Efter rykten om makens otrohet har Maja svårt att bli våt.
1 av 2: Efter rykten om makens otrohet har Maja svårt att bli våt. Foto: Shutterstock
Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.
2 av 2: Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd. Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

Maja: Varför blir jag inte våt längre?

Hej, 

Det är så att när jag har sex med min man så blir jag inte längre våt. Det var inte så i början. Jag fick höra att han var otrogen flera gånger och jag har tappat mina känslor nu. Vad ska jag göra?

//Maja

SEXOLOGEN SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR

Hej Maja,

När man är nyförälskad och har tillgänglighet till varandra och varandras kroppar så känns ofta sex väldigt bra. Man blir våt, man tycker om att ha sex ofta och allt känns bara enkelt. Man är som i en förälskelsebubbla. Med tiden avtar det där lite grann, då behöver man utveckla sin sexualitet för att ha det lika bra.

Att du känner att du har tappat dina känslor och inte blir våt längre på grund av att han har varit otrogen det är högst normalt. 

Av vem fick du höra att han varit otrogen och har du konfronterat honom kring det? En viktig sak är om han har varit otrogen tidigare, innan ni gifter er, eller om han är det nu. Vad säger han själv kring dessa affärer, hur förklarar han vad det beror på.

Jag undrar också kring ert liv, vad har hänt där? Har ni fått barn? Ett eller flera? Har livet förändrats? Hur mycket har ni odlat ert samliv under föräldraskapet? Hur mycket kommunikation har ni kring närhet, ömhet, sensualism? Hur bra vänner är ni? Kan ni dela på vardagens sysslor i hemmet?

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips 

Kan behöva extern hjälp

Jag har så många frågor, Maja, det är svårt att ge dig ett direkt råd eftersom din fråga är så kort och jag vet så lite om hur ert liv ser ut och vem du och han är.

Men vad du ska börja med är att fråga din man om han fortfarande vill leva kvar i ert förhållande och fråga dig själv: vill du stanna kvar med tanke på att han har utsatt dig för all den här stressen, oron, risken att smittas med könssjukdom och sorgen och allt som otroheter för med sig.

Fråga Suzanne

Suzanne Lindström är leg. barnmorska och auktoriserad sexualrådgivare med steg ett i kognitiv beteendeterapi.

Skicka dina frågor till: sex@expressen.se

Om ni båda vill gå vidare behöver ni faktiskt extern hjälp. Det känns i din fråga som att ni inte har sökt extern hjälp. Då tycker jag att ni ska börja med att söka familjeterapi. Där kan man dryfta var problemet ligger utifrån ett relationsperspektiv. Vad är grundproblemet?

Har din man ett större sexuellt behov än vad du har? Skaffar han bekräftelsen via sexuella kontakter, är det rentav en fråga om sexuell beroendeproblematik? Hur har du det i ditt liv? Kan du kommunicera hur du vill leva?

En viktig sak: Om ni vill fortsätta tillsammans behöver trohet vara en självklarhet för att du ska kunna känna dig trygg.

LÄS OCKSÅ: 9 skäl att skiljas – eller börja kämpa! 

"Ni behöver bygga upp en tillit till varandra"

Några andra ämnen ni behöver prata om är: Vad förväntar ni er av varandra sexuellt, emotionellt, kärleksmässigt. Det måste man prata ut om. 

Ni behöver bygga upp en tillit till varandra. Och hitta en nivå där ni båda känner er nöjda.

Eftersom du tyckte att sex var jättetrevligt från början och ni hade en positiv debut tror jag att det finns något ni kan hitta tillbaka till. Ni kan också behöva ta hjälp av en sexualterapeut för att utveckla er sexuellt.

Ni har ju haft förmågan, då har man något att ta fasta på. Har den brustna tilliten varat för länge kan det vara svårare att reparera, eller om han har ett sexmissbruk. 

En enstaka otrohet kan ibland krydda till det där hemma. Det finns par som beskriver att deras samliv har blivit bättre efter en tillfällig otrohet. De blir mer uppmärksamma på varandras behov och tar inte varandra för givet längre och därför kan sex bli mycket bättre. Om man visar varandra att man är där för varandra kan det bli mycket hett. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande