Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 7 sep 2018 06:00

Min man har klamydia - har han varit otrogen?

Han hävdar bestämt att han inte varit otrogen, men har ändå klamydia.

Han hävdar bestämt att han inte varit otrogen, men har ändå klamydia.

1/2

Foto: Shutterstock

Sexologen Suzanne lindström svarar

Sexologen Suzanne lindström svarar

2/2

Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bil / EXPRESSEN

Hennes make har klamydia men hävdar att han inte varit otrogen.

Sexologen Suzanne Lindström svarar på läsarnas frågor.

Hej! 

Jag har två frågor som jag funderat på i några år. Hittar inga svar hur mycket jag än googlar och känner mig inte bekväm att prata om det. Så jag testar att skriva till dig och hoppas på att du kan hjälpa mig med dessa frågor. 

Jag är gift och har varit med samma man i 4 år. Han är den enda som jag fått orgasm med. Jag kan få orgasm på två sätt. Antingen sprutar det vilket jag hört att så kan det vara för andra också. Men till slut (antingen efter några sprut eller ganska snabbt i akten) så kan jag känna som kramp. Jag blir så känslig att hela kroppen skakar och han kan absolut inte röra vid mig längre. Rör han klitoris (som för det mesta stimuleras när vi har sex) så känns det som jag ska spricka, och vanlig penetration går inte heller. Har aldrig hört någon som haft det så och min man som är ganska erfaren har aldrig varit med om det med någon annan heller. Jag har ju hört att tjejer kan komma hur många gånger som helst men för mig tar det stopp och ibland hinner jag inte ens komma = spruta. 

Det blev lite flummigt skrivet men hoppas du förstår mitt problem. 

Hävdar att han inte varit otrogen

Den andra frågan handlar om könssjukdomar. För cirka två år sedan så fick min man symptom på klamydia. Från ingenstans! Han gick och testade sig och fick det bekräftat, sedan blev även jag smittad. Jag testade mig för klamydia i början av vårt förhållande. Senare blev jag gravid och då testades jag igen på mödravårdscentralen. Båda resultaten var negativa. 

Klamydian fick vi efter att sonen föddes. Min man hävdar att han inte varit otrogen och jag tror honom då jag litar på honom. Men oron och frågorna kring allt detta har aldrig släppt. Kan min man ha burit på klamydia redan innan vi blev tillsammans utan att jag blivit smittad? (Förrän tre år senare). Varför har han i så fall inte fått symptom tidigare? Kan klamydia ha legat latent hos honom och sen brutit ut med symptom och sen smittat mig? 

Tacksam för svar

Mvh

Anonym

SEXOLOGEN SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR

Hej anonym,

Att du och din man sedan fyra år gemensamt lyckas få tillfredsställelse tillsammans är jättebra.

Apropå din orgasm så beskriver du två olika sätt att få orgasm. Det är inte alla kvinnor som kan få orgasm på båda sätten, så där är du mer lyckligt lottad än de flesta som kommer till min mottagning.

Din fråga gäller att du inte alltid kan få upprepade orgasmer. Det finns så många tjejer som tror att de ska bli multiorgastiska alltid - glöm det. Precis som för män, är det många kvinnor som bara kan få en orgasm. 

För en del är det olika vid olika tillfällen och beror på dagsformen. Det handlar så mycket om hur förspelet varit, om "the teasing" - retfullheten, kan man kanske säga. Att man byggt upp med ett långt förspel är jätteviktigt för att kunna njuta. 

LÄS OCKSÅ: Viva vagina! 4 saker som din muff hatar 

"Gör inte det här till ett problem"

Jag har inte förstått om det är du eller din kille som vill att du ska bli multiorgastisk. Ni måste snacka om det här med varandra, vilka förväntningar ni har på er själva och på varandra. Ni kan väl vara lite nöjda med det ni har? Jag funderar lite på hur har du tänkt runt sex? Vill du typ ha tio orgasmer och vibrera i tio minuter? Det blir nog svårt. En orgasm kanske varar några sekunder - eller upp till en minut, underbart är som så ofta ganska kort. Och precis som män kan vi kvinnor bli helt uttömda, överkänsliga och maximalt nöjda på beröring.

Att bli multiorgasmisk kan man träna upp i en trygg relation, om man vill och om det känns bra. Om du ibland bara kan få ett "sprut", med eller utan en orgasmkänsla är det kanske bra nog? Kroppen orkar kanske inte alltid tända om, man blir "less", tillfredsställd, suget avtar. Gör inte det här till ett problem, för du verkar högst normal. Och ni verkar ha det hur härligt som helst tillsammans!

LÄS OCKSÅ: Klamydia – allt du behöver veta 

"Tre år låter som lång tid"

Din andra fråga handlar om klamydia. Oavsett hur klamydian kom in i era kroppar är det viktigaste att ni fått behandling och att allt är friskt nu. Det var bra att ni testade er.

Det finns beskrivet att killar kan bära klamydia latent utan symptom. Men det är inte det vanligaste. Det är inte heller så att man måste ha symtom för att vara smittsam. Tvärtom smittar de flesta klamydian vidare utan att själv ha uppvisat några symtom. När man ska smittspåra klamydia från vårdens sida har det visat löna sig att gå upp till tolv månader tillbaka. Tre år låter som lång tid.