Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 10 nov 2017 06:00

När jag inte vill ligga tror hon att jag är otrogen

Karls flickvän misstänker att han är otrogen så fort han inte vill ha sex.

Karls flickvän misstänker att han är otrogen så fort han inte vill ha sex.

1/2

Foto: Shutterstock

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

2/2

Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

Min tjej reagerar på att jag vissa perioder vill ha sex flera gånger och sen inte har lust på flera veckor. Hon brukar anklaga mig för att vara otrogen och "gå någon annanstans", och det är väl inte en kommentar som gör mig tänd precis. 

Hur ska jag göra för att få henne att förstå att ibland pallar man bara inte och att det inte har med henne att göra.

Karl

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips

SEXOLOGEN SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR

Hej,

Ni måste sätta er ner och prata ordentligt, gärna en söndagseftermiddag när ni har ätit gott och är utvilade. Hur ser sexlivet ut, vilka förväntningar har ni på varandra. 

Du säger att du blir ledsen över att hon anklagar dig för att vara otrogen, och sådant ska du inte behöva höra. Det är inte bra för ert sexliv i längden. Det här med otrohetsanklagelserna får mig att fundera på om hon har varit i relationer där hon varit otrogen förut? Den som är mer svartsjuk har inte så sällan anledning för att de har varit eller velat vara otrogna själva, och så anklagar de sin partner.

LÄS OCKSÅ: 6 saker du ALDRIG ska göra före sex

Kärlek går att visa på många sätt

Om din flickvän har en otrygg anknytning, kanske hennes enda sätt att känna sig bekräftad och älskad är att du måste visa åtrå och att älska med henne ofta. Men hon måste lära sig att förstå att man kan visa kärlek och uppskattning på många andra sätt än med sex. Man kan visa att man är förtjust i varandra - med generositet, ord, handlingar, det kanske skulle vara mer framkomligt?

En konstruktiv fråga ni kan ställa varandra är när ni pratar:" Hur skulle ert samliv vara för att du skulle vara nöjd?"

Kanske kan ni en period försöka vara lite planerande, skulle du vara nöjd om vi älskade en gång i veckan eller en gång varannan vecka? Sex kan planeras.

Men kanske har man ett jätteansträngande jobb, man behöver sova, vill ta en handtralla i duschen, man orkar inte vara jättegivande en sådan period. Då kan det vara bra att kommunicera att: "Just nu vill jag bara ligga sked och kramas, det har inte med min kärlek till dig att göra, det har min ork. Men nästa helg när vi är lediga och ha barnvakt, då kan vi göra det mysigt med varandra."

LÄS OCKSÅ: Orgasm – 7 oväntade orsaker till varför du inte får det

"Sex är inte bara penis och vagina"

En annan fråga är vilka krav ni har på varandra. Förväntas det att varje gång man lägger sig i sängen och klämmer på varandra så ska det bli sex? Många par skulle må bra av att vidga sina definitioner på vad sex är - det ska inte bara vara "ligga -samlag - som är sex - det skulle kunna vara att du ligger och håller och smeker henne när hon själv stimulerar sig med ett hjälpmedel. 

Eller tvärtom att hon pussar och smeker dig medan du onanerar.

Att kramas, ligga sked, vem säger att inte det är sex? Vi får ha sex med det vi har. Det har inte bara med penis och vagina och klitoris att göra, 

Sen är inte den egna stimuleringen att förakta. Det är naturligt att man vill onanera själv, det är bra för oss att ha egen njutning, en slags egenträning, 

Funkar ert förhållande bra på många andra sätt, be om hjälp att ta er över svårigheter.

Gå och prata med nån. Blir det rumsrent att prata om olikheterna och de olika behoven - att hitta vägar som båda är nöjda med, kan det vara lättare att hitta lusten. Dessutom går processen ofta snabbare.