Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 8 jun 2018 06:00

"Varför gör det ont vid samlag bakifrån?"

"Några timmar efteråt fick jag kraftiga smärtor och hade svårt att gå upprätt", skriver en läsare.

"Några timmar efteråt fick jag kraftiga smärtor och hade svårt att gå upprätt", skriver en läsare.

Foto: Shutterstock.

Hej!

Jag är en kvinna på 60 år. Har känt att det gör ont längre in i slidan vid samlag bakifrån.

Känns längre in upp mot livmodern. Har haft ett samlag med en tillfällig bekantskap som var lite större/grövre än vad jag är van vid och det var ännu värre. Varenda stöt gjorde ont! Några timmar efteråt fick jag kraftiga smärtor och hade svårt att gå upprätt.

Vad är detta? Kan man göra något åt det? Vill ju fortsätta ha sex!!

Sexälskande!

SEXOLOG SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR: 

Hej sexälskande 60-åring.

Att du har känt att du får ont bakifrån är inte så konstigt. Vet du om att din livmoder är en muskel? När den stöts om och om igen under ett tryck med en penis grövre än du är van vid, så kan livmodern få kramp som kan nå ända ner i benen och ända upp i bukmuskulaturen. Du har fått en muskelkramp, det är svaret på din fråga.

Det här är ingenting som är farligt, verkligen inte, det är en krampreaktion. 

Jag vet inte om du har en retro- eller anteflekterad livmoder, om den är riktad framåt eller bakåt, men jag kan tänka mig att du har en retroflekterad eftersom krampen blev så kraftig.

Om du vill undvika det vid sex så ska man kanske inte ha den positionen, inte komma lika djupt.

Du behöver ändra ställning vid samlag. Om du känner att krampen börjar komma så ska du krysta och massera magen så kan du bryta den där krampen som kommer. Och varför inte – gå raskt runt i lägenheten, sträck på dig och tryck nedåt med krystkänslan.

Välj stjärnställningen från sidan i stället – du ligger på rygg och han kommer in från sidan så han inte kommer lika djupt in i dig. Då kan du bestämma djupet och frekvensen av rörelserna.

LÄS OCKSÅ: Varför har mina orgasmer blivit svagare?

Att låta varenda tag göra ont tycker jag att du ska sluta med genast. Då tappar du erektionen i klitoris själv, du slutar vara våt och då får du ont överallt. Skavkänslan beror på att du har blivit torr och det leder till att det blir för mycket friktion vilket i sin tur förvärrar smärtupplevelsen.

En tanke jag har är att om du är ihop med en kille som är omskuren så kanske han behöver mycket mer friktion, och har en förhårdnad på penis i jämförelse med om han hade haft sin förhud kvar. Då kanske ni ska stimulera honom vid sidan av, annars kan du få skav och ont.

Fortsätt ha sex, men var mer noga med dina ställningar och hur mycket friktion du vill ha. Ett silikonglidmedel underlättar, men får inte ersätta din egen tändning och lubrikation. En produkt som fungerar väl är Pjure Woman.

Det är klart att du ska fortsätta att njuta av sex - och se nu till att det får bli du som dirigerar. Bli mer ego!

Suzanne