En läsaren har problem med hormonell huvudvärk.
1 av 2: En läsaren har problem med hormonell huvudvärk. Foto: Shutterstock
Sexologen Suzanne Lindström ger råd.
2 av 2: Sexologen Suzanne Lindström ger råd. Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

"Jag får ont i huvudet av hormonerna"

Hej Suzanne!

Läste ett väldigt upplysande svar från dig tidigare i våras angående bland annat p-piller och spiraler där du skrev att spiralen Mirena kan vara ett bra val för kvinnor efter 40. 

Jag är 42 år och födde min dotter när jag var 36. Efter det fick jag enorma problem med, vad jag förstår i dag, hormonell huvudvärk.

Får även akne på ena kinden före och i samband med mens. Testar nu äta p-pillret Daylette för att se om jag får lindring av framför allt huvudvärken som däckar mig totalt en vecka varje månad. Min fråga är om Mirena skulle vara ett bättre alternativ för mig? Vad tror du? Det skulle vara skönt att slippa blödningarna också!

Vänliga hälsningar 

Undrande över hormoner 

LÄS OCKSÅ: ”Vilket preventivmedel vågar jag använda?” 

Sexologen Suzanne Lindström svarar

Hej, det här med att få en hormonell huvudvärk med auran du beskriver hänger ofta ihop med att ha ett kombinerat p-piller. Det är inte så vanligt, men är man drabbad så rekommenderar jag gestagena metoder som till exempel minipiller eller hormonspiral. Gestagener är den sortens kvinnliga könshormoner som utsöndras i högre grad under den senare delen av menscykeln.

I din ålder tycker jag absolut att spiral är det enda alternativet. En kvinna över 40 ska inte hålla på med p-piller och du kommer att må bra på en låghormonell metod. Det är jätteskönt att slippa blödningar och jätteskönt att kunna gå över till en menopausal period utan att märka det.

LÄS OCKSÅ: 5 typer av huvudvärk och hur du slipper den

"Värt att prova"

Spiralen Mirena skulle kunna vara ett bra alternativ för dig vad gäller preventivmedel.

Dock, eftersom du också har en hormonellt betingad akne, funderar jag på om spiralerna Kyleena och Jade, som innehåller ännu mindre av hormonet gestagen, inte vore ännu bättre. Om du inte stora blödningar kan du absolut prova någon av dem i stället.

För aknen skulle också kunna prova ett receptfritt tillskott som heter Donaferty, som innehåller bland annat folsyra som ökar nedbrytningen. Jag vet att kvinnor som har PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) blir hjälpta av det, och det kan verkligen vara värt att prova

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!