Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 9 mar 2018 06:00

"Det svider efter sex - vad kan det bero på?"

Jenny oroar sig för en könssjukdom eftersom det svider när hon har sex med sin pojkvän.

Jenny oroar sig för en könssjukdom eftersom det svider när hon har sex med sin pojkvän.

1/2

Foto: / tiagozr - stock.adobe.com / 135696786

Sexologen Suzanne Lindström svarar

Sexologen Suzanne Lindström svarar

2/2

Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

Kan man ha könssjukdom utan att veta om det? Ibland kan jag få en svidande känsla när jag har haft samlag med min kille. Det är inte alltid och det brukar gå över av sig själv.

Kan det bero på att han inte tvättar sig ordentligt eller skulle han kunna ha en könssjukdom utan att ha märkt det själv? Vilken i så fall? Själv märker han inget och han duschar varje dag så han är inte ofräsch annars. Vi har varit ihop i snart ett år och jag litar verkligen på att han är trogen. Jag har inte heller varit med någon annan så klart. 

Jenny

LÄS OCKSÅ: 6 saker du aldrig ska göra före sex 

SEXOLOGEN SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR

Hej Jenny,

Egentligen tror jag inte att ni har någon könssjukdom. Visst kan klamydia vara lite lurig, alla killar får inte symptom, men besvären brukar inte komma och gå på det viset. Om man väl får symptom brukar de sitta i. Att det svider till ibland är inte heller så konstigt, det händer alla och behöver inte bero på någon könssjukdom. 

Men mitt förslag, om du har fått den här tanken i huvudet är ändå att ni går och testar er och att ni gör det tillsammans. Man kan också beställa hem tester via nätet.

Det är fint att ni litar på varandra, det är en viktig sak i en relation. 

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips

"Lätt svampinfektion?"

Sen är frågan vad din sveda beror på: Det kan vara så att du har en lätt svampinfektion, det kan vara det som ställer till med bekymmer, blir irriterat och svider. Det kan en barnmorska också titta på och bedöma. 

Jag föreslår också att du ska ändra dina hygienvanor en smula. Uttorkning av slemhinnorna orsakar sveda och irritationer och det kan du slippa genom att ta hand om dina slemhinnor.  Sluta med tvål och börja tvätta dig med cleansing oil efter sex så att du återställer ph i slidan. Använd oljan både morgon och kväll och efter sex, gnugga in i slemhinnor och lite i mynningen av slidan, upp till andra falangen på pekfingret, då får du en bra miljö. Det finns ett ganska stort utbud av geléer och krämer, en jag vet fungerar bra är Aco Cleansing oil som säljs på apoteken. Du kan också använda ett bra glidmedel som är silikonbaserat, jag rekommenderar Pjur Woman.