Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 12 jan 2018 06:00

Peggy: "Varför får jag ont efter en orgasm?"

Peggy får fruktansvärt ont vid orgasm.

Peggy får fruktansvärt ont vid orgasm.

1/2

Foto: Shutterstock

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

2/2

Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

Jag är 59 år och får fruktansvärt ont efter orgasm. Det kommer såna sammandragningar ner mot ljumskarna som är så smärtsamma så jag drar mig för att ha samlag.

Vad kan det bero på?

Hälsningar Peggy

Sexologen Suzanne Lindström svarar

Hej Peggy,

Jag tänker att dina problem med smärtor vid orgasm måste ha tillkommit på senare tid eftersom du ställer frågan. Det har alltså inte alltid varit så. 

När du får orgasm blir det så pass spänt att det gör ont och du beskriver också en strålande smärta. 

Jag funderar över hur du gör, om det kan vara så att du spänner dig väldigt kraftigt. 

Om livmodern krampar mycket kan det kännas som att det drar utåt äggstockarna, så då kan det stråla nedåt, utåt i buken, möjligen att det då kan drar sig ända ner till ljumskarna.

LÄS OCKSÅ: "Är det vanligt att kissa när man kommer?" 

Besök en gynekolog

Vi fick en liknande fråga i ett annat forum för Vulvaläkare, det var en kvinna ungefär jämnårig med dig, hon var i 50-årsåldern och beskrev också att hon fick ont efter orgasm. Hon beskrev smärtorna mer som att de satt i magen. En orsak till en sådan smärta är om man har en spiral som sitter konstigt så att den stöter emot livmoderväggen när musklerna dras ihop vid orgasmen. Om du har en spiral bör du låta en barnmorska eller gynekolog kika på hur den sitter. 

Man kan också fundera på om du har någon infektion i livmodern eller äggledarna, men då borde du ha lite ont även i andra situationer än orgasmen. 

En annan fråga är om du har smärtor i ryggen. Det skulle kunna vara så att om du gör mycket rörelser under sex som skapar en nervinklämning. Gå gärna och bli undersökt hos en gynekolog så att allt är ok med din rygg, dina könsorgan och ditt bäcken.

LÄS OCKSÅ: Andreas: "Jag vill hetta upp vårt sexliv" 

Prova dig fram

När man har utrett frågorna här ovan har jag några förslag för att ta reda på mer om smärtans karaktär.

Först skulle jag vilja att du onanerar själv, provocerar fram en orgasm, se om du kan vibrera med en vibrator i vaginan och se om det lindrar smärtan. 

Prova också att krysta efter orgasmen när krampen kommer. Då spänner du bukmusklerna och hela bäckenbotten och det kan bryta smärtan. 

Ett annat förslag är att försöka byta samlagsställning eller onaniställning. Prova exempelvis att halvsitta på din partner med antingen ryggen eller magen vänd emot honom och undersök att få orgasmen i de ställningarna i stället, när du är mindre utsträckt.

Det finns också böj- och stretchövningar som man kan prova för att stretcha bäckenet, de brukar komma väl till pass runt djupa samlagsställningar. Prova gärna yinyoga eller restorative yoga där man arbetar länge med rörelserna för att mjuka upp bäckenet.  En sjukgymnast kanske också kan hjälpa dig.