Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 30 jun 2017 06:00

Kan det vara farligt att raka sig där nere?

Hur vanligt är det att raka underlivet och hur vanligt är det?

Hur vanligt är det att raka underlivet och hur vanligt är det?

1/2

Foto: Shutterstock

Sexologen Suzanne Lindström ger svar.

Sexologen Suzanne Lindström ger svar.

2/2

Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

Hej. Suzanne.

Jag har en fråga om kroppsbehåring på män och kvinnor. Det förefaller ofta numera att kvinnor/tjejer rakar sig väldigt mycket, inte bara under armarna, utan även ”längre ner” mot könsorganet.

Är det vanligt? Är det farligt? Har inte håret en skyddande funktion?

Jag är själv kille men rakar mig regelbundet både under armarna och längre ner runt penis Jag tycker att det är skönt, men jag har märkt lite “konstiga” blickar när jag är på badhus, exempelvis. Det är väl inte farligt att göra så?  Är det bättre med rakapparat än med rakhyvel och rakkräm?

Funderingar från en ”hårslät naturist”

LÄS OCKSÅ: "Går det att göra snoppen större?" 

Sexologen Suzanne Lindström svarar

Hej Naturisten!

I min värld är det inte konstigt att raka sig, jag tycker att de flesta rakar sig väldigt mycket i dag, både tjejer och killar, oavsett ålder.

Väldigt många kvinnor jag möter rakar alltihop, för att de tycker att det känns mer hygieniskt. Det här är upp till var och en, det finns ingenting i forskningen som visar att kvinnor som är helrakade får mer problem med slemhinnor och så vidare, än andra. Det finns också väldigt mycket olika kulturella skillnader, på vissa håll i världen trådar man bort vartenda hårstrå på kroppen förutom huvudhår och ögonbryn.

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips

"Det finns en orsak till varför vi har hår"

Tar man bort könsbehåringen runt blygdläppar, mellangården, runt pung och penis blir huden omedelbart lite känsligare just där efter rakning.

Visst har du rätt i att vi har fått den här könsbehåringen för att avleda perspiration och fukt och se till att luften får tillträde. Det finns en orsak till varför vi har hår, men jag tror inte att du kan fördärva något av att du rakar dig. 

Du rakar dig regelbundet och funderar lite över vilken teknik som är bäst. Om du blir irriterad, får klåda eller röda prickar i samband med rakningen kan det vara klokt att tänka på att inte använda samma rakhyvel under armarna som i underlivet. 

"Finns många män som använder laser"

Använd gärna glidmedel eller olja när du rakar. Rakapparaten kan ha svårt att komma åt, men har du lång könsbehåring kan apparaten fungera bra för att korta ned den och sedan kan man avsluta med rakhyveln. Det finns även många män som använder laser och tråd. 

Jag blir förvånad över att du får konstiga blickar, det är så många som rakar sig i dag. Är du bekväm med att du har tagit bort ditt hår, så var det. Jag möter väldigt många killar och tjejer som vill vara totalrakade.