kan förstöra så himla mycket. Att få njuta av att vara tillsammans, den intima kroppsliga närheten, att tända på varandra och behandla varandra fint är det viktigaste.

Ju längre ni är tillsammans och ju bättre er relation blir kommer leda till att era kroppar bli mer synkade. 

Om du vill ta ett steg bort från vibratorn, så är det bästa om du tränar på dig själv med dina egna fingrar eller med exempelvis varmt vatten i duschen och strålarna från duschhandtaget. Om du kan få det att fungera med fantasier och smekmetoder i din ensamhet och så kan du sen lyfta in det tillsammans med partnern. 

Hur som helst: Behåll din positiva anda, det är härligt att ni kan njuta så tillsammans!