Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 12 apr 2019 14:30

Jenny: Är min otrohet en 40-årskris?

Jenny är lycklig med sin make men dras till andra män.

Jenny är lycklig med sin make men dras till andra män.

1/2

Foto: Shutterstock

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

2/2

Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

Jag är nyfiken på om du har någon teori kring det här med otrohet

Jag har levt med min man i 19 år och är lycklig med honom och våra barn, även om inte lusten till honom är lika stor nu som när vi träffades. 

Problemet med mig är jag söker blickar och flört med många andra män, jag vill gärna bli bekräftad och se om jag fortfarande är ”gångbar” på marknaden. 

Det har blivit en kyss en gång med en annan man, vilket jag inte berättat för min man.

Jag älskar helt enkelt att flörta med killar och det beror inte på att jag får för lite komplimanger och uppmärksamhet av min man, men jag älskar spänningen med en ny. 

Detta har pågått i några år och jag känner mig frustrerad, borde jag lämna min man och leva som singel eller kan det här vara någon sorts 40-årskris?

//Jenny

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar 

SEXOLOGEN SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR OCH GER RÅD

Först vill jag säga att det här med att du känner dig attraherad av andra, det är inte otrohet, du har ändå inte varit otrogen. 

Det är kanske inte så konstigt att det kommer om du har levt så länge med samma man, men å andra sidan måste du fråga dig själv vad du vill ha ut av livet, vad det är du saknar, om du behöver den här bekräftelsen för att känna dig nöjd. 

Om du verkligen lämnar din man lämnar du så mycket annat, er familj, ert liv, er historia och gräset behöver inte vara grönare på andra sidan. Det är inte så lätt att hitta en relation där du kan dela dina barn, deras kommande barn och den del av livet som ni har levt tillsammans. 

Sök det här hos din man i stället för hos andra

Visst kan det vara en 40-årskris, om du kallar det för det. Men jag tror att sexuell lust och utlevelse behöver utvecklas över tid. Den sexuella känslan är inte samma som den var när ni en gång träffades. 

Din frustration skulle du kunna kanalisera om till att hitta på något nytt med din man tycker jag. Sök det här hos din man i stället för hos andra. Tillsammans behöver ni bli lite mer experimentella. 

Du och din man borde sätta er ner och diskutera hur ni ska utveckla ert sexliv. 

Förändring är svårt men om du sätter dig ner och allvarligt säger att ”jag behöver det här för att må bättre”, då är säkert din partner med på det. Sedan får ni söka vilka vägar ni vill gå. 

Några saker du skulle kunna säga till din man att ni måste utvecklas sexuellt för att ”jag känner att jag tappar lusten”. ”Jag behöver att vi utvecklas tillsammans, är du beredd att ta det steget vidare med mig?” 

Sök hjälp av en sexterapeut

Man kan skapa situationer som ni tillsammans har bestämt - kanske göra rollspel där din man känns som en ny person på ett främmande ställe, en restaurang, en pub, ett hotell, kanske i en stad där ni inte är kända. Det kan vara spännande. 

Om man tycker att det känns svårt att veta hur man ska göra, kan en sexterapeut komma in och hjälpa till. Där kan man få tips och råd så att det går snabbare att komma vidare. 

En fråga som väcks i mig är vad det är som din man inte gör som du behöver. Du har nog en otrygg anknytning, en ambivalent anknytning som man säger på psykologspråk. I en parterapi kan du få hjälp med hur ni ska förstärka er relation, hur ni ska ge mer uppmärksamhet och närhet. Där kan ni också få hjälp på traven.