Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 18 jan 2019 06:00

Sam, 35: ”Ska jag behöva leva utan sex?”

”Jag skäms för att vilja ha sex och har börjat bli den som säger nej de gånger som hon försöker närma sig mig, eftersom att det känns... ja, jag vet inte vad egentligen... skämmigt bara.”

”Jag skäms för att vilja ha sex och har börjat bli den som säger nej de gånger som hon försöker närma sig mig, eftersom att det känns... ja, jag vet inte vad egentligen... skämmigt bara.”

1/2

Foto: Shutterstock

Suzanne Lindström är barnmorska och sexolog.

Suzanne Lindström är barnmorska och sexolog.

2/2

Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

Sam, 35, lever i en relation med en kvinna som har vestibulit. 

Han vänder sig till sexologen Suzanne Lindström för att få råd om sexlivet, som inte riktigt fungerar.

Jag är en 35-årig man som aldrig har haft sex trots att jag lever i en parrelation med en kvinna. På grund av vestibulit, om än inte allvarlig sådan, så kan hon inte ha vaginalt sex och mycket sällan ens smeksex. Senaste gången vi försökte var för 1,5 år sedan. Jag skäms för att vilja ha sex och har börjat bli den som säger nej de gånger som hon försöker närma sig mig, eftersom att det känns... ja, jag vet inte vad egentligen... skämmigt bara. Som om jag vore den enda med behov. Så frågan är, kan man leva i en kärleksrelation utan sex? Jag är alltså inte asexuell, men har samtidigt inget att jämföra med. Vi bor på en ort där det inte finns tillgång till kliniker som behandlar vestibulit, oss veterligen.

Tack för svar,

Sam

SEXOLOG SUZANNE LINDSTRÖM GER RÅD

Hej Sam,

I studier har man sett att många tjejer som lever med vestibulit har partners som är väldigt snälla och fogliga. De pressar inte heller på vad gäller sex för de har blivit besvikna så många gånger - och tjejen också. De vill inte känna sig som förövare av sin tjej. De vill hellre ta hand om henne och trösta henne. 

Det blir som in inövad reflex. Du tänker “du får inte röra där.”

Men jag har några saker jag skulle vilja ta upp.

1. Du är normal

För det första: Sam, du är normal. Du är absolut inte onormal. 

Jag förstår att det här är jobbigt, men jag tänker att vad jag förstår så har ni haft sex, smeksex, kanske andra sorters sex. Så du är faktiskt inte en man som aldrig har haft sex.

Däremot har du inte fått ha vaginalt sex. 

Ni har ett par problem som ni behöver få hjälp med. Du är bara väldigt försiktig.

Det finns massor att göra. Det finns hjälp att få där ute. 

Även om ni inte kan penetrera när ni har sex så finns det massor med andra sätt att ha sex på? Här finns det massor att göra! Ni behöver lära er att vara intima på andra sätt. Du ska inte skämmas för att du vill ha samlag, det är helt normalt.

Man kan visserligen som du skriver leva i en kärleksrelation utan sex om båda är överens om det. Då får man sköta sin egen sexualitet med onani, eller hur överenskommelsen ser ut, men det är viktigt att få dela sin sexualitet med sin partner. Och det verkar åtminstone du gärna vilja.

2. Är det vestibulit?

Min andra fråga handlar om din partners vestibulit. Hur många år har den varat? Och hur vet hon att det är en vestibulit när ni bor på en ort där det inte finns utredningshjälp att få?

De här tjejerna som anser att de har vestibulit, de har kanske googlat, det är inte säkert att de har fått rätt diagnos ens. Jag möter ofta kvinnor som tror att de har vestibulit men där det visar sig att det handlar om andra problem. 

Det kan till exempel vara en grad av vaginism - som är ett symptom, en reflex på att kroppen inte vill ha ont. Det rör sig kanske om en fobisk rädsla som inte har någonting med vestibulit att göra eller en reaktion som uppkommit på grund av upprepade försök till instoppande av en tampong, gynundersökning eller penetration vid sex. Vaginismen kan också vara kopplad till tidigare traumatiska händelser, till exempel övergrepp. Hon kanske helt enkelt inte vill ha samlag, hon kanske inte har några preventivmedel och är rädd för att bli gravid, det kan också vara en bakomliggande orsak.

LÄS OCKSÅ: 5 svenskar: Så fick vi bättre sexliv

Din partner behöver verkligen en utredning. Ni måste verkligen få lära er hur ni kan vara intima på de sätt som fungerar för er. Varför inte söka upp en ort nära er där det finns hjälp och så får ni åka dit tillsammans? Båda två kan få mycket hjälp. Till mig kommer ibland par från helt andra delar av landet.

Sen får man ta ett helhetsperspektiv - hur kan man lösa det här. En vulvamottagning tror jag skulle vara rätt instans för er.

Kanske skulle ni också behöva prata om hur ni tänker kring framtiden, om ni eventuellt skulle vilja bilda familj. Du är 35, kanske är hon yngre, men ska ni fortsätta tillsammans är det kanske en viktig fråga? 

Skulle det vara så att smärtproblematiken kring vulvan kvarstår och ni vill ha barn så finns det sätt att lösa det på. Förlossningen brukar gå bra för dessa kvinnor.

Varmt lycka till!